Site Hızını Artırmanın Yolları

Herkes web sitesinin mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunmasını ister. Sayfa açılış hızının yüksek olması, web sitesini ziyaret eden müşterilerin yüksek verimlilik elde etmelerini sağlar. Peki, site hızını arttırmanın yolları neler? Detayları birlikte inceleyelim. 

HTTP İsteklerini En Aza İndirin

Yahoo’ya göre, bir web sayfasının yükleme süresinin yüzde 80’i, sayfanın resimler, stil dosyaları ve komut dosyaları gibi farklı bölümlerini indirerek harcanır. Bu öğelerin her biri için HTTP isteği yapıldığından, sayfadaki bileşenler ne kadar fazla olursa sayfanın açılması da o kadar uzun sürer. HTTP isteklerini en aza indirmek için ilk olarak, sitenizin kaç tane HTTP isteği yaptığını belirlemelisiniz. Bunu görmek için tarayıcınızın “Geliştirici Araçları”nı kullanabilirsiniz. Analiz etmek istediğiniz sayfayı sağ tıklayın ve ‘’İncele’’ sekmesine gelin. Ardından ‘’Ağ’’ sekmesini tıklayın. Aynı sayfa üzerinden toplam istek sayısını da düşürebilirsiniz. 

Dosyaları Küçültün ve Birleştirin

HTML, CSS ve JavaScript dosyaları, sitenizin hızını da etkiler. Dosyalarınızı küçülterek ve birleştirerek, gereksiz biçimlendirme, boşluk ve kodları da kaldırmış olursunuz. Gereksiz olan her kod parçası, sayfanızın boyutuna katkıda bulunacağı için site hızınızın düşmesine yol açabilir. Dosyaları küçültmek ve birleştirmek için WP Rocket eklentisini indirebilirsiniz. 

Sunucu Yanıt Süresini Azaltın

Sayfanızın ne kadar hızlı yüklendiğini belirleyen en büyük faktörlerden biri, DNS yanıt süresidir. Bir DNS araması, belirli bir DNS kaydını bulma işlemidir. Yavaş bir DNS kullanıyorsanız, tarayıcıların sitenizi bulması için geçen süre artış gösterir. Daha hızlı bir DNS sağlayıcısına geçerek, site hızını artırabilirsiniz. 

Görüntü Boyutlarını Düşürün

Resim boyutları, site hızında önemli bir rol oynar. Genellikle çok büyük dosyalar olan resimler, sayfaların yükleme sürelerini yavaşlatır. Görüntüleri tamamen kaldırmak bir seçenek değil. Özel araçlarla veya eklentiler yoluyla fotoğrafların boyutlarını düşürebilirsiniz. Görüntülerin boyutunu azaltmanın bir diğer yolu da kırpma işlemi yapmak. 

CDN Kullanın

Sitenizi barındıran sunucunun dışında, ziyaretçilerinizin yükleme sürelerini azaltmak için diğer sunucu ağlarını da kullanabilirsiniz. Siteniz bir sunucuda barındırıldığı zaman, onu ziyaret eden her kullanıcı aynı sunucuya istek göndermiş olur. Bu durum, siteniz yüksek düzeyde trafik aldığında her bir isteğin işlenmesi gereken sürenin artması anlamına gelir. CDN ile bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

Google PageSpeed’i Sunucunuza Yükleyin

PageSpeed, web sitenizin hızını olumlu anlamda etkileyebilir. Sitenizin yükleme hızını kısa zamanda ve kolay şekilde test etmenize izin veren bu uygulama, sitenizi nelerin yavaşlattığını belirlemenizi de sağlar. Ayrıca, web sayfanızın mobil araçlarla uyum içinde çalışmasına destek olur. 

Eklenti Sayısını Azaltın

Kurulumu basit olan eklentiler, WordPress sitenizi geliştirmek için çok şey yapabilir. Özel işlevler eklemek, kodları temizlemek, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve daha fazlası için eklentiler, sıklıkla kullanılır. Ayrıca, kodlama bilmeyenler için büyük kolaylıklar sunar. Potansiyel faydalarının yanında eklentiler, fazla sayıda yüklendiği zaman sitenizin yavaşlamasına, güvenlik sorunlarının oluşmasına ve hatta sitenizin çökmesine neden olabilir. Gereksiz olanları devre dışı bırakarak veya silerek hem sitenizin genel hızını artırabilir hem de uzun vadede sitenizi güçlü tutabilirsiniz. 

Yönlendirmeleri Azaltın

Yönlendirmeler genellikle sayfaları taşıdığınızda ve sildiğinizde gereklidir. Çünkü bozuk bağlantılardaki sorunları ortadan kaldırmanın en iyi yoludur. Yönlendirmelerin fazla olması, özellikle mobil cihazlarda sayfa açılış hızını düşürecek ek HTTP istekleri oluşturabilir. Bu yüzden yönlendirmeleri azaltmayı deneyebilirsiniz.

Web Sitenizde Sıkıştırma İşlemi Yapın

Sıkıştırma, HTTP yanıt sürelerini azaltır. Gzip isimli bir dosya formatı sayesinde web sayfanızın yanıt boyutunu yüzde 70 oranında azaltabilirsiniz. Bazı önbellek uzantıları ve eklentiler, bunu otomatik olarak yapabilir. Bazen de web sunucusunda Gzip formatını manuel olarak ayarlamanız gerekebilir.

Bir yanıt yazın