İnternet dünyasında iyi bir internet sitesi kurmak istediğinizde, ilk adımlardan biri hosting ve alan adı alımı olacaktır. Bu noktada marka adınız, pek çok şeyin belirleyici unsuru olarak ele aldığımızda ise alan adı ilk seçmeniz gereken şey olacaktır. Domain veya alan adı, online dünya dediğimiz internet dünyasında markanızın kimliği gibi düşünülebilir ve dijital bir varlık anlamında başarılı bir temel altyapı oluşturacaktır. Hem akılda kalıcı oranı yüksek hem de markanızı tam olarak yansıtan alan adı seçimi nasıl olmalıdır? Markanız için doğru alan adı nasıl bulunur? Sizlere bu konularda birkaç ipuçları paylaşmaya çalışacağız.
1. Kısa ve Akılda Kalıcı Domain Seçimi İpuçları
Öncelikle alan adı seçiminde hem basit hem de kısa olmasına özen göstermelisiniz. Bu sayede sitenize giren ziyaretçiler, başka bir zamanda da sitenizi bulmak istediklerinde hem kısa hem de akılda kalıcı alan adlarınıza hızlıca ulaşabileceklerdir. Buna göre uzun olmasından kaçınmaya özen gösterin. İdeal bir domain uzunluğunun 6 ile 15 karakter arasında olması beklenir. Eğer bundan daha uzun bir alan adı seçerseniz, hatırlanması da zor olacağını unutmayınız.
Alan adlarında telaffuz konusu da önemlidir. Bir alan adı kısa ancak okunabilir olması ya da yazılabilir, akılda kalıcı olması da önem arz eder. Aksi takdirde karmaşık harflerden oluşan ancak kısa bir alan adı da pek işinize yaramayacaktır. Bu sebeple karmaşık kelime ya da karmaşık harflerden oluşan alan adlarından, kısaltmalardan da uzak durmanız önerilir.
Son olarak, alan adlarıyla ilgili alım noktasında hem çizgi hem de sayı kullanımlarına pek yer vermemeye çalışınız. Çünkü çizgi veya sayı kullanımları da alan adlarınızda marka görünürlüğü veyahut profesyonelliğinize balta vuracak seviyede olacaktır. Bu sebeple markanız, profesyonel bir görüntü sunulması adına olabildiğince sayı veya tire çizgilerden uzak durarak seçilmiş bir alan adı kullanmaya özen gösteriniz.
Bir alan adı ne kadar sade ve kısa olursa, bu sayede hem akılda kalıcı oranı artar hem de markanızın daha dikkat çekici bir alan adına sahip olmasıyla sık sık erişim sahibi olmasında da yardımcı olur. Profesyonel bir görüntü kadar sitenize erişim noktasında da insanların zihinlerinde akılda kalıcılık sağlamak önemlidir.

2. Anahtar Kelimeler ile Domain Uyumunu Sağlamak
SEO açısından da önem arz eden bir alan adı seçimi sürecinde, stratejilerinize katkısı olacağı için anahtar kelimelerin de içinde olduğu şekilde seçimler yapmaya özen gösterebilirsiniz. Anahtar kelimeleri bulmak için, Google’da sektörünüzde size ulaşabilecekleri aramaları düşünerek de tahmin edebilirsiniz. Hem bu sayede Google ve diğer arama motorlarında bir üst sıralarda yer almak adına, hedef kitlenizin sizlere hızlı ulaşması adına destek çıkacaktır.
- Anahtar Kelimelere Özen Gösterin: Çok fazla anahtar kelimeden oluşan bir alan adı, dikkat çekici ya da marka tadında görüntü sağlamaz. Bu nedenle tam aksine spam algısı da yaratabilecektir. Bu sebeple 1-2 kelimeden oluşan bir anahtar kelime kullanmaya özen gösterelim.
- Sektörünüzle Alakalı Kelime Seçimi: Bulunduğunuz sektör her neyse, anahtar kelime de onunla ilgili olmalıdır. Bir elektrik dükkanı sahibiyseniz, elektrikçi kelimesi veya çalıştığınız bölgeye ait semt, ilçe ismi yazmanız çok daha uygun olacaktır.
Doğru anahtar kelime kullanımlarıyla alan adları kullanmak, sizlerin SEO açısından da organik bir trafik yakalamanızda da yardımcıdır. SEO açısından sitenizi desteklemek adına önemli bir seçim süreci olacağını tekrardan hatırlatmak isteriz.
3. Bölgesel ve Global Pazarlara Göre Domain Stratejileri
Alan adı seçiminde hedef pazarlarınızı dikkate alarak bir strateji belirlemek başarınızı arttırabilir. Şu önerilere göz atabilirsiniz:
- Bölgesel Hedeflemeler: Yerel bir pazarı hedefliyorsanız, ülke kodlu alan adları (.tr, .uk, .de gibi) kullanabilirsiniz. Bu, yerel güvenilirliği artırır.
- Global Hedeflemeler: Uluslararası bir kitleyi hedefliyorsanız, .com, .net gibi daha genel uzantıları tercih edin. Bu uzantılar, markanızın global algısını güçlendirebilir.
- Dil Uyumu: Hedeflediğiniz pazarın diline uygun alan adları tercih edin. Yerel dildeki alan adları, yerel kullanıcıları cezbetmede etkili olabilir.
Alan adı stratejinizin, hedef pazarınızın davranış ve beklentilerine uygun olması, markanızın öne çıkmasına yardımcı olacaktır.

4. Alan Adı Satın Alma ve İade Süreçleri
Alan adınızı seçtikten sonra, kayıt ve iade süreçleriyle ilgili bazı detaylara dikkat etmelisiniz:
- Güvenilir Kayıt Şirketleri: Alan adı kayıt işlemleri için güvenilir ve popüler sağlayıcıları tercih edin. ICANN onaylı bir kayıt firması seçmek, alan adınızın güvenliğini sağlar. Bu noktada Güzel Hosting firması olarak, sizlere her zaman en uygun fiyat garantisi kapsamında https://www.guzel.net.tr/orderdomain.php adresi üzerinden hizmet sağlamakta olduğumuzu hatırlatmak isteriz.
- Yenileme ve Gizlilik Ayarları: Alan adının otomatik yenileme özelliğini etkinleştirerek unutulma riskini önleyebilirsiniz. Ayrıca, Whois gizlilik koruması kullanarak kişisel bilgilerinizi gizli tutabilirsiniz. Yine bu özellikler, Güzel Hosting’te ücretsiz özelliklerdir.
Pek çok firmada, alan adı satın alım sonrasında tescil iptali olmadığı için iade süreci de bulunmamaktadır. Her firmaya göre bu süreç değişiklik göstermektedir. Bu nedenle bu kuralın veya şartın standardı bu şekilde olsa da, her firmada alan adı seçimi veya tescili öncesinde de size kuralın uygunluğuyla ilgili bu süreci sorarak, bilgi alabilir ve öğrenebilirsiniz.
Alan adı satın alma sürecinde şeffaf şartlar ve profesyonel destek sunan bir hizmet sağlayıcısı seçmek, uzun vadeli başarınız için önemlidir. Bu nedenle, bilinen ve güvenebileceğiniz bir firmadan alan adı tescili yapmanız her zaman önem arz edecektir.
Doğru alan adı seçimi, markanızın dijital başarısında kritik bir rol oynar. Yukarıdaki ipuçlarını kullanarak kısa, akılda kalıcı, anahtar kelimelerle uyumlu ve hedef pazarınıza uygun bir domain adı bulabilirsiniz. Alan adınızı dikkatle seçmek, markanızın online dünyada öne çıkmasına yardımcı olacaktır.