Google İle Güvenli Gezinti İçin Yapılması Gerekenler?

Google üzerinden yaptığınız aramalar sonucunda karşınıza çıkan sonuçlar ya da doğrudan tarayıcınız üzerinden açtığınız web siteleri ne kadar güvenli? Kişisel verilerinizin korunması ve kullandığınız cihazın güvenliği için neler yapmak gerekiyor? Kimlik avcılığı yapan siteler, rahatsız edici pop up’lar ile karşılaşmamak için işte size bir kaç öneri…

Alan Adı ve Uzantısından Tereddüt Ettiğiniz Linklere Tıklamayın

Google’da arama yaparken karşınıza pek çok farklı sonuç çıkabilir. Görüntülediğiniz arama sonuçları SERP olarak tanımlanır. Söz konusu SERP alanında karşınıza çıkan sonuçlarda mutlaka URL uzantılarını dikkatle takip etmelisiniz. URL yapısı karışık görünen, düzensiz linklere tıklamayın. Tüm aramalar için sıralanan sonuçların açıklama kısımları (description) bölümlerini de dikkatle kontrol edin. Arama sonucunuzla ilişkili olmadığını düşündüğünüz sonuçları açmayın.

Güvenliği Düşük Uygulamaların Bildirim Taleplerini Kabul Etmeyin

Arama sonuçları sonrasında bağlantısına tıkladığınız sitenin güvenlik sorunu taşıdığını düşünüyorsanız, söz konusu sitelerin bildirim gönderme taleplerini kabul etmeyin. E-mail, isim, T.C. No, adres, cep telefonu numarası gibi taleplerine kesinlikle cevap vermeyin. Google tarafından geliştirilen güvenli gezinti uygulaması da bu konuda sizi mutlaka uyaracaktır. Ancak Google tarafından gerekli uyarıyı almasanız bile, söz konusu sitenin güvenli olduğunu düşünmeyin. Sitede yer alan içerikler ve uygulamalara dair şüpheleriniz varsa, kesinlikli kimlik bilgilerine ilişkin bilgi paylaşımı yapmayın. 

Güvenmediğiniz Hiçbir Siteden Dosya Aktarımı Gerçekleştirmeyin

Web üzerinden sunulan dosya gönderme programları ve dosya indirme işlemi yapabileceğiniz pek çok farklı web sitesi bulunuyor. Söz konusu web sitelerinin güvenliği konusunda tereddütleriniz varsa, kesinlikle dosya indirmeyin ve dosya yüklemeyin. Söz konusu işlem ile bilgisayarınızı dışardan gelebilecek virüs saldırılarına açık hale getirebilirsiniz. Özellikle program ya da uygulama gibi unsurları indirmeyi düşünüyorsanız. Mutlaka bu işlemi yapmadan önce site hakkında güvenilir forum, teknoloji sitelerinde yazılan yorumlara göz atmalısınız. Lisanslı programlar kullanmak, söz konusu tehlikeyi tamamen ortadan kaldırır.

Güvenli Tarama Uygulamasını Mutlaka Aktif Hale Getirin

Google tarafından “güvenli tarama” olarak tanımlanan uygulaması, kimlik avı, zararlı yazılım, gizli yazılım göndermek gibi zararlı unsurlar içeren siteler için kullanıcılarını uyarıyor.  Söz konusu sitelere girişi engelliyor. Güvenli tarama uygulaması; Chrome, Safari ve Firefox kullanıcıları için aktif biçimde çalışıyor. Google tarafından yapılan açıklamada söz konusu uygulamanın her yıl milyarlarca saldırıyı engellediğini belirtiliyor. 

Güvenli Tarama Uygulaması Nasıl Aktif Hale Getirilir?

Söz konusu uygulamanın daha sağlıklı biçimde çalışabilmesi için mutlaka arama yapmadan önce Google oturumunuzu açın. Hesabınızın ayarlar bölümüne giriş yapın ve gelişmiş ayarlar menüsünü işaretleyin. Açılan yeni sekmede; “Güvenli Tarama” yazısı yanında yer alan düğmeyi aktif hale getirin. Söz konusu işlem sonrasında hem bilgisayarınızı hem de kişisel bilgilerinizi tehlikelerden korumuş olacaksınız. 

Öte yandan, güvenli tarama uygulamasının daha iyi çalışmasını ve kendisini geliştirmesine yardımcı olmak isterseniz; güvenli taramayı iyileştirmeye yardımcı ol seçeneğini de aktif hale getirebilirsiniz. Yaptığınız bu işlemle; bazı sistem bilgileri ve sayfa içerikleri Google’a gönderilir.

Emin Olmadığınız Bağlantılardan Gelen Linklere Tıklamayın

Güvenli bir gezinti kalitesi yaşamak için, Google üzerinden dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık ancak dışardan gelebilecek ve doğrudan virüs içeren unsurları barındıran linkler de dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Özellikle elektronik posta, mesajlaşma programları üzerinden tanımadığınız mail adreslerinden ve telefon numaralarından gelen link uzantılarına tıklamayın. Söz konusu uzantılar ile hem tüm tarayıcı bilgileriniz hem de cihazınız ciddi zararlar görebilir. Google güvenli tarayıcı tarafından karşınıza çıkarılan “güvenli olmayan bağlantı” mesajını dikkate almalısınız. Söz konusu bağlantıyı içeren e-postayı spam olarak bildirin. Mesajın geldiği telefon numarasını da mesajlaşma programı üzerinden spam olarak program sağlayıcınıza bildirin. 

“Google İle Güvenli Gezinti İçin Yapılması Gerekenler?” üzerine 1 yorum.

Bir yanıt yazın