İnternet dünyasında çeşitli amaçlarla bir web sitesinin kime ait olduğunu öğrenmek isteyebiliriz. Bu bazen bir ortaklık teklifi bazen bir reklam anlaşması için olabilir. Bazen de sizin satın almak istediğiniz bir site ismini kullanan kişiye ücret teklif ederek alan adını satın almak isteyebilirsiniz. Amaç ne olursa olsun izlenmesi gereken yol Whois sorgulama olacaktır.
Öncelikle web sitesi ve domain adresinin farklı şeyler olduğundan bahsetmek gerekir. Webmasterlık alanında deneyimli kişilerin bileceği üzere domain bir web sitesinin alan adıdır. Sık gördüğümüz .com, .net şekline biten alan adları o sitenin domainidir. Whois dediğimiz işlem ise domain sahibi sorgulama olacaktır. Yani aslında bir web sitesinin kime ait olduğunu değil, alan adını kimin satın aldığını öğrenmiş olacaksınız.
Çeşitli nedenlerle domain sahibi Whois Gizleme yaptırmak isteyebilir. Kimliğinin açığa çıkmaması ve herhangi bir teklifle meşgul olmamak adına domain sahibi olan sizlere ait tescil tarihi, bitiş tarihi gibi bilgilerin başkaları tarafından görünmesini önleyebilirsiniz.
Whois Sorgulama Nedir?
Farklı uzantılı alan adları için yapılabilabildiği gibi com.tr Whois sorgulama da yapılabilir. Yapılması gereken ise domain tescil adreslerini ziyaret ederek domain adını girmek olacaktır. Eğer alan adı sahibi gizleme işlemi uygulamadıysa ihtiyacınız olan bilgileri buradan temin edebilirsiniz.
Whois Sorgulama Neleri Gösterir?
Özellikle girip gizleme yapılmadığında whois domain sorgulama sonucunda edinilebilecek olan bilgiler şöyle sıralanabilir. Alan adını satın alan kişiye ait olmak üzere;
- Adı Soyadı
- Adres Bilgisi
- E-Posta Adresi
- Telefon Numarası
- İşletme Adres Bilgisi
- Domain Tescil Tarihi
- Domain Bitiş Tarihi
Whois Gizleme Nasıl Yapılır?
Yukarıda verilen bilgiler ışığında alında Whois gizleme nasıl yapılır sorusu daha da önemli hale gelir. Özellikle kötü niyetli kullanıcıların hedefi olmamak adına whois gizlemesi göründüğünden daha önemli bir olgudur.
Bu işlemi gerçekleştirmek için öncelikle domain sağlayıcının web sitesini ziyaret etmelisiniz. Buradan panelinize ulaştıktan sonra bilgilerini gizlemek istediğiniz domain’e tıklayarak ayarlar veya yönet sekmesine ulaşmanız gerekir. Bu ekranda Whois Korumasını Etkinleştir ibaresinin yanında bir check butonu göreceksiniz. Farklı domain sağlayıcılarda bu butonun ismi farklılaşabilmekle birlikte hepsi aynı işleme refer ettiğinden kolayca anlaşılabilmektedir.
Whois Gizleme Neden Yapılmalı?
Sorgulanan domain sahibi için Whois sorgulamasıyla önemli kişisel bilgiler paylaşılmış olur. Domain kayıt esnasında verilmesi zorunlu olan bilgiler, gizlenmediği takdirde herkes tarafından ulaşılabilir hale gelir. Bunun önüne geçmenin tek yolu ise Whois gizleme yapmaktır.
Eğer hem bilgilerinizi gizlemek istiyor hem de reklam-ortaklık tekliflerine açık olmak istiyorsanız pek çok web sitesinin yaptığı gibi footer bölümüne Bize Ulaşın veya İletişim gibi butonlar koyabilirsiniz. Buraya beklediğiniz önemli teklifler için ayrı bir sekme ekleyebilir ve böylece sizi hedef alan kişilere kolayca ulaşabilirsiniz.