Bozuk Bağlantı Nedir, Sitenize Nasıl Zarar Verir?

Bozuk bağlantılar, basitçe ifade edersek; çalışmayan linklerdir. Ölü bağlantı ya da çürük bağlantılar olarak da bilinen bozuk bağlantılar, internet çöplüğünde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. Bozuk bir bağlantıya tıkladığınızda, web sayfasının artık mevcut olmadığını açıklayan bir 404 sayfa hatası ya da buna benzer bir mesaj görürsünüz. Tıklanan bağlantıların çalışmamasının nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Bu web sitesinin artık mevcut durumda olmaması
  • Web sayfasının herhangi bir yönlendirme eklenmeden başka bir yere taşınmış olması
  • Web sitesinin URL yapısının değiştirilmesi

 Bozuk Bağlantıların Tümü SEO Düşmanıdır!

Web sitenize gelen ziyaretçiler sitenizde olan bağlantıları izlediklerinde, bağlantıdan ulaştıkları sayfada belirli bir içeriğin kendilerine sunulmasını beklerler. Bozuk bağlantılar sadece kötü kullanıcı deneyimi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sitenizin Google ile olan ilişkisine, yani SEO’nuza da zarar verebilir. SEO, organik arama motoru sonuçları aracılığıyla web sitenize gelen kullanıcı trafiği miktarını ve kalitesini artırma uygulaması olan Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization) anlamına gelmektedir. Hedef kitlenizi web sitenize çekmek için ne kadar vakit harcarsanız harcayın, bağlantılarınıza ulaşamazlarsa bütün SEO çalışmalarınız boşa gider. Bununla birlikte sitenize gelen ziyaretçileri de kaybetmiş olursunuz. Bir ziyaretçiniz kötü deneyim yaşadığında bu durumu çevresindeki arkadaşlarına bildirebilir ve bunun sonucunda bir değil, daha fazla müşteri kaybedebilirsiniz.
 

Bozuk Bağlantıların Web Sitelerine Etkileri Nelerdir?

Google, Yandex, Bing gibi arama motorları, site içerisinde bulunan bağlantıları bir web sitesinin kalitesi için bir önemli bir etmen olarak görmektedir. Web sitenizdeki bağlantılar, web sitenizin arama sonuçlarında sıralandığı yeri doğrudan etkilemektedir. Emek harcadığınız web sitenizin, arama motorlarında yukarı sıralarda yer alıp, daha çok kullanıcı tarafından sitenizin ziyaret edilmesini istediğiniz aşikar. Bu nedenle, sitenizdeki bağlantıları kontrol etmek ve bozuk bağlantıları kaldırmak ya da güncellemek kritik derecede önem taşımaktadır. Kırık bağlantıları temizlemek, web sitenizdeki kullanıcı trafiğini arttırabilir, ziyaretçi deneyimini geliştirebilir ve web sitenizdeki içeriği kullanıcıların ve arama motorlarının bulmasını kolaylaştırabilir. Çok fazla bozuk bağlantıya sahip olan web siteleri, arama motorları için düşük kaliteli bir web sitesi olarak işaretlenmektedir.

Zamana Yenik Düşen Bağlantılar

Hem web siteleri hem de web sitenizde bulunan etkin bağlantılar sonsuza kadar aktif halde değildir. Bu nedenle sitenizdeki bağlantıları düzenli olarak inceleyip, bozuk bağlantıları düzeltmek hayat kurtarıcı bir davranıştır. Web sitenizdeki bağlantıların, web sitenizin arama sonuçlarında ne kadar üst sıralarda yer alacağını etkilediğinden bu durum kesinlikle göz ardı edilmemelidir. 

Yaygın bir sorun olan bağlantı çürümesi, bağlantıların kopma eğilimine verilen isimdir. Yapılan analizlere göre, her yedi yılda bir sitede bulunan bağlantıların yaklaşık olarak dörtte biri kaybolmaktadır. Bağlantı çürümesinin ana sebeplerinden birisi, web siteleri terk edildiğinde ya da insanların ilgi alanları değiştiğinde bağlantıların kullanılamaz hale gelmesidir. Web sitesi içerisindeki bağlantıları analiz eden bir araştırma, örneklenen ve web sitesi içerisinde yer verilen bağlantıların ortalama ömrünü 9,3 yıl olduğunu bulmuştur.

Bozuk Bağlantıları Önce Bulun Sonra Yok Edin!

Daha çok talep gören web siteleri için bozuk linkleri onarmak ya da kaldırmak çok önemlidir. Web sitenizdeki bozuk bağlantıları bulmak için sitenizdeki her bağlantıyı ayrı ayrı kontrol edebileceğiniz gibi, bunun için daha hızlı yollar mevcuttur. Web sitenizi bozuk bağlantılardan temizlemenin yolları şu şekilde sıralanabilir: Link Checker ya da Broken Link Checker gibi WordPress eklentilerini sitenize ekleyerek kolayca tarama yapabilirsiniz. Bu eklentiler haricinde Semrush, Ahrefs vb. pek çok web sitesinden yardım alabilirsiniz. Bulduğunuz bozuk bağlantıları dilerseniz yeni linklerle değiştirebilir, dilerseniz direkt kaldırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın