WordPress Site İçeriklerini Farklı Bir Siteye Aktarma

WordPress bugün internet dünyasında en çok tercih edilen web aplikasyonları arasında gösteriliyor. İnternette yer alan web sitelerinin yaklaşık yüzde 33’ü WordPress alt yapısını kullanıyor. Bunun en büyük nedenlerinden birisi sistemin oldukça kolay bir kullanım sunması. Web projesi hazırlayanlar için bir web sitesinin içeriklerini başka bir siteye aktarmak en büyük problemlerden birisi olarak görülüyor ancak WordPress sistem bu noktada da webmaster ekiplerine büyük bir kolaylık sunuyor. Sitede yer alan tüm içerikleri tek tuşla içe ve dışa aktarmak mümkün. Peki, bunu nasıl yapacağız? İşte cevapları ve çok daha fazlası…

WordPress İçerikleri Dışa Aktarma

Web sitenizde yer alan tüm içerikleri farklı bir siteye taşımak için öncelikle dışa aktarım işlemi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Dışa aktarım işlemi öncesinde ise hangi unsurları aktaracağınıza karar vermelisiniz.

Hangi içerikler dışa aktarılabilir?

WordPress sistem içinde bulunan tüm unsurlar dışa aktarılabilir. Temel olarak ise; 

  • Yazılar
  • Sayfalar
  • Yorumlar
  • Özel alanlar
  • Sliders
  • Etiketler
  • Dolaşım menüleri
  • Ortam

WordPress dışa aktarma işlemi nasıl yapılır?

Dışa aktarım için öncelikle WordPress sitenizin yönetim paneline girmelisiniz. Sorasında sol tarafta yer alan menüler kısmından araçlara erişin. Araçlar menüsünden dışa aktar sekmesini işaretleyin. Karşınıza çıkan menüde dışa aktarılmasını istediğiniz tüm unsurları göreceksiniz. Bunlar arasından dilediğiniz seçin ve dışa aktar butonuna basın. Gerçekleştirdiğiniz işlem sonrasında sistem size bir XML dosyası halinde tüm içeriklerinizi bilgisayarına indirecektir. İndirilen dosyada herhangi bir müdahalede bulunmayın. 

WordPress Dışa Aktarılan İçerikleri İçe Aktarma 

WordPress dışa aktarım sırasında bilgisayarına indirdiğiniz XML dosyasını içe aktarım için dosyalarınızı aktaracağınız web sitesinin WordPress menüsüne erişin. Sol tarafta yer alan menüden araçlar bölümü ve onun altında yer alan içe aktar sekmesine tıklayın. Açılan sayfa içe aktarım işlemi için pek çok farklı seçenekle karşılaşacaksınız. Farklı bir plugin ile dışa aktarma gerçekleştirdiyseniz ilgili plugini seçin. 

Hangi Araçlarla İçe Aktarım Gerçekleştiriliyor?

Aktarılacak unsur türüne göre farklı araçlarla karşılaşacağınız bu bölüm biraz kafa karıştırıcı olabilir yine de panik yapmayın. Dışa aktarım için bilgisayarına indirdiğiniz dosya türü hangisini seçeceğiniz konusunda size yardımcı olacak. 

  • Blogger; yazı ve yorumlarınızı ve kullanıcılarınız eğer bir blogger blog üzerinde ise bu aracı kullanın.
  • Blogroll; dosyanız OPML biçiminde ise bu aracı kullanın.
  • LiveJournal; API alt yapısı kullanıyorsanız bu araçla yazılarınızı içe aktarın. 
  • Movable Type ve TypePad; Movable Type ya da TypePad yapısında bir blog ise blogunuzdan yazı ve yorumlarını bu araçla aktarın.
  • RSS; Yazılarınızı RSS beslemesiyle de içe aktarmak için bu aracı kullanın.
  • Tumbir; API altyapısı kullanıyorsanız yazı ve ortam dosyalarınızı bu araçla içe aktarın.
  • WordPress; Doğrudan XML olarak WordPress sistem üzerinden dışa aktarım yaptıysanız, bu araçla tüm içeriklerinizi içe aktarın. 

Sistemi XML olarak dışa aktardığımız için yine WordPress başlığı altında bulunan aracı kullanacağız. WordPress içe aktarım aracı aktif değilse öncelikle içinde bulunduğunuz sekmeden aracınızı kurun. Sonrasında; açılan pencerede gözat seçeneği bulacaksınız. Gözat üzerinden bilgisayarına indirdiğiniz XML dosyasını sisteme yükleyin. İçer aktar butonuna bastıktan sonra tüm içerikleriniz yeni sitenize aktarılmış olacak. 

WordPress Dışa Aktarım ile Sitenizi Yedekleyin

WordPress sistem üzerinde yer alan dışa aktarım özelliği aynı zamanda içeriklerinizi düzenli biçimde yedekleme imkanı da sunuyor. Web projenizde yer alan tüm unsurları dilerseniz belirli aralıklarla dışa aktar özelliğiyle XML olarak bilgisayarında yedekleyebilirsiniz. Herhangi bir saldırı ya da web projenizin çökmesi halinde XML dosyanızla kusursuz biçimde tüm site içeriklerinizi kurtarabilirsiniz. Söz konusu işlemi ayda bir ayrı ayrı klasörlerde indirilme tarihleriyle birlikte yedeklemeniz yaşayabileceğiniz muhtemel saldırılardan en az hasar alarak kurtulmanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın