Cache Nedir, Nasıl Temizlenir?

“Cache” sözcüğü Türkçemizde “önbellek” olarak karşılık bulur. Bu terim bilgisayarınızda verilerin depolandığı geçici bellektir. Web sitelerinin yüklenmesi sırasında statik dosyaları cihazınızın hafızasına kaydeder. Böylelikle web tarayıcılarının tekrar açılması sırasında gerekli dosyaların bir kısmını geçici hafızadan alarak daha hızlı kullanım olanağı sunar. Önbelleğe alınmış veriler geçici olarak depolandığı için önemli veriler değildir ancak başarılı bir kullanıcı deneyimi sağlamaktadır.

Web Sitesi için Cache Nedir?

Bir web sitesi ya da uygulamayı ilk kez ziyaret ettiğinizde, komut, resim, multimedya gibi bazı veriler cihazınızın “cache” olarak adlandırılan önbelleğinde depolanır. Diğer ziyaretlerinizde bu veriler kullanıma alınarak sitenin daha hızlı yüklenmesi sağlanır. Aynı siteye bir süre sonra tekrar girildiğinde cache yani önbellekte depolanan HTML, CSS, JS verileri ve görsel öğeler tarayıcının yüklenme süresini azaltır. Bir siteyi ilk kez ziyaret ettiğinizde yavaş açıldığını, ancak bir süre sonra aynı siteye tekrar girdiğinizde önbelleğe alınan veriler sayesinde çok daha hızlı açıldığını görebilirsiniz. 

Cache Verileri Ne İşe Yarar?

Bilgisayarların temel yapılarından birisi olan cache yani önbellek verilerin geçici ya da kalıcı olarak tutulduğu hafıza birimidir. Önbellekleme yapılmayan bilgisayarlarda defalarca ziyaret edilen sitelere ilk defa giriliyormuş gibi tarayıcı yavaş çalışır. Daha önce ziyaret edilen siteye ait verilerin önbellekte depolanması kullanıcıların en büyük sorunlarından birisi olan yavaş yüklemenin önüne geçer. Bir sitenin önbellek verilerini kullanarak açılması 10 saniyelik bir avantaj sağlarken bilgisayarlar ve mobil uygulamaların hayatımızdaki kullanım sürelerini düşündüğümüzde avantajları açıktır. Ayrıca bazı kodların ön belleğe alınması gerekir, sayfalarda temel oluşturan bu kodlar web sayfaları arasında sorunsuz geçiş yapılmasını sağlar. Sadece bilgisayarlarda değil, günlük kullanımda büyük kolaylıklar sağlayan akıllı telefon, tablet gibi cihazlarda da önbellek verileri kullanılır. Önbellekte fazla veri depolanamayacağı için web metni, resimler, multimedya verileri gibi küçük boyuttaki dosyalar yer alır. 

Cache Verilerini Neden Temizlemek Gerekir?

Bilgisayarınızda, tablet ya da akıllı telefonlarda zamanla önbellekte yer alan verilerin miktarı artar. Bu durum önbellekteki verilerin bilgisayar hafızasının önemli bir kısmını kaplamasına yol açmaktadır. Kötü amaçlı yazılımlar da bazen haberiniz olmadan önbelleğe kaydedilir. Zamanla şişen cache verilerinin temizlenmesi bilgisayar ya da diğer cihazlarınızda bulunan zararlı yazılımları da siler. Önbellekte zamanla depolanan veriler sabit diskinizde büyük bir yer kaplar hale gelir. Ayrıca önbellekte biriken ve cihazınızı yavaşlatan verilerin silinmesi tarayıcının internet sitesindeki en yeni kopyayı almasına olanak sağlar. Böylelikle tarayıcı görüntülediğiniz sitenin en yeni sürümünü size gösterir. 

3 Adımda Bilgisayardan Cache Verileri Nasıl Temizlenir?

Bilgisayarınızda cache temizleme işlemi kolaylıkla gerçekleştirebileceğiniz bir uygulamadır. En çok kullanılan tarayıcılardan Google Chrome üzerinden uygulamayı anlatalım. 

Adım1: Sayfanın üstünde yer alan üç noktaya girilerek “ayarlar” kısmına tıklanır. Ardından ayarlarda “gizlilik” bölümünde yer alan “tarama verilerini temizle” butonuna tıklamanız gerekir.

Adım İki: Burada birkaç seçenek karşınıza çıkacaktır. Cache temizliği yapacağımız için “ön belleğe alınan resimler ve dosyalar” seçeneğine girilir. 

Adım Üç: “Tarama verilerini temizle” kısmına tıklanarak işlem tamamlanır. Mobil cihazlarda da masaüstü bilgisayarlar gibi geçici bilgiler önbellekte depolanır. Bu nedenle kullanıcı deneyimi açısından mobil cihazlarda da cache temizleme işleminin yapılması gerekir. 

Google Chrome (Android) Tarayıcılarında Önbellek Temizleme İşlemi 3 Adımda Nasıl Yapılır?  

Adım1: Önce menüyü açmanız ardından “geçmiş” sekmesine tıklamalısınız.  

Adım2: “Tarayıcı verisini temizle” seçeneğini seçtikten sonra önbellekteki tüm verileri silmek için “Tüm Zamanlar” kısmına tıklamalısınız. 

Adım3: Önbellek, çerezler, geçmiş gibi temizlemek istediğiniz öğeleri belirleyerek “Veriyi Temizle” butonuna tıklamanız yeterlidir. 

Cache verilerinin temizlenmesi; günlük hayatımızda işimizi kolaylaştıran akıllı telefonlar ya da iş hayatımızda kullandığımız bilgisayarlar söz konusu olduğunda performansı arttırılmış bir kullanıcı deneyimi sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın