Youtube SEO’su Nedir. Nasıl yapılır?

‘Search Engine Optimization’ kelimelerinin kısaltılmış hali olan SEO, bir linkin, yazının, videonun, resmin arama motoru sonuç sayfalarında iyi sıralama sağlayabilmesi için oluşturulmuş bir dizi tekniktir. Dolayısıyla YouTube SEO’su bir kanal ya da videonun YouTube sitesi içerisinde düzgün sıralanmasını sağlayan bir grup teknik süreçleri ifade eder. Bahsedilen tekniğin içeriğinde, abone sayısını artırmaya elverişli, video görünürlüğünü sağlayan, yoğun trafik oluşturan vb. birçok unsur bulunur. Özünde YouTube SEO’su arama motorunun videolarınızı ilintilemesine yardımcı olarak hangi noktaların vurgulanması gerektiğini ortaya çıkarıp siteye içeriğinin düzgün aktarılarak kategorize edilmesini sağlar.

YouTube Aramasının Çalışma Şekli Nedir?

YouTube 2006 yılında Google tarafından satın alındı. Google, siteyi kendi gücü ile birleştirerek her sene üssel olarak daha çok kullanılan merkeze dönüştürdü. Bu nedenle Google aramalarındaki SEO mantığı ve avantajı genel olarak buraya da uyarlanabilir. Fakat yazılımsal olarak YouTube, diğer birimlerden farklı olarak video ya da resmin içini tarayarak onları anlamlandıramaz. Bu dezavantajlı durumdan dolayı içerik üreticisinin ya da hizmet aldığı uzman birimin videonun;

  • Başlık
  • Açıklama
  • Etiket, Ek Açıklama ve Dosya Adı bölümlerini çok iyi belirlemesi beklenir.

YouTube SEO’su Nasıl Yapılır, Optimizasyon Nasıl Sağlanır?

Nasıl yapıldığını anlayabilmek için öncelikle yukarıda belirtilen veri bölümlerine göz atmalıyız.

Başlık Yapılandırılması: Başlıklar kullanıcının ilk ilgisini çeken ve sıralamada en belirleyici olan unsurdur. Tıklamayı artırmak için kısa ve öz başlıklar tercih edilerek karakter sayısı 50-60 arasında olmalı. Google Adwords gibi gelişmiş araçlar kullanılarak önemli anahtar kelime başlığa dahil edilmeli. Öğretici videolarınız ağırlıklıysa nasıl, neden gibi sorularla kullanıcıların ilgisi çekilmeli.

Açıklama: Bu bölümde mümkün olduğunca net ve açıklayıcı bilgiler sunulmalı. Özellikle, görünür olan ilk paragrafta ilgili çekici bilgiler sunarak merak uyandırmalısınız. Kişisel adresinizin linki ve anahtar kelimelerinizi ekleyerek görünürlüğünüzü arttırabilirsiniz. Açıklamanın sonuna “paylaşın, haberdar edin” şeklinde mesajlarla daha çok etkileşim yaratabilirsiniz.

Etiket, Ek Açıklama ve Dosya Adı Bölümü: Etiketleri hem tekil hem de çoğul ekleri kullanarak ilgi çekici, açıklayıcı kelimeler seçmelisiniz. Mümkün olduğunca çok etiketle geniş yapı kurmalısınız. Ek açıklamayı sınırlı kullanarak diğer birkaç içeriğiniz ile bağlantı sağlamış olursunuz. Dosya adında varsayılan adı kullanmak yerine etiket ya da anahtar kelimelerden faydalanabilirsiniz. Veri bölümlerine bu şekilde göz attıktan sonra, sunduğunuz içeriği tanımlayan kanal adı seçmeli ve her yerde kolayca anlaşılabilen profil fotoğrafı koymalısınız. Profilinizde oldukça kısa ve merak uyandırıcı tanıtım videosu yayınlayarak her video için en ilgi çekici anı belirlemelisiniz.

Optimizasyon Sağlamaya Yönelik Faydalı Öneriler

Kanalınızı düzenli ve ilgi çekici hale getirmek için videolarınızı oynatma listesi haline getirin. Videonuza alt yazı eklediğinizde Youtube yazılımı sayesinde içeriğinizi daha iyi anlamlandırarak kategorize edebilir. Ayrıca işitme engelliler ya da yayın yaptığınız dilde zayıf olan kullanıcılar alt yazı sayesinde tıklamanızı arttırabilir. Videonun başında ve sonunda kullanıcıları abone olmaya ve bildirimleri açmaya teşvik edin. Popüler olan içeriğiniz yerine kanalınızı öne çıkararak içerikleri üretenin kim olduğunu vurgulamalısınız. Abonelerinize sorular sorup, görüşlerini alarak ve yorumlarına cevap vererek onlarla etkileşime girebilirsiniz. Böylece hitap ettiğiniz kitleye fikirlerini önemsediğini göstererek güven kazanmış olursunuz.

YouTube SEO’su Hakkında Son Notlar

Youtube SEO’su genel olarak SEO’dan farklı değildir. Yukarıda bahsedilen kendine özgü özellikleri kullanmak her daim hedefiniz ve vazgeçilmeziniz olmalıdır. Kısaca meta verileri düzgün oluşturarak sistemin ihtiyacı olan optimizasyonu sağlamalı ve asla ihmal etmememlisiniz. Başlangıçta zor gelecek olan süreç zaman içerisinde tıklanmanızı ve abonelerinizi artıracak yapıya bürünecektir.

Bir yanıt yazın