WordPress Sistemde Tablo Nasıl Oluşturulur?

WordPress sistemde tablo oluşturmak özellikle yeni kullanıma açılan Gutenberg Editör ile artık çok daha kolay. Çünkü yeni editör sistemi tablo oluşturmayı seçenekler üzerinden kolayca ve çok özellikli biçimde tasarımlamayı sağlıyor. Tablolarla ilgili yapacağınız tüm düzenlemeleri bir eklentiye ihtiyaç duymadan, kod bilgisine sahip olmadan oluşturabilirsiniz. İşte tüm detaylarıyla WordPress sistem üzerinden tablo oluşturma ve çok daha fazlası…

WordPress Sitemde Tablo Nasıl Oluşturulur?

WordPress’in bu yılın başında kullanıma sunduğu Gutenberg Editör; tamamen bloklardan oluşan özel bir sistem. Gutenberg içinde yer alan tablo menüsünden dilediğiniz ölçülerde, dilediğiniz tasarıma sahip şık tablolara oluşturabilirsiniz;

İlk adım olarak; artı işaretiyle simgelenen bölüm işaretlemelisiniz. İkinci adım; açılacak olan bölümden tablo araması yapmalı ve açılan bölümden tablo yazısını tıklamalısınız. Son olarak ise oluşturacağınız tablonun; sütun ve satır sayısını seçmelisiniz. Tablo oluştururken yapmak istediğiniz spesifik işler için tablo kutucuğunun üst kısmında yer alan özelliklerden yararlanabilirsiniz. 

WordPress Sistemde Tablolar Nasıl Özelleştirilir?

Tablo oluşturma işinin belki de en zevki kısmından söz ediyoruz. Tablonuzu şimdi dilediğiniz gibi şekillendirebileceğiniz pek çok farklı seçenek önünüzde duruyor. 

Satır öncesine eklemek, satın sonrasına eklemek, satır silmek, sütun öncesine eklemek, sütün sonrasına eklemek, sütun silmek gibi işlemleri tablo kutusunun üst bölümünde yer alan seçeneklerden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Daha zengin metin kontrolleri bölümünden dilerseniz; ek kodlar, satır içi görseller ve üzeri çizili metinlerle tablolalarınızı daha zengin hale dönüştürebilirsiniz. 

Öte yandan blok biçimleri bölümünden de klasik blokların yanı sıra şeritli daha estetik tablolara oluşturabilirsiniz. 

Tabloları Renklendirme

Oluşturulan tabloları renklendirmek isterseniz; Gutenberg editör panelinin sağ kısmında yer alan Blok menüsünden renklendirme işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Bu işlem için öncelikle tablo düzeni içinde olmalısınız. Sonrasında sağ bölümde yer alan Renk Ayarları kısmından tablonuzda yer alan sütun ve satırları dilediğiniz renkle daha estetik hal getirebilirsiniz. 

Tabloları Sabit Genişliğe Dönüştürme

Tablolarınızın satır ve sütunlarını sabit bir genişlikle ayarlamak isterseniz; Gutenberg editörün sağ bölümünde yer alan Blok kısmından Tablo ayarları kutusunda sabit genişlikte tablo hücreleri seçeneğini aktif hale getirmek yeterli olacaktır. 

Tablo Içinde Yer Alan Metinlere Link Ekleme

Tabloların içinde bulunan metinlere daha ayrıntılı bilgilere yönlendirmek için link eklemek isteyebilirsiniz. Söz konusu işlem tablo ayarlarında yer alan bağlantı ikonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Elbette öncelikle bağlantı vereceğiniz metni seçmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Bağlantının yeni bir sayfada açılması ya da mevcut sayfa içinde açılması için de farklı seçenekleri kullanabilirsiniz. 

Gelişmiş Ek Css Özelliği De Kullanılabilir

Tablolarınızda daha fazla spesifik özelliklere ihtiyaç duyabilirsiniz. Özel uzmanlık gerektirse de css özelliği ile yeni tip ve sitenize özel tablolar hazırlayabilirsiniz. Bu işlem için; Gutenberg editörün sağ bölümünde yer alan Blok bölümünün en altındaki ek css sınıfı kutucuğuna sahip olduğunuz css’leri ekleyebilirsiniz. 

Eklenti ile Tablo Oluşturmak 

WordPress sistemin yeni editörü Gutenberg ile tablo oluşturabildiğiniz gibi eklentiler ile de bu işlemi yapabilirsiniz. TablePress eklentisinin bugün itibariyle 800 binden fazla aktif kullanıcı bulunuyor. Aynı zamanda eklenti 31 farklı dilde kullanılabiliyor. Söz konusu 31 dil içinde Türkçe’nin de yer alması Türkçe bilen kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlıyor. Böylelikle tüm eklentiyi, farklı ve daha derin fonksiyonlarıyla pratik biçimde kullanabilirisiniz. Eklentinin en özel yanlarından birisi ise tabloları; Excel, CSV, HTML ve JSON dosyalarını içe ve dışa aktarılabiliyor olmamız. Yalnızca TablePress değil WordPress eklentiler bölümünden tablo araması yaparak farklı türde ve özellikte onlarca tablo eklentisi bulmak mümkün. 

Bir yanıt yazın