Domain Satın Almadan Önce Göz Önünde Bulundurlması Gereken 5 Şey

Yazan: Alisha Shibli

Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan? Ya da, küçük işletmeler dünyasında Domain mi şirket isminden, şirket ismi mi Domain’den önce gelir? İlki hala gizemini korurken, ikincisini çözdük. Markalaşma veya iş kurmaktan bahsedeceksek, Domain önce gelir.  Domain, kişilerin Web sitenizi ziyaret etmesini ve hakkınızda daha fazla bilgi edinmesini sağlayacak en önemli iletişim kanallarından biridir. 

Domain Seçerken Aklınızda Bulunması Gereken 5 Basit Tavsiye: 

Kısa ve Sade Tutun

Duyulduğu anda ezberlenecek basitlikte bir Domain’e ihtiyacınız var. Birine bir konuşmanın içerisinde Web adresinizi söylediğinizde, anlaşılabilir olması lazım. Domain’iniz 18 karakterden daha kısa olmalı ve yazım hataları, sayılar veya kısa çizgiler içermemeli. 

Argo’dan Uzak Durun

Argo şimdi havalı durabilir, fakat sizin 10 sene sonra hala geçerli olabilecek bir isme ihtiyacınız var. Ayrıca bu vesileyle sektörün yerlisi olmayan, sektör dışından insanlar için de Domain’iniz daha anlaşılır olur. 

Örneğin, www (dot) leather-feather (dot) store yerine şunu kullanın;

Yeni Domain Uzantılarını Kullanın

Günümüzün rekabetçi pazarında ayrışabilmek  için, işinizin her öğesinin ayrışması gerekir, buna Domain isminiz da dahildir. Anahtar kelime açısından zengin bir Domain uzantısına sahip olmak (.SITE, .SPACE, .ONLINE, .TECH, .STORE, .PRESS, .FUN … gibi) size özgün bir kimlik kazandırır ve kapsayıcı bir markalaşma sağlar.

Sosyal Medya Hesaplarının Uygunluğunu Kontrol Edin

Domain ismini almadan önce, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Quora, Reddit.. gibi mecralarda ismin uygunuluk durumu da araştırılmalı. O an sosyal medya kullanılması planlanmıyorsa bile, kayıt olunan hesaplar geleceğe hazırlıklı olmanızı sağlar.

Hatta, Domain isminizi Instagram ismi olarak da kullanmanız markalaşma çalışmanızı yükseltecektir. Mesela el yapımı saat satıyorsanız, Instagram isminizi nowinstyle yapabilirsiniz. 

Ticari İsminizi Kontrol Edin

Yasal sıkıntılar yaşamak, bir Startup’ın en son isteyeceği şeydir. Yalnızca strestli değil, aynı zamanda kaynaklarını tüketecektir. Dolayısıyla yalnızca yerel değil, global telif ve tescil kontrollerinizi yapın ve isminizi özgürce kullanabileceğinizden emin olun. 

Domain adınızı bugün bulun!

Bir yanıt yazın