WordPress ve Web Hosting İle İlgili Terimler

WordPress ve Web Hosting alanında kullanılan temel kelimelerden oluşan bir sözlük internet üzerinde işlem yaparken süreci  daha da kolay hale getirebilir. WordPress kişilerin blog sayfası oluşturmak veya web sayfası oluşturmak amacıyla kullandıkları bir internet yazılımıdır. WordPress bünyesinde bulunan siteler uzantı olaral org ve com olmak üzere iki çeşittedir. Genellikle org uzantılı sitelerde içerik düzenlemesi tamamen kullanıcının kendisinde bulunmaktadır. Bu şekilde kişi görsel öğeler, güvenlik, içerik düzenleme gibi kısımları tamamen kendi istekleri doğrultusunda oluşturabilir.

İçerik Yönetim Sistemi

CMS yani içerik yönetim sistemi denen uygulama internet sitesinin içeriğini kodlarla uğraşmadan düzenleme imkanı sunmaktadır, tıpkı WordPress‘te olduğu gibi.

Blog

Bloglar ise eskiden internet günlüğü veya bireysel günlük olarak bilinmesine karşın şimdilerde yaygın olarak profesyonel internet sitelerinin de blogları bulunmaktadır.

Web Hosting

İnternet sitesi içerisinde yer alan dosyaların korunduğu dijital alanı ifade etmektedir. Siteye ev sahipliği yapan anlamında ”Host” terimi kullanılmaktadır.

Alan adı 

Web Hosting’te alan adı internet adresine ulaşmak için tarayıcıya girilen metnin son kısmını oluşturmaktadır. Örneğin .org, .net gibi uzantılar alan adını ifade etmektedir.

URL

URL ise alan adının yerine de kullanılabilen alternatiftir ancak tam olarak tarayıcıya girilen bütün karakterleri kapsamaktadır.

Sunucu Adresi

Sunucu adresi denen şey esasında DNS olarak da bilinmektedir. İnternet üzerinde gezinmeyi daha kolay hale getirmek için kullanılan bir sistemdir.

cPanel

İnternette sahip olunan alanın yönetilmesinde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan paneli ifade etmektedir. Ev sahipliği hizmeti beraberinde ücretsiz olarak sunulmaktadır.

SSL

E-ticaret işlemlerinde ihtiyaç duyulan güvenlik önlemleri için şifrelerin çözülmesinde kullanılan bir aracıdır. Şifreler ile iletilen bilgilerin çözümlenerek tanımlanmasını sağlamaktadır.

HTML

Web sitelerinde kullanılan kodlama birimidir. Kullanılan HTML dosyaları farklı şekilde saklanabilir ve istendiğinde tarayıcıda açılabilir.

JavaScript

Tarayıcılar tarafından desteklenen ve HTML kodlarını etkin hale getirebilmek için kullanılan programlama dilidir.

Bir yanıt yazın