Veri Güvenliği Nedir ve Nasıl Sağlanır?

Günümüz iletişim ve bilgi dünyasında, kurumsal ve kişisel verilerin korunması oldukça önem arz etmektedir. Bilgilerin korunmasını sağlayan en temel ölçüt ise şifrelendirme yöntemi. Fakat şifrelendirmenin de yeterli olmadığı sonuçlar ortaya çıkabilmekte. Bu noktada devreye bazı güvenlik tedbirleri giriyor. Veri güvenliğini sağlamak da işte bu önlemlerden birisidir. Verilerin dışarıdan gelebilecek tüm erişimlere ve siber saldırılara karşı korunmasını ifade eder.

Tüm kurumların sahip olduğu temel varlıkların başında gizli tutulması son derece önemli olan bilgiler gelir. Bu bilgiler veri olarak da adlandırılmaktadır. Veriler, yazılı, sesli ya da görüntülü olabilir. Bu değerli bilgilerle gelir elde edebilen kurumlar için, verilerin saklanması ve korunması oldukça önemlidir. Siber saldırganlar da bu verilere erişip gelir elde etmek isterler. Gelişmiş kurumlara ve güvenlik duvarı bulunmayan küçük kurumlara saldırarak maddi kazanç elde etme amacı taşırlar. 

Veri Güvenliğindeki Unsurlar Nelerdir?

Veriler yeteri kadar korunmuyorsa izinsiz erişimlere açık olacaktır. Bu noktada tedbir almayan kurumlar her an tehlike altında kalabilir ve büyük oranda maddi kayıplarla karşılaşabilir. Veri güvenliğindeki en önemli unsurları şu şekilde belirtebiliriz:

Bütünlük: Bilgilerin değiştirilmesini engellemek. 

Gizlilik: Tüm hassas verileri yetkisiz kişilerden korumak. 

Kullanılabilirlik: Yetkili kullanıcıların gerekli olduğu durumlarda erişim sağlayabilmesi. 

Veriler, sadece kurumsal olmayabilir, kişisel verilerin de korunması gerekir. Kişisel verilerin korunması amacıyla 2016 yılından bu yana çalışmalar sürdürülmektedir.   

Veri Güvenliği İçin Gerekli Adımlar

Veri güvenliğinizi sağlamak için aşağıdaki adımları uygulamalısınız:

Güçlü Şifreler Oluşturmak: Veri güvenliğini sağlamanın en kolay ve etkili yollarından birisi güçlü şifreler oluşturmaktır. Şifreler, kolay tahmin edilemeyecek, karakter ve sayı kombinasyonu ile oluşturulmalıdır.

Güvenli Sistemler: Mobil cihazınızın ya da bilgisayarınızın çalındığı ya da kaybolduğu durumlarda, verilerin korunmasını sağlamak için cihaza şifre koyulması önemli bir önlem olacaktır. 

Düzenli Yedekleme Yapmak: Veri kaybını önlemek amacıyla, tüm veriler düzenli olarak yedeklenmeli ve güvenli bir alanda saklanmalıdır. Verileri günlük olarak yedeklemek faydalı olacaktır. 

Güvenli Gezinme: İnternette gezinirken zararlı bağlantı ve linklere tıklamamanız kötü amaçlı dosyaların sisteminize erişimini engelleyecektir. Güvenli olmadığı düşünülen sitelere kişisel bilgiler (banka bilgileri, kimlik bilgileri) asla verilmemelidir. 

Güvenlik Duvarı: Ağınızı yetkisiz erişime karşı korumak için güçlü bir güvenlik duvarı satın almak faydalı olacaktır. Çok güçlü bir güvenlik duvarı ağ güvenliğini sağlayacaktır. 

AntiVirüs Koruması: Antivirüs veri güvenliği için önemlidir. İstenmeyen tüm tehditlerle mücadele etmek için mutlaka bir antivirüs programı kullanılmalıdır. 

Veri Güvenliğinin Faydaları Nelerdir?

Verilerin kaybı, bir kuruluş için oldukça maliyetlidir. İşte bu nedenle veri güvenliği önemlidir ve uygulamak olası riskleri ortadan kaldırıp, fayda sağlamaktadır. Veri güvenliği sayesinde, güvenlik açıkları tespit edilir ve onarılır. 

Tüm Önemli Bilgileri Korur: Tüm hassas bilgiler korunur, sızdırılmaz. Veri güvenliği sayesinde tüm önemli bilgiler (banka bilgileri, şifreler, numaralar v.s) saklanır. 

Tasarruf Sağlar: Destek ve geliştirme maliyetlerini daha aza indirmeye olanak tanır. 

Prestij Kazandırır: Verilerini saklayabilen bir kuruluş saygınlık kazanır. Müşterileriyle olan güven ilişkileri gelişir. 

Veri Güvenliği Uzmanı Ne İşe Yarar?

Bilgi işlem, güvenlik gibi departmanlarda görev alan veri güvenliği uzmanı, hizmet sunduğu kurumun tüm güvenlik altyapısıyla ilgilenir. Kurumun bilişim sistemlerini ve ağ sistemini korur. Firmanın güvenlik altyapısıyla ilgilenir. Güvenlik sistemlerini analiz eder, öneri sunar. Siber saldırılara karşı önlem alır ve gerekli çalışmaları yürütür. Hangi değerli verilerin risk altında olduğunu belirler ve buna göre çalışmalar yapar. Teknik bilgileri raporlar. Açık ve eksik noktaları tespit edip, çözümleme ve geliştirme önerileri sunar. 

Bir yanıt yazın