Siber saldırılar, dünyada hızla yayılmaya ve artmaya devam etmektedir. Özellikle küçük yaştan itibaren teknolojiye kolay erişimin sağlanmasıyla birlikte, siber saldırıda bulunan ve siber saldırıya uğrayan kişilerin yaş ortalaması da gitgide düşüyor. Siber saldırılar, filmlere konu olmaktan öteye giderek artık dünyada şirketler, kullanıcılar ve ülkeler için büyük problemlere yol açabiliyor.
Her ne kadar günümüz teknoloji çağının getirdiği bir şey gibi gözükse de aslında siber saldırıların (yani hackerlığın) tarihine bakıldığında tarihteki ilk hack olayının bilgisayarların keşfedilmesininçok daha öncesinde gerçekleştiği görülüyor. 1900’lü yılların başında meydana gelen tarihin ilk hack olayı bir telgraf kullanılarak gerçekleştiriliyor. Üstelik bu olay kablosuz telgrafın ilk resmi tanıtımı sıradında gerçekleşiyor.
1) “Mantık Bombası”
Soğuk Savaş’ın olduğu 1982 döneminde, bilgisayar teknolojisi CIA için giderek daha önemli bir saldırı aracı haline geliyordu. ABD, bir füze, bomba veya herhangi bir silah kullanmadan Sibirya gaz boru hattını patlattı.“Mantık bombası”olarak bilinen bu yöntemde, Sibirya gaz boru hattını denetleyen bilgisayar sistemine bir kod ekleniyor ve bu kod sayesinde sistemi inceleyen bilgisayarın kafası karıştırılıyordu.
2) Epsilon
Dallas temelli e-posta firması, Mart 2011’de uğradığı saldırı sonucunda e-mail adres dataları ve buradaki bilgiler hackerlar tarafından çalındı. Verilen hasarın 225 milyon dolar ile 4 milyar dolar arasında olduğu öne sürülüyor.
3) Sony
Sony Online Entertainment’e yapılan saldırılarda 100 milyonu aşkın kişinin hesap detayları çalındı. Bu detaylar arasında kişisel bilgiler, kredi kartı numaraları ve bunlar gibi pek çok detaylar da yer alıyordu. Zarar ise 1 ile 2 milyar dolar arasında!
4) Michael Calce
“MafiaBoy”adıyla bilinen Michael Calce, yüksek güvenlikle korunan çokuluslu şirketlere saldırılar gerçekleştirdi. Hatta şirketler arasında CNN, Dell, Amazon ve eBay de vardı. Calce’ın verdiği zararların yaklaşık 1.2 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor.
5) Sven Jaschan
Bir Alman olan Sven Jaschan’ın 2004’de internette yayınladığı virüs, tüm dünyada milyonlarca bilgisayara anında bulaştı. Bilgisayar sistemlerini devre dışı bıraktı. Delta Air Lines’ın kıtalararası uçuşlarının iptal olmasına neden oldu. Microsoft’un bulana 250 bin dolar vadettiği Sven, uzun soluklu bir kovalamacanın ardından 3 ay sonra yakalandı. Verilen zararın 500 milyon dolara yaklaştığı tahmin ediliyor.
6)Moris Solucanı
Robert Morris 1988 yılında üniversitede okurken internetin sistemini test etmek amacıyla amacıyla bir solucan yayınladı. Ancak bu deneyi eğitimini sürdürdüğü Cornell Üniversitesi’nde yapmadı da onun yerine Harvard Üniversitesi’nin internet sisteminde gerçekleştirdi. Morris Solucanı Harvard’ın internet sistemine gönderdiğinde, solucanın makinelerde yol açtığı sürekli kopyalama ve yayılma işleminin, tahmin ettiğinden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiğini gördü. Bu durum , büyük bir riski de beraberinde taşımış, ülke genelindeki internet bağlantılı sistemlerin %10’u ya tamamen bozulmuş ya da devre dışı kalmıştı. Amerikan yetkililerin tahminlerine göre nam-ı diğer Moris Solucanı’nın yol açtığı zarar 100 bin dolarla 10 milyon dolar arasındaydı. Morris bilmeden ve istemeyerek de olsa işlediği bu suçtan dolayı yaklaşık 10 bin dolar gibi bir para cezasına çarptırılırken, 3 yıl şartlı tahliye edildi ve 400 saat de kamu hizmetinde çalışmasına karar verildi. Böylece Morris, Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Suistimali Yasası çerçevesinde ilk kez ceza alan kişi oldu.
7) Uzun Mesafe Kablosuz Telgraf
Guglielmo Marconi adlı bir mucit 1909 yılında geliştirdiği uzun mesafe kablosuz telgrafı İngiltere’de resmi olarak tanıtmaya başladığı esnada, İngiltere’nin önde gelen kişileri önünde şovunu gerçekleştirmek için cihazın düğmesine basıyor. Ancak tam bu esnada bir mucit ve aynı zamanda bir illüzyonist olan Nevil Maskelyne, Marconi’nin cihazının çalışma mantığını çözüyor ve telgraf patentini ondan önce almasına sinirlendiği için gösteriye müdahale edip telgraftan kötü sözler içeren bir şiirin mesaj olarak gönderilmesini sağlıyor.