Webmaster Nedir? Hangi Görevlerde Yer Alır?

Webmaster yeni bir iş modeli olan homeworking çalışma şekline en hızlı biçimde uyum gösteren meslek gurupları arasında yer alıyor. Yapılan iş itibariyle, herhangi bir şirkete bağlı kalınmadan yürütülebilecek nadir işler arasında gösteriliyor. Dijital dünyanın bu derece büyüdüğü, e-ticaret hacminin 4,2 trilyon dolarları bulduğu günümüzde webmaster ihtiyacı dün olduğundan çok daha fazla. Peki, webmaster nedir? Hangi görevlerde yer alır? Webmaster nasıl olunur? İşte cevapları…

Webmaster Nedir?

Webmaster; web sitesinin yönetiminden sorumlu olan kişi şeklinde tanımlanıyor. Yönetim ile kastedilenler ise web sitesinin içeriklerinden tutun da teknik anlamda alt yapısına kadar pek çok farklı işi içeriyor. Yalnızca hobi olarak yürütülen webmaster işleri zaman içinde hem internetin yaygınlaşması hem de iş dünyasında daha fazla önem kazanmasıyla birlikte daha fazla profesyonel bir şekle evriliyor. Ancak tüm bu gelişmelere ve profesyonelleşmeye rağmen; webmaster işini yürütenlerin küçümsenmeyecek çoğunluğu free biçimde ve homeworking çalışmayı tercih ediyor. Büyük ve köklü şirketlerde ise webmaster, daha çok şirket bünyesinde istihdam ediliyor. Peki, webmaster hangi görevleri üstlenir?

Webmaster Çalışma Biçimleri Ve Görevleri Nelerdir?

Webmaster için iş tanımlaması görev aldığı şirketin büyüklüğü ile doğru orantılı biçimde hem küçülür hem de spesifikleşir. Küçük, orta ve üst düzey şirketlerde webmaster çalışma disiplini ve iş paylaşımı konusunda farklı unsurlara sahiptir. 

Küçük Ölçekli Şirketlerde Webmaster Görevleri Nelerdir?

Küçük ölçekli bir şirkette, webmaster genellikle web projesinin tüm aşamalarıyla ilgilenir. Daha geniş bir görev ve sorumluluk üstlenir. Web projesinin tasarımlanması, yazılımın düzenlenmesi, web içeriklerinin sisteme yerleştirilmesi gibi birden fazla farklı işte görev alır. Yapılan tüm işlerden sorumlu olduğu için de küçük ölçekli şirketlerde yürütülen webmaster işi hem zorlayıcı hem de hatalara oldukça açıktır. 

Orta Ölçekli Bir Şirkette Webmaster Görevleri Nelerdir?

Orta ölçekli bir şirkette ise webmaster daha küçük ölçekli bir şirkete göre daha spesifik bir çalışma yürütür. Webmaster oluşturduğu ve yürüteceği projede yalnız başına değildir. Daha çok HTML başta olmak üzere WordPress, OpenCart, Joomla vb. Programlara hakim teknik bir eleman olarak görev alır. Web projesinde ihtiyaç duyulan özel programları yazar ve raporları hazırlayarak şirket yetkililerine sunar. 

Büyük Ölçekli Bir Şirkette Webmaster Görevleri Nelerdir?

Büyük ölçekli şirketlerde ise webmaster daha komplike bir ekip içinde yer alır. Tek bir webmaster değil, birden fazla webmaster ortak biçimde çalışma yürütür. Şirket dışından profesyonel web projesi üreticilerinden kurumsal site tasarımı ve alt yapı oluşturma desteği alınabilir. Şirket içinde görev alan webmaster ise; teknik kaynakları düzenler, şirketin ağ alt yapısını sağlayan ekiplerle iletişim kurar, anlık sorunlara teknik müdahalelerde bulunur. Öte yandan, kurumun kapalı devre çalışan Intranet site projesinin düzenlenmesi ve oluşturulmasında da görev alabilir. Üst düzey webmaster yöneticisinin altında ona destek olan web yöneticileri bulunabilir. Yardımcı webmaster ekibi ise içeriklerin düzenlenmesi, geliştirilmesi, bölümler ve ürünler için geliştirilmesi gereken programlama işlerine destek olur. 

Uzmanlık Alanına Göre Webmaster

Webmaster görev aldığı alanlara göre pek çok farklı konuda bilgi sahibidir. Ancak herhangi birine yoğunlaşmak ve olanda uzmanlaşmanın daha iyi olacağı söylenebilir ancak metin içinde de bahsettiğimiz gibi eğer küçük ve orta ölçekli bir şirkette çalışıyor ya da hizmet satıyorsanız web konusunda pek çok farklı konuda deneyim sahibi olmanız gerekebilir. Ancak temek olarak webmaster olarak görev yapan bir kişinin uzmanlaşması gerekene alanlar;

Web projelerinin temel çalışma prensipleri,

Hosting ve sucunu bakımı ve işleyiş prensipleri,

Web projesi içerik üretimi 

Programlama ve geliştirme

Web arayüz tasarımı ve grafik tasarım geliştirme

Web arama motoru optimizasyonu (SEO)

Yukarıda sıralanan tüm alanlar aslında büyük şirketler için ayrı ayrı ve özel iş kolları olarak sunuluyor ancak günümüzde hepsininden bir parça da olsa anlayan kişiler, küçük ve orta ölçekli şirketler için web projeleri oluşturma konusunda daha fazla tercih ediliyor.

Bir yanıt yazın