Web 3.0 Nasıl Doğdu, Hangi Özel-liklere Sahip?

Web 3.0 tanımlanması oldukça zor bir kavram. Çünkü varlığı konusundaki tartışmalar onun nereden başladığı konusunda net bir cevap veremiyor. Web 2.0 etkileşimli internet olarak tanımlanabiliyor ve başlangıç olarak da 2003 yılı gösterilebiliyor. Web 3.0 için ise kesin bir tarih verebilmek mümkün değil. Çünkü kimileri için henüz başlamadı, kimileri için ise halihazırda içinde bulunduğumuz dönem Web 3.0 çağının ta kendisi ve 2015 yılından bu yana Web 3.0 çağının içinde yer alıyoruz. Pek çok internet bilimcinin ortak kanısı ise Web 3.0 çağının oldukça başında yer aldığımız yönünde. Çünkü henüz yapay zeka teknolojileriyle entegrasyon; nesnelerin interneti olarak ifade edilen bağlantılar tam olarak oluşturulabilmiş değil. 

Etkileşimli oluşunun yanında semantik web olarak tanımlanan kavram içinde Web 3.0’ın kritik bir önemi bulunuyor.  Kişilere özel olarak oluşturulan paneller, aramalarda semantiğin gücünü kullanan sistemler Web 3.0’ın hızla yayılmasını sağlıyor.

Web 3.0’ın Temel Özellikleri Nelerdir?

Yüksek oranda etkileşim 

Çevirim içi sezgisel aramalar

Nesnelerin interneti

Web 3.0’ın temel özellikleri olarak sıralanan 3 maddeye daha pek çok farklı unsurun eklenebileceği unutulmamalı. Ancak söz konusu maddeler bile insanların pek çok konuda yaşamını kolaylaştırabilecek teknolojileri içinde barındırıyor. 

Web 3.0’la Devreye Girecek Yeni Teknolojiler Nelerdir?

Semantik web, aramalar sırasında ulaşacağınız sonuçlarda yüzde 99 başarıyı elde etmeyi hedefliyor. Sezgisel olarak çalışması planlanan arama motorları sayesinde kusursuz biçimde aradığınızı bulabilmeniz için yapay zekanın iş başına getirilmesinin hayali kuruluyor. 

Web’in nesnelerle buluşması olarak düşünüldüğünde; evimizdeki buzdolabından, elektrik düğmelerine ve kombilere kadar pek çok elektrikli aletin internete bağlı olması ve bizim için bazı kararlar ve öngörüler sunması şeklinde ifade edilebilir. Ancak bunun yeterli olduğunu söylemek de mümkün değil. Çünkü web 3.0 henüz resmi olarak açıklanmış ve ne olduğu tanımlanmış bir versiyon değil. 

Web 3.0 ve Semantik İlişkisi

Web 3.0 tartışmalarının odağında semantik bulunuyor. Peki semantik nedir? Anlam Bilimdir. Anlamları inceleyen bilim olarak düşünülebilir. Web’in semantik bir sistem üzerinden çalışması ise temelde; insanlar ve yazılımlar arasında anlamsal bir ilişki kurgulaması olarak düşünülebilir. Söz konusu ilişkilendirme hem daha hızlı sonuçlar almamızı sağlıyor hem de yalnızca insanlar arasındaki etkileşimi değil makinelerle insanlar arasındaki etkileşimi de zirveye taşıyor. Söz konusu etkileşim klasik mantık olarak da tanımlanan Aristo mantığı dışında yeni bir mantık sistemini gözle önüne seriyor: “Bulanık Mantık”…

Bulanık Mantık ve Web 3.0

Doğru ve yanlış, siyah ve beyaz gibi tanımlamalar Aristo mantığı çerçevesinde ele alınıyor. Bulanık mantık ise tüm bunların dışında bir şeyin doğru ya da yanlış, siyah ya da beyaz olması dışında aralıkların da olduğunu öne sürüyor. Bulanık Mantık (Fuzzy Logic) bugün pek çok teknoloji için aktif olarak kullanılıyor. Web 3.0 dünyasında bulanık mantığın etkisini de çok yakından görüyoruz. Arama sonuçlarında tekdüzelik değil milyonlarca sonucu alternatif olarak önünüze sunabilen, özetle bulanık mantıkla çalışan yeni bir sistem göze çarpıyor. Milyonlarca farklı sonucu değerlendirmek ve onlar arasından en ideal olanları kullanıcıların karşısında sunmak da Büyük Veri (Big Data) teknolojisi ile ilişkilendirilebilecek yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor…

Büyük Veri ve Web 3.0

Web’in yeni halini ele alırken; semantik, yapay zeka, bulanık mantık gibi kavramlar üzerinden değerlendirmeler yapılıyor. Söz konusu değerlendirmelerin odak noktasında ise elbette veri bulunuyor. Veri ise bugün devasa boyutlara ulaşmış durumda. Bahsi konu devasa verilerin depolanması, yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış veriler olarak tasnifi de Büyük Veri teknolojilerini önümüze getiriyor. Verinin mükemmel biçimde yapılandırılması ve ondan elde edilen bilgi, arama sonuçlarındaki mükemmelliği arttırıyor. 

Özetle; Web 3.0 çağı; yepyeni bir dünyanın kapılarını insanlığa açacağa benziyor. İçinde yapay zeka, semantik, Büyük Veri gibi pek çok yeni kavram ve onların getirdiği teknolojilerle entegre yeni araçları önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkaracağa benziyor.

“Web 3.0 Nasıl Doğdu, Hangi Özel-liklere Sahip?” üzerine 2 yorum.

  1. bu teknoloji şu an aktif olarak tüm dijital ortamlarda kullanılıyor kanısındayım,özellikle yapay zeka olarak.

Bir yanıt yazın