WordPress Sistemde Kullanıcı Paylaşım Özellikleri Nelerdir?

WordPress bugün internet sitelerinin yaklaşık yüzde 33’ünde kullanılıyor. Bu derece yaygın olmasının temelinde; etkileşime çok yüksek biçimde açık olması ve kolayca paylaşıma açılabilmesi gösteriliyor. WordPress sistemin haklar bildirgesinde yer alan 4 özgürlükten bir tanesi; yeniden dağıtabilmek şeklinde ifade ediliyor. Söz konusu özgürlük; sistemin kullanıcı paylaşım özellikleri altında tanımlanıyor. Peki, kullanıcı paylaşımı nedir? Temel özellikleri nelerdir?

WordPress Kullanıcı Paylaşımı Nedir?

WordPress sistem içinde yer alan kullanıcı paylaşım özelliği; sistemin yetkilendirmeler içeren özel tanımlamalarla paylaşıma açılabilmesi olarak ifade ediliyor. Böylelikle sistem daha fazla kullanıcıya erişebiliyor, daha hızlı biçimde etkileşime girebiliyor. Peki, kullanıcı paylaşımı için tanımlanan yetkilendirmeler nelerdir?

  • Abone
  • İçerik sağlayıcı
  • Yazar
  • Editör 
  • Yönetici

Sıralanan 5 farklı statüde kullanıcı tanımlamak mümkün. Her birinin kendine özel hakları ve rolleri bulunuyor. Kullanıcılar sayesinde sistemi yönetmek ve etkileşimini sağlamak ise oldukça kolay ve keyifli bir hal alıyor. Örneğin; yeni abonelere sahip olmak pek çok web sitesi projesi için hem aidiyet sağlayan bir unsur olarak değerlendiriliyor. 

Kullanıcı Paylaşımın Temel Özellikleri Nelerdir?

WordPress sistem için yer alan kullanıcı paylaşım rolleri sahip oldukları statülere göre özellikler taşıyor. 

Abone

WordPress sistem içinde yer alan aboneler; web sitenizin daha fala etkileşim almasına kaktı sağlıyor. Peki, aboneler hangi statüye sahip? Yorum yapabilir, tüm yorumları okuyabilir, web sitesi projesi içinde yer alan bülten aboneliği tarafından yayınlanan tüm bültenlere erişebilir. 

İçerik Sağlayıcı

Arama motoru optimizasyonu (SEO) için en temel meselelerden birisi; web sitesi içinde yer alan içeriklerin; özgünlüğü ve kalitesidir. Arama motoru sonuç listelerinde (SERP alanları) sıralamasında ilk sıralarda yer almak isteyenler için kaliteli içerikler büyük önem taşıyor. Web siteniz için tanımlayabileceğiniz içerik sağlayıcıları; yazı yazabilir (içerik üretebilir), kendi yayınladıkları yazıları yönetebilir fakat kendi yazıları dahi olsa yayınlama haklarına sahip değillerdir. Öte yandan, ortam dosyası; video, fotoğraf yükleyemezler. 

Yazar

Yazarlar; içerik sağlayıcılara göre daha üst statüye sahiptir. Yazı (içerik) yazabildikleri gibi onları yayınlama hakkına da sahiptir. Kendilerine ait yazıları yönetebilir. Sistem içine dosya yükleyebilirler. Yazarlar da SEO konusunda web sitesi projeleri için oldukça önemli bir statüyü ifade eder. 

Editör

Editör tanımlaması yapmak, web sitesi yöneticileri için büyük bir destekçidir. Web sitesinde yazı yayınlayabilirler aynı zamanda proje içinde yer alan tüm yazıları yönetebilirler. Böylelikle hem içerik sağlayıcılar hem de yazarları denetleme konumunda yer alırlar.

Yönetici

Tüm web sitesi projesi bir şirket olarak düşünülebilir. Söz konusu şirkette yönetici ne ise web sistesi projesi içinde statü olarak yönetici de hemen hemen aynı haklara sahiptir. Proje içinde yer alan tüm yönetimsel işlemlerde müdahale hakkına sahiptir. 

WordPress sistem içinde yer alan kullanıcı paylaşımı özellikleri; web sitesi projelerini yüksek oranda etkileşime soktuğu gibi; proje sahiplerinin işlerini daha iyi ve profesyonel biçimde yönetmeleri için de özel bir sistem sunar. 

Yeni Kullanıcı Paylaşımı Nasıl Oluşturulur?

WordPress bir sisteme sahipseniz projenize yeni bir kullanıcı tanımlamak oldukça kolay. Öncelikle; yönetici arayüzünde yer alan menüler kısmından kullanıcılar bölümüne girin. Ardından yeni kullanıcı ekle tuşuna basarak tanımlama işlemini başlatın. Tanımlama işlemi sırasında girmeniz gereken bilgiler ise;

  • Kullanıcı adı
  • E-posta
  • Ad
  • Soyad
  • İnternet sitesi
  • Parola 
  • Rol

Yukarıda sıralanan işlemler sırasında girdiğiniz e-postaya bilgilendirme maili göndermek için dilerseniz; yeni kullanıcıya hesabı hakkında bir bilgilendirme e-postası gönderin seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır. Sıralanan bilgileri girdikten sonra sayfanın en alt sağ kısmında yer alan yeni kullanıcı ekle butonuna basmanız yeterli olacaktır. 

Bir yanıt yazın