Web Push Notification Nedir, Avantajları Nelerdir?

Web Push Notification, herkesin akıllı telefonlarla tanıdığı “anlık bildirim” sisteminin, web tarayıcılarda kullanılmasını sağlayan teknolojinin adıdır. Mantık olarak, akıllı telefonlardaki bildirim yöntemiyle aynı olsa da Web Push Notification, bildirim göndermek için herhangi bir uygulama indirilmesine ihtiyaç duymadığından daha avantajlıdır.

Web Push Notification ile Push Notification Arasındaki Farklar

Push notification kavram olarak, akıllı telefonlara indirdiğiniz uygulamaların, farklı sebeplerle bildirim çubuğunda görüntülenen veya ekranda pop-up olarak ortaya çıkan küçük bilgi ekranlarını tanımlar. Bu tür bir bildirimi almak için elbette o uygulamayı telefonunuza indirmiş, kurmuş, bildirim iznini vermiş olmanız ve uygulamanın arka planda çalışıyor olması gerekir. Akıllı telefonlar için geliştirilen her bir uygulamanın size bildirim gönderebilmek için bütün bu koşulları sağlaması gerekir. Ancak Web Push Notification için böyle bir zorunluluk söz konusu değildir. 

Web Push Notification Nasıl Çalışır?

Daha önce dikkat ettiyseniz, bir web sitesini ziyaret ettiğiniz zaman, ekranın köşesinde size “… web sitesi size bildirim göndermek istiyor” şeklinde bir yazı çıkmaktadır. İşte bu Web Push Notification özelliğinin ilk adımıdır. Eğer ki siz bu küçük pop-up üzerinde bulunan “İzin ver” butonunu tıklarsanız, artık o sitenin Web Push Notification abonesi oldunuz demektir. Siteye abone olduktan sonra, web sitesi açık olmasa bile, o siteden bildirim almaya devam edebileceksiniz.

Web Push Notification Avantajları Nedir?

Standart bir akıllı telefon uygulamasını geliştirmek zaman ve para sarfiyatına sebep olur. Bazı durumlarda, geliştirdiğiniz uygulama için harcadığınız meblağı geri kazanmanız uzun sürebilir. Web Push Notification size, akıllı telefon uygulamaları üzerine yatırım yapmadan, hedeflediğiniz kitleye anlık bildirim gönderme imkânı sunar.

Web Push Notification sisteminin, akıllı telefon uygulamalarından alışık olduğumuz Push Notification sistemine göre önemli avantajlarından biri de web sitesinin kullanıcı tarafından görüntüleniyor olmasının gerekmeyişidir. Çünkü akıllı telefonlardaki uygulamaların, kullanıcıya bildirim gönderebilmek için arka planda açık kalmaları gerekir. Ancak Web Push Notification sistemini kullanan sitelerde, bir kullanıcı siteye abone olduktan sonra, kullanıcının cihazında abone olunan web sitesi açık olmasa dahi, abone olunan site, kullanıcıya istediği an bildirim gönderebilmektedir. 

PC Kullanıcılarına da Ulaşabilirsiniz

Web push notification size PC kullanıcılarına da erişme imkânı sağlıyor. Her ne kadar bugün internet kullanıcılarının birçoğu mobil cihazlar yoluyla içeriklere ulaşsa da, halen pazarda %40’lık bir payı olan PC kullanıcıları göz ardı edilemeyecek bir potansiyel konumundadır. Web Push Notification Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera vb. gibi tarayıcılar üzerinden çalışır. Hem PC hem de mobil platformlarda aynı web tarayıcıları kullanıldığından bütün platformlardaki kullanıcılara aynı anda ulaşabilirsiniz. Bu da hedef kitlenizi genişletebileceğiniz anlamına gelir.

Yüksek Dönüş Oranı

Aynı zamanda Web Push Notification yüksek dönüş oranına sahiptir. Yapılan araştırmalarda da bu görülür. E-mail yoluyla alınan bildirimlere kıyasla Web Push Notification ek bir pencere veya uygulama açmadan, bildirimleri direkt olarak kullanıcının karşısına getirdiğinden, bu bildirimlerin görülme ve tıklanma oranları diğer bildirim gönderme yöntemlerine kıyasla hayli yüksektir. Bildiriminiz ile ilgilenen kişi direkt tıklar ve sitenize gelir. Kişi, konu ile ilgilenmiyorsa, birkaç saniye sonra ekranından kaybolan mesajı bir daha görmez. Bildirim ekranında temizlemesi gereken bir şey de yoktur.  

Hızlı ve Güvenlidir

Şu herkesçe bilinen bir gerçektir ki; web sitelerinin kullanıcılarına yolladıkları tanıtım ve bilgilendirme e-mailleri spam veya junk mail kutularına düşebiliyor. Eğer kullanıcı spam mail kutusunu günlük olarak kontrol etmiyor ise bu e-mailler hiç görüntülenmeden güncelliğini ve geçerliliğini yitiriyor. Web Push Notification bu durumu ortadan kaldırarak bildirimleri sade ve yalın olarak direkt kullanıcın karşısına çıkarır ve görüntülenme oranını arttırır.

Bir yanıt yazın