Web Site Trafiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Herhangi bir internet sitesini ziyaret eden kullanıcıların toplamının bu siteden ne kadar internet kullandıklarına ilişkin veri kullanım miktarını ifade eden trafik sözcüğü sadece dosya indirmelerini kapsamamaktadır. İlgili sayfanın yüklenmesi, içeriğin internet aracılığı ile yükleniyor olması, sayfa üzerinde tıkladığınız sekmeler ve indirilen fotoğraf veya döküman,  izlenen videoların hepsi kilobayt cinsinden hesaplanır. Ortaya megabayt ve sonuçta gigabayt miktarlarıyla ölçümlenen veri aktarımları oluşmaktadır.

Bu duruma web site trafiği denir. Kullanıcı sayısı ve aktarılan veri arttıkça trafik yoğunlaşmaya başlar. Öte yandan ziyaret edilen sitelerin de veri sağlama kotaları vardır. X bir sitenin aylık veri indirme limiti 10 GB olabilir ve bu kota dolmuşsa trafik sağlayamayabilirsiniz. Öte yandan kota problemi bazı hosting paketlerinde aşılmış ve kotasız trafik imkanı sağlanmıştır. Ancak kullanıcı artışı ve veri paketlerinin büyüklüğünün kullanıcıların erişim hızlarını etkileyeceği ortadadır.

Web sitelerinin başarı kriterlerinden bir tanesi de web site trafiğidir. Sayfalarınızın boyutu, sayfa sayısı ve ziyaretçi sayısı toplamında ortaya çıkan veri büyüklüğü ne kadar trafik yaşandığını gösterir. Yoğun trafik yaşayan site değer kazanacaktır. Trafiği tekil yada çoğul ziyaretçinin yapması önemli değildir.

Tekil ziyaretten kasıt sayfaya ilk kez belirli bir IP numarasından giren kullanıcıyı ifade ederken, çoğul ziyaret aynı IP numarası üzerinden gün içerisinde birden fazla aynı siteye ulaşması anlamlarına gelmektedir ki, web trafiği anlamında bunun bir önemi yoktur. Örneğin Zeynep isimli bayan bir alış veriş sitesini haftada bir kez ziyaret ederse bu ziyaretler tekil ziyaret olarak algılanacaktır. Ancak Zeynep kişisi bu sitede beğendiği ürünü gün içerisinde defalarca açıp incelerse çoğıl ziyaretçi olarak algılanır. Ayrıca IP yenileme süresi dolunca aynı siteyi defalarca ziyaret eden kişi de yenilemenin ardından tekil ziyaretçiye dönmüş olacaktır.

Olaya web site trafiği açısından bakacak olursak tekil veya çoğul ziyaret adetleri değil,  ziyaretçilerin sayfalarda gezinmesi, sayfa içeriklerinin boyutları ve ziyaretçilerin bunların yüklenmesine müsaade edip etmedikleri ile alakalıdır. Toplam trafiği yüksek olan siteler, kullanıcılar tarafından sıkça ziyaret edilen, içeriklerine bakılan ve ilgi gösterilen siteler olduğundan, web site trafiği bu sitenin objektif olarak değer biçilmesinden anlamlı göstergelerden bir tanesidir.

Bir yanıt yazın