Google AMP Nedir? Temel Özellikleri Nelerdir?

Google AMP Nedir? 

Google tarafından hayata geçirilen AMP, 2016 yılında hizmete sunulan özel bir proje olarak karşımıza çıkıyor. En yalın şekliyle AMP; web sitelerinin mobil sayfalarının daha hızlı açılmasını ve çalışmasını sağlayan bir uygulama olarak tanımlanıyor. Google aramalarında AMP sayfaları, Google AMP ikonlarıyla işaretleniyor.

Bugün 4 milyardan fazla sayfa AMP ile yayınlanıyor. AMP en popüler tarayıcılar olan Chrome, Safari ve Firefox ile uyumlu olarak çalışıyor. WordPress başta olmak üzere; Squarespace, eBay, Big Commerce, Twitter, Bing, Linkedin, Reddit ve Pinterest de AMP teknolojisini destekliyor. 

Arama motoru Google, AMP sayfalarına öncelik tanıyor. Böylelikle web sayfalarınıza daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz. 

Google AMP temel özellikleri nelerdir?

Google AMP’nin en temel özelliği, web sitelerinin mobil üzerinden daha hızlı biçimde yüklenmesini. Aynı zamanda AMP ile web sitenizin, arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından da daha değerli olmasını sağlar. Google araması sırasında karşılaştığınız web sitelerinde küçük şimşek işareti görünür, aynı zamanda AMP kelimesi de yer alır. Google AMP kullanan web siteleri Google sunucuları tarafından barındırılır, böylelikle web sitesi daha hızlı bir sunucudan aktarıldığı için çok daha hızlı çalışır. 

Öte yandan AMP, açık kaynak kodlu bir yapıya sahiptir. Söz konusu yapısı sayesinde AMP yönergelerini takip ederek, web siteniz için en uygun biçimde kullanım sağlayabilirsiniz. 

WordPress siteye AMP nasıl kurulur?

WordPress sitenize AMP entegre etmek için eklentilerden faydalanmak gerekiyor. AMP plugin ile söz konusu sistemi sitenize adapte edebilirsiniz. Söz konusu eklenti ile yalnızca post (yazı) paylaşımlarını AMP ile uyumlu hale getirilebiliyor. Sayfaları da AMP ile uyumlu hale getirmek için AMP for WP isimli eklentiyi de kurmanız ve etkinleştirmeniz gerekiyor. Söz konusu 2 ekletiyle birlikte son olarak Glue for Yoast SEO & AMP eklentisini de kurmalısınız. Öte yandan sisteme eklediğiniz AMP for WP ayarları altında yer alan alan Analytics kısmına da Google Analytics kodunuzu eklemeniz gerektiğini de unutmamalısınız. 

AMP hangi siteler için gereklidir?

Eğer sahip olduğunuz site bir haber sitesi ise AMP kullanımı gerekebilir. Yoğun trafiğe sahip bir haber sitesine sahipseniz ve mobil kullanıcıları önemsiyorsanız, AMP ile kullanıcılarınıza çok daha hızlı biçimde haberlerinizi ulaştırabilirsiniz. 

Herhangi bir site için AMP gerekli olup olmadığına dair karar vermek için sayfalarınız ve paylaştığınız postların temel özelliklerini göz önüne almalısınız. Aynı zamanda rakiplerinizin AMP kullanıp kullanmadığı da söz konusu kararı vermek konusunda yardımcı olacaktır.

AMP sayfa oluştururken dikkat edilmesi gerekenler

AMP sayfa oluştururken; tasarım unsurları, kodlama sistemi, site içi içeriklerin yerleşim noktalarını göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca; web sitesinin arama motorları tarafından dizine alınabilecek şekilde erişilebilir olduğu da denetlenmelidir. 

AMP sayfalarınızı hazırladıktan sonra mutlaka Google Search Console’a bildirilmeli, yapısal verilerlerle sayfa içerikleri de zenginleştirilmeli. Öte yandan, AMP sayfalarında oluşabilecek hatalar da mutlaka kontrol araçlarıyla belirli aralıklarla kontrol edilmeli. Sıralanan tüm unsurları HTML diline hakimseniz kolayca gerçekleştirebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın