Stok Fotoğraf İndirebileceğiniz Ücretsiz 5 Web Sitesi

Tasarımcılar için nitelikli fotoğraflar bulmak oldukça zor olabilir. Neyse ki, teknoloji hemen imdadımıza yetişiyor ve internet, milyonlarca fotoğrafı bir anda hizmetinize sunuyor. Ancak web üzerinde kullanacağınız fotoğrafları seçmeden önce bir değil bin kez düşünmelisiniz. Çünkü telif hakları konusunda başınız ciddi belalara girebilir. İşte tüm bu telif sorunlarıyla uğraşmamak için, küçük beğeniler ve ufak bağışlar karşılığı sınırsız biçimde kullanabileceğiniz stok fotoğraf sitelerinden söz edeceğiz. Ancak öncelikle stok fotoğraf nedir? Bu konuda biraz bilgi edinmeye ne dersiniz?

Stok Fotoğraf Nedir? Ne İşe Yarar?

Hem basılı mecra hem de internet mecrası üzerinde çalışan tasarımcılar için stok fotoğraf kavramı en büyük kurtarıcı diyebiliriz. Öyle ki, sinema, belgesel, reklam filmi gibi yapımlarda dahi stok fotoğraf çoğu zaman güzel sonuçlar verebilir. Stok fotoğraf en yalın biçimiyle; belirlenmiş kullanımlar için lisanslanan fotoğrafları ifade eder. Dünya çapında 1920’den günümüze devam eden stok fotoğraf alanı, web dünyasının yaygınlaşmasıyla çok daha fazla kullanılan bir sektör haline dönüştüğü söylenebilir. Özellikle sosyal medyanın çok daha fazla kullanıcıya kavuştuğu 2010 sonrasında stok fotoğraf hizmeti veren site sayısı da hızla çoğalıyor. Özellikle de ücretsiz stok  fotoğraf konusundaki web projeleri ise genellikle 2013 ve sonrasında adından sıkça söz ettiriyor. Çünkü pek çok fotoğrafçı için sosyal medya üzerinde var olmak ve bu yolla yeni takipçiler kazanmak önem kazanıyor. 

Dünya çapında adından söz ettiren geniş arşive sahip ücretsiz stok fotoğraf indirebileceğiniz 5 siteyi sizler için derledik;

Pixabay

Pixabay ücretsiz biçimde stok fotoğraflar indirebileceğiniz uluslararası bir fotoğraf arşiv şirketidir. Merkezi Almanya’da bulunan şirketin kurucusu ve CEO’su ise Hans Braxmeier, milyonlarca stok fotoğraf ve videoyu bulabileceğiniz muhteşem bir arşive sahip. Pixabay’dan fotoğraf indirebilmek için üye olmanız yeterli. Sonrasında ise dilerseniz, sosyal medya üzerinden fotoğraf sanatçılarına beğeni desteğinde bulunabilir ya da küçük bağışlarda bulunabilirsiniz. Bu konuda tamamen özgür olduğunuzu da belirtmeliyiz. 

Pexels

Pexels de ücretsiz biçimde hizmet veren stok fotoğraflar indirebileceğiniz bir platform olarak çalışıyor. İçinde yüzbinlerce ücretsiz fotoğraf ve video bulabileceğini platform 2014 yılında kuruluyor. Dilerseniz siz de Pexels ekibine katılabilir ve çektiğiniz fotoğrafları diğer fotoğrafçılar gibi ücretsiz biçimde kullanıma açabilirsiniz. Pexels sağladığı ücretsiz fotoğraflar için yalnızca fotoğrafın sahibi sanatçı için sosyal medyadan destek talebinde bulunuyor. Bunun dışında belirlenmiş fotoğrafları yüksek çözünürlükte indirebilir ve web sitenizde kullanabilirsiniz. 

Unsplash

Unsplash 23 Mayıs 2013 yılında yalnızca 16 dolar değerindeki bir tema üzerine kurulan bir web sitesi olarak işe başlıyor ancak bugün milyonlarca kullanıcıya sahip, dünyanın en popüler ücretsiz fotoğraf stok sistemi olarak karşımızda. Unsplash kurulduğu ilk günden bu yana 1 milyardan fazla indirmenin gerçekleştirildiği bir kütüphane olma özelliğine sahip. Fotoğrafları indirdiğinizde yine diğer platformlarda olduğu gibi sanatçıya sosyal medya üzerinden destek olmanız istenebiliyor. Ancak bunun için bir zorunluluk bulunmuyor. 

Gratisography

Gratisography ile binlerce özel fotoğrafı ücretsiz biçimde kullanabilirsiniz. Özel temalı fotoğraflar yanında özel olara hazırlanmış genel temalı yüzlerce fotoğrafı da bulabileceğiniz platform, fotoğraf sanatçısı ve tasarımcı Ryan McGuire tarafından kuruluyor. Web sitesinden ücretsiz fotoğraflardan indirebileceğiniz gibi ücretli fotoğraf stok sitelerine ilişkin önerileri de alabilirsiniz. 

Picjumbo

Picjumbo da diğer ücretsiz stok fotoğraf siteleri gibi rahatlıkla fotoğraf indirme işlemi yapabileceğiniz web projeleri arasında yer alıyor. Picjumbo 2013 yılında Çek asıllı fotoğraf sanatçısı Viktor Hanacek tarafından kuruluyor. Bugün yılda 3 milyondan fazla fotoğrafın indirildiği popüler stok sitelerinden birisi olduğu söylenebilir.  Öte yandan web sitesi premium üyelik de sunuyor. Premium üyelik almanız halinde 3 bine yakın ücretsiz fotoğrafı tek seferde indirebiliyorsunuz.

Bir yanıt yazın