Neden Her Zaman WordPress’in Son Sürümünü Kullanmalısınız?

“Kırılmadıysa düzeltme” anlayışı çoğu konuda işe yarar olsa da konu WordPress ya da yazılım olduğunda kullanışlı olmaz. Her yeni WordPress sürümü çıktığında kullanıcılar kafa karışıklığı yaşayarak güncellemeyi yapıp yapmamakta kararsız kalır. WordPress, yapısı gereği geliştiriciler topluluğu tarafından iyileştirilen ve her yeni güncelleme ile hataları düzeltilerek yeni özellikler ekleyen yazılımdır. Dolayısıyla yeni sürüme yükseltmediğinizde sitenizi tehlikeye atar ve yeni işlevsel özelliklerden mahrum kalırsınız. WordPress sık tercih edilmesi nedeniyle kötü niyetli yazılımlar ve kişiler için büyük hedeftir. Aslında sizin de sitenizi kullanırken güncelleme öncesi kurtulmak istediğiniz hatalar ve sorunlar vardır. Sizi rahatsız eden sorun son sürümde düzeltilmediyse de topluluğa destek forumundan mesaj atarak düzeltilmesini sağlayabilirsiniz.

WordPress’i Güncellemeniz İçin Sağlam Nedenler

Yukarıda kısaca belirttiğimiz durumlara ek olarak WordPress’in son sürümünü kullanma gerekliliğinizi maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:

  • Güvenlik Sorunları
  • Uyumluluk ve Hızlı Olma İsteği
  • Mevcut Hatalar
  • Yeni İşlevsel Özellikler

Şimdi gelin bu sıraladıklarımıza detaylı göz atalım:

  • Güvenlik Sorunları

Güncellemelerin ana nedeni güvenlik açığıdır. Kodda yer alan ve daha önce düşünülmemiş açıklar, kötü niyetli kişi ve yazılımlarca saldırı amaçlı kullanılmaması için son sürüm ile sorun giderilir. WordPress güncelleme notlarında nelerin düzeltildiğini ve değiştirildiğini içeren ayrıntılı bilgiler yer alır. Bu durum saldırı amaçlayanların ilgisini de çeker. Notlar okunarak henüz güncellenmemiş siteler hedef haline gelir. Siteniz güncel durumda değilse sadece güvenlik nedeniyle bile son sürüme yükseltmek doğru tercihtir. Zaman geçirdikçe daha çok güvenlik riskiyle karşı karşıya kalmanız muhtemeldir. Ana yazılımı son sürüme yükseltirken eklenti ve temaları da güncellemeyi güvenlik nedeniyle unutmamalısınız.

  • Uyumluluk ve Hızlı Olma İsteği

Aralarındaki uyumu her zaman sağlamak için tüm unsurları güncellemek etkili yöntemdir. Uyumsuzluk önemli bir bileşenin çalışmasını durdurmasına ve bazı durumlar sitenin çökmesine sebep olabilir. Güncellemeye katılarak uyumluluk sağlamanın yanında hız avantajına da sahip olursunuz. Geliştiriciler her zaman daha hızlısı için uğraşır ve üst düzey performans sunmayı hedefler. Sitenizin yavaşlığı nedeniyle siteye girenler çabucak sıkılabilir ve çevrimiçi mağaza işletiyorsanız müşterilerinizi kaybedebilirsiniz. İtibar kaybına uğramamak için hızlı ve uyumlu olmalı ve son sürüme geçmelisiniz.

  • Mevcut Hatalar

Güncellemeler özünde WordPress çekirdeğindeki veya eklentilerdeki sorunlar ya da bunlar arasındaki uyumsuzluktaki mevcut hatalara yönelik çözümleri içerir. Mevcut hatalar, yazılımın istemeden kusurlu davranarak sorunlara yol açmasına ya da sitenin çökmesine neden olur. WordPress destek forumunda mevcut hatalardan dolayı yardım talep ettiğinizde ilk başta en son sürüme geçmenizi isterler. Bu nedenle alacağınız en büyük yardımın son sürüme geçmek olduğundan emin olun.

  • Yeni İşlevsel Özellikler

Her zaman güncellemelerle birlikte işlevsel özelliklerde iyileştirmeler ve yenilikler olur. Güncelleme yapmadığınız takdirde yeni harika özelliklerin varlığından bile haberdar olmazsınız. Temanızda, eklentilerinizde, ya da ana yazılımdaki son yenilikler işleri sizin için çok daha kullanışlı hale getirebilir. Hatalarınızda olduğu gibi iyileştirme fikirlerinizi de forumda dile getirerek etkili olabilirsiniz.

WordPress’i Güncellemenizle İlgili Son Notlar

Yukarıda anlatılan nedenlerin her biri son sürüme geçmeniz için başlı başına etken. Güncelleme yapmadan önce yedekleme olası veri kayıplarınızı önler. Sitenizin trafiğinin az olduğu zamanda güncellemeyi yapmak yararınıza olur. Güncellemeyi elle ya da otomatik yapabilirsiniz. WordPress, yerleşik bir güncelleme bildirim sistemiyle birlikte geldiğinden otomatik güncelleme kolaydır. Sonuç olarak sonsuza kadar güncellemeden kaçılamayacağından tek olumsuzluğun sitenizin çökmesi, olumlu yönlerin ise yenilenmiş güvenlik, daha hızlı ve uyumlu deneyim, hatasız ve işlevsel özellikteki yeni sürümü tercih etmeniz her zaman avantajınızadır. 

“Neden Her Zaman WordPress’in Son Sürümünü Kullanmalısınız?” üzerine 1 yorum.

  1. Selamlar,

    Neyse ki WordPress çekirdeği ve eklentiler artık otomatik olarak güncellenebiliyor.

    Hatta otomatik güncellemeleri ana sürüm / güvenlik güncellemeri şeklinde de seçebiliyoruz. Eklenti kısmında da istediğimiz eklentilerin otomatik güncellenmesini bir tıkla devre dışı bırakabiliyoruz.

    WordPress çok gelişti azizim. 🙂

Bir yanıt yazın