Ubuntu Linux, açık kaynak kodlu olarak sunulan tamamen ücretsiz bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu sistem sahip olduğu özellikleriyle tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Bugün, dünya üzerinde yüzbinlerce cihaz arafından aktif olarak kullanılıyor. Peki, Ubuntu Linux nedir? Hangi özelliklere sahiptir? Ubuntu Linux nasıl kurulur?
Ubuntu Linux Nedir?
Ubuntu Linux, tamamen ücretsiz açık kaynak kodlu işletim sistemi olarak tanımlanıyor. Ubuntu projesi; Güney Afrikalı bir girişimci olan Mark Shuttleworth öncülüğünde geliştiriliyor. Proje, Shuttleworth’in sahibi olduğu Canonical şirketi tarafından 2004 yılında açık kaynak kodlu bir yazılım olarak tamamen ücretsiz olarak sunuluyor. Ubuntu projesinin temel hedefi ise; bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmek olarak ifade ediliyor.
Ubuntu Linux Nasıl Geliştiriliyor?
Ubuntu Linux, proje gönüllüleri tarafından geliştiriliyor. Dünya üzerinde farklı ülkelerde bulunan gönüllüler tarafından açık kaynak kodlu sistem üzerinde geliştirme çalışmaları yürütülüyor. Ubuntu Linux sisteminin sahibi olan Canonical şirketi, işletim sistemini tamamen ücretsiz olarak sunuyor. Şirket, söz konusu sistemin satışından herhangi bir gelir elde etmiyor ancak cloud, host ve masaüstü gibi türevlerde profesyonel destek almak isteyen şirketler için yönetimsel yazılımların satışını ücretli olarak gerçekleştiriyor.
Ubuntu Linux Türkçe Destek Sağlıyor Mu?
Ubuntu Linux, yaklaşık yüzde 99 oranında Türkçe dil desteği sunuyor. Ubuntu içinde yer alan uygulamaların da pek çoğu Türkçe dil desteği sağlıyor. Tüm Türkçe uygulamaları ücretsiz biçimde internet üzerinden indirilebiliyor. Öte yandan, Ubuntu işletim sistemi hakkında Türkçe destek de alabilirsiniz. Söz konusu desteğine, Ubuntu Türkiye sayfasından erişilebiliyor.
Ubuntu Türkiye üzerinde yer alan forumdan işletim sistemine ilişkin son gelişmeleri takip edilebiliyor, diğer kullanıcılarla kolayca iletişime geçilebiliyor. Öte yandan, SUDO ve Wiki’de yer alan makaleler ile de daha ayrıntılı bilgiler elde edilebiliyor.
Ubuntu Linux, Hangi Bilgisayarlar İçin Uygundur?
Ubuntu Linux, tavsiye edilen minimum konfigürasyona sahip tüm bilgisayarlara kurulabiliyor. Söz konusu konfigürasyonlar ise şu şekilde belirtiliyor;
- İşlemci; minimum 2 Ghz çift çekirdek
- Bellek; minimum 2 GB ram
- Sabit disk; minimum 25 GB boş disk alanı
Sıralanan özelliklere sahip olmayan bir bilgisayara sahipseniz; Ubuntu’nun farklı türevleri olan; Lubuntu veya Xubuntu kullanılabiliyor.
Ubuntu Linux Nasıl Kurulur?
Ubuntu Linux, Ubuntu resmi sitesini ziyaret ederek kolayca kurulabiliyor. Ubuntu sitesinde yer alan download düğmesine tıklayın. İndirilen dosyayı, USB ya da DVD’ye yazdırın. Ancak yazdırma sırasında dikkat etmeniz gereken temel yönergeler bulunuyor. İlgili yönergeleri takip ettikten sonra hazırladığınız USB ve DVD ile Ubuntu sitesinde yer alan son yönergeleri izleyerek bilgisayarınızda çalıştırın.
Karşınıza çıkacak ekranlar üzerinden 5 adımda kurulumu tamamlayabilirsiniz;
- Dil seçimi yapın,
- Kurulum türünü seçin (Windows sistemi ile çalışacak biçimde kurulabilir)
- Konum seçin,
- Klavye düzeni seçin,
- Kullanıcı adı ve parola belirleyin.
Söz konusu kurulum sırasında iki farklı sürümle karşılaşılıyor. LTS ve ara sürüm olarak görünüyor. LTS sürümü 5 yıl boyunca sürüm yükseltme gerektirmiyor. Ancak ara sürüm 9 ay boyunca destekleniyor. Süre sonunda ise ara sürümün yükseltilmesi gerekiyor.
Ubuntu Türevleri Nelerdir?
Ubuntu farklı türevlerlerle karşımıza çıkıyor. Canonical şirketi tarafından sunulan söz konusu türevler ise;
- Ubuntu Desktop,
- Ubuntu Server,
- Ubuntu Cloud,
- Ubuntu Core.
Sıralanan türevler için Canonical şirketi, talep eden kişi ve kurumlara ücretli olarak teknik destek sunuyor. Öte yandan; farklı masaüstü ortamlar için de farklı türevler yayınlanıyor. Ancak söz konusu türevler için Canonical şirketi resmi olarak destek vermiyor. Tamamen gönüllü topluluklar tarafından destek sağlanıyor.