Uzaktan Çalışanlar için Üretkenlik İpuçları

Son zamanlarda pek çok firma ve şirket uzaktan çalışma sistemine geçiş yaptı. Ancak uzaktan çalışanlar üretkenlik artırma konusunda problem yaşamaya başladı. Ofiste çalışmaktan çok daha farklı olan evde çalışma konusunda birtakım önlemler almak ve çalışma rutinlerini biraz daha değiştirmek gerekir. Üretkenlik artırma konusunda birtakım ipuçları arıyorsanız, doğru yerdesiniz. 

Güne Erken Başlamaya Çalışın

İş üretkenliği konusunda yapabileceğiniz ilk adım güne erken başlamaktır. Belirli bir saatte uyanmak ve hazırlık sürecinden hemen sonra çalışma masanıza oturmak hem iş motivasyonunuzu artırır hem de normal rutininizi devam ettirmenizi sağlar. Bu durum akşam saatlerinde de geçerli olmalıdır. Yani zaten evden çalışıyorsunuz diye işleri geç saate bırakmak, odaklanmanızı zorlaştırır. 

Günlük ve Haftalık İş Akışını Plânlayın

İster ofiste ister evde çalışın, üretkenlik konusundaki biricik kurallardan biri de planlı çalışma tarzıdır. Özellikle gün içinde yapacaklarınızı plânlama aşamasında tüm işlerinizi tek bir alanda görebilir, motivasyonunuzu buna göre artırabilirsiniz. Ayrıca haftalık plânlar yapmanız, haftanın hangi günlerinde hangi işlere zaman ayırmanız gerektiği konusunda odaklanmanızı sağlar. İşlerinizi bitirdikçe listeden silmeniz de son derece yararlıdır. Böylece motivasyonunuz artarken, bitirdiğiniz kümülatif iş yükünü de anlık olarak takip edebilirsiniz. 

Sadece Gerekli Durumlarda İletişim Kurun

Uzaktan çalışma sırasında belki ekibiniz ya da çalışma arkadaşlarınızla iletişim halinde olmanız gerekebilir. Ancak odaklanma konsantrasyonunuzu kaybetmemek adına bu iletişimi sadece gerekli anlarda sağlamanız gerekir. Hatta mümkünse iletişimi yine proje yönetim araçları üzerinden sağlayabilir, dosya paylaşımı konusunda özel uygulamalar kullanabilir, toplantı sürelerini daha kısa tutmayı deneyebilirsiniz. Böylece işlerinizi daha iyi takip etme şansı yakaladığınızdan odağınızın bozulmasına izin vermezsiniz. 

Sosyal Medyadan Uzak Durun ve Telefon Bildirimlerini Kapatın

Eğer işiniz sosyal medya üzerinden reklam yapmak değilse, üretkenlik artırmak için bu tür mecralardan uzak durmanız tavsiye edilir. Sosyal ağlar kişinin dikkatini dağıtma konusunda ciddi etkilere neden olduğundan, kendinize ayırdığınız mesai saatleri içerisinde uzak durmanız gerekir. İlla ki bakmak isterseniz, tıpkı işyerinizde yaptığınız gibi kısa molalarınızda sosyal medya hesaplarınızı kafanızı dağıtmak için kullanabilirsiniz. Üretkenlik artırmak için akıllı cihazlarınızı çalışma alanınızdan uzak tutmak ve mümkünse bildirimleri kapatmak harika bir seçenek olabilir. Gereksiz bildirimler her defasında dikkatinizi dağıtacağı için iş odağınızı ve konsantrasyonunuzu bozabilir. Eğer illa ki akıllı cihazınızla birlikte çalışmak zorundaysanız, sadece işle ilgili bildirimlerin açık olmasını sağlayabilir, diğer aplikasyon bildirimlerini kapatabilirsiniz. 

Özel Bir Çalışma Alanı Oluşturmaya Dikkat Edin

Uzaktan çalışmaya zihinsel olarak hazır olmak için özel bir çalışma alanı kurabilirsiniz. İşiniz için ayırdığınız küçük bir masa ya da bir odanın küçük bir bölümü dahi üretkenliğinizi artırma ve motivasyon konusunda yardımcı olacaktır. Buna karşın yemek masası ya da oturma grubu gibi alanlar çalışma alanı olarak seçilmemelidir. Çünkü bu tür alanlar, başka amaçlarla da kullanıldığından her seferinde bilgisayarınız, defteriniz, ajandanız ve diğer çalışma ürünlerinizi kaldırıp yeniden kurmanızı gerektirir. 

Dikkat Dağıtıcı Her Şeyi Çalışma Ortamından Uzaklaştırın

Uzaktan çalışmanın zor yanlarından biri de ofiste olmayan dikkat dağıtıcıların var olabileceği gerçeğidir. Açık televizyon, çalan kapı, evcil hayvanınız ya da evdeki diğer kişilerin çıkardığı gürültü odaklanmanızın kesintiye uğramasına neden olabilir. Bu tür durumları yaşamamak için öncelikle evdeki herkes kendi öz disiplinini sağlamalıdır. Ev arkadaşınız ya da aile üyeleriniz ile bu durumu konuşabilir, belirli saatler arasında sizi rahatsız etmemelerini ve gürültü yapmamalarını isteyebilirsiniz. 

Mola Vermeyi Unutmayın

Uzaktan çalışma sırasında plânladığınız her şey size sanki bir mekanik iş yapıyormuş gibi hissettirebilir ancak bu esnada kendinize ödüller vermeyi de unutmamalısınız. Özellikle günlük plânlar yaparken hangi saatlerde mola vereceğinizi de belirlemeyi unutmamalısınız. Belirlediğiniz zaman aralıkları için alarm kurabilir, kendinize güzel bir kahve yapabilirsiniz. Kısa molalar vermenin üretkenliğinizi ve dikkatinizi de artırdığını göreceksiniz. 

Bir yanıt yazın