Veri Tabanı Nedir? Veri Tabanı Yönetim Sisteminin Çalışma Mantığı

Veri, orijinal ifadesiyle Data artık her şeydir. Gelişen teknolojiler; büyük veri (big data) kavramıyla birlikte artık yepyeni bir boyuta evriliyor. Yeni dünya düzeninde veri ve onunla ilişkili teknolojiler bugün olduğundan çok daha fazla konuşulacak ve tartışılacak. Cep telefonlarından, bilgisayarlara, akıllı ev sistemlerinden, arabalara kadar tüm teknolojik araçlar veri üretiyor ve bu veriler sistemsel olarak depolanıyor, depolanma işlemleri de veri tabanı yönetim sistemleri kadar önem kazanıyor. Peki, veritabanı nedir? Veri tabanı yönetim sistemleri nasıl çalışır?

Veritabanı Nedir?

Veritabanı sitemlerini anlamak için Veri (data) kavramını da bilmeyi gerektiriyor. Veri; ham haliyle bir anlam ifade etmeyen, henüz işlenmemiş (ham) bilgi parçacığı olarak tanımlanabilir. Veritabanı ise; birbiriyle ilişkili verilerin oluşturduğu bir koleksiyondur. Bilgisayar terminolojisi içinde ise; sistematik biçimde erişim imkanı bulunan, yönetilebilen, güncellenebilen, farklı noktalara taşınabilen, birbiriyle tanımlı ilişkileri bulunan bilgiler kümesi olarak ifade edilir. En temel özelliklerinden birisi ise programlarca işlenebilecek veri yığınlarından oluşmasıdır.

Veritabanları günümüzde tamamen geleneksel yapıdan modern veritabanlarına evrilmiştir. Söz konusu modern veritabanları aynı zamanda; petabyte boyutlarında (big data) verilerden çıkarımlar yapabilen karar destek sistemlerine dönüşmüştür.

Veritabanı Yönetim Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Database Managment System (DBMS) Türkçe ismiyle veri tabanı yönetim sistemleri olarak bilinen iş; veri tabanı oluşturmak başta olmak üzere, verileri işlemek için kullanıcılara yetkiler tanımlayan bir program kolleksiyonu olarak tanımlanır. Temelde Database (Veritabanı) ile kullanıcı arasında köprü ve yönetim işlevi görür.  Veritabanı yönetim sisteminin gerçekleştirdiği işlevler;

  • Veritabanının tanımlanması
  • Veritabanının oluşturulması
  • Veritabanı üzerinde işlem yapmak
  • Verinin bakımı ve sürekliliği
  • Veritabanını genişletmek

Veritabanının Tanımlanması

Veritabanının oluşturulmasını sağlayan verilerin uzunluklar ve tipe göre belirlenmesi işi olarak bilinir.

Veritabanının Oluşturulması

Veritabanı üzerine kaydedilecek olan veriler için yer belirlenmesi ve söz konusu verilerin saklama ortamlarına aktarılmasını işlemidir.

Veritabanı Üzerinde İşlem Yapmak

Veritabanı üzerinde yer alan verilerin, sorgulanması, meydanan gelen değişikliklerin yansıtılması için güncelleme ve raporlar üretme işlemleri olarak bilinir.

Verinin Bakımı Ve Sürekliliği

Veritabanına yeni kayıtlar eklemek, geçmişteki kayıtları çağırmak, düzeltmek ya da silmek gibi işlevleri ifade eder.

Veritabanını Genişletmek

Veritabanına yeni veriler eklemek ve yeni kayıtlar oluşturma işlemlerini kapsar. Öte yandan, veritabanı yönetim sistemleri verinin geri çağrılabilmesinde de rol oynar.

Sıralanan tüm işlevler, veritabanının temel çalışma mantığını oluşturur. Bilinen ve en sık kullanılan veritabanı yönetim sistemleri ise;

  • IBM DB2
  • MySQL
  • PostgreSQL
  • Oracle
  • MS SQL Server

IBM DB2

MySQL ve Access’e göre daha performanslı olduğu söylenebilir. Ancak küçük işletmeler için oldukça yüksek maliyet gerektirir. Windows ve Unix üzerinden çalışır. Transaction loggin, trigger,  ve stored procedure özelliklerine sahiptir.

MySQL

Veritabanı yönetim sistemleri arasında en çok kullanılanıdır. MySQL; çoklu kullanıcı, çoklu iş yapma özelliğine sahiptir aynı zamanda hızlı ve sağlam bir sistemdir. Windows, UNIX ve OS/2 platformları için ücretsiz şekilde dağıtılmaktadır. Ücretli biçimde lisanslamak isteyenler için ise ücretli bir lisans talebinde de bulunulabilir. Açık kaynak kodlu MySQL pek çok farklı platformlarda çalıştırılabiliyor olması dolayısıyla en çok tercih edilen veritabanı yönetim sistemi olduğunu söylenebilir.

PostgreSQL

Çok güçlü işlem yapısını sahip olan PostgreSQL, UNIX, AIX, BSD, Windows ve Linux işletim sistemleriyle ücretsiz kullanılabilir. Veri güvenliği ön plandadır. Transaction, trigger, stored procedure ve Inheritance özelliklerini barındırır.

Oracle

Veritabanı yönetim sistemi olarak en büyük pazar payına sahiptir. En güçlü ve en güvenilir veritabanı sistemi olarak bilinir. Ancak çok yüksek maliyete sahiptir ve yalnızca büyük şirketler tarafından kullanılmaktadır. UNIX, Linux ve Windows gibi sistemlerle sınırsız sayıda tablolar oluşturulabilmektedir.

MS SQL Server

Microsoft tarafından geliştirilmiş sistemdir. Yalnızca Microsoft üzerinde çalışır. Yüksek maliyetlere sahiptir. Trigger, stored procedure ve transaction logging özelliklerine sahiptir.

Bir yanıt yazın