SSD Hosting ve Fark Yaratan Özellikleri

SSD hostinglerin fark yaratan özelliklerinden bahsetmeye başlamadan önce SSD diskin ne olduğundan bahsetmek daha sağlıklı olacaktır. SSD diskler, mekanik parçalar yerine verileri depolayabilmek için bellek yongaları ve dahili devrelerden faydalanır. HDD’lerden farklı olarak verileri dönen diskler üzerinde depolamaz. Bu sayede HDD’lere göre daha iyi performans sağlar. Ayrıca SSD diskin içerisinde hard diskte olduğu gibi hareketli parçalar bulunmamaktadır bu durum da diski ani bozulmalara karşı daha güvenilir hale getirmektedir. SSD disklerin ömrü, disklerin yazma kapasitelerine yüklenilen verilerin fazlalığı ve sıklığı (veri yükleme ve silme) ile doğru orantıda olmaktadır. Yani siz disikin kapasitesini ne kadar fazla zorlarsanız ömrünü o oranda kısaltırsınız.

Hosting Sunucularında Neden SSD Kullanılmalıdır?

SSD disklerin gerek kişisel verilerin, gerekse hosting sunucularda web sitelerin depolanması için yaygın olarak tercih edilmesinin ve diğer disklerden ayrılmasının en önemli sebebi SSD disklerin verileri (resim, pdf, video vb.)okuma ve yazma performansıdır. Dolayısıyla, SSD hosting web sitelerin daha hızlı açılmasını, içeriklerin daha hızlı bir şekilde yüklenmesine bağlamamız gayet mümkündür. Okuma yazma performansına göre değerlendirildiği zaman SSD hostingler HDD lere göre 5/1 oranında daha hızlı çalışmaktadır. Bu durum SSD hostinglerin, her ne kadar maliyet açısından daha pahalıya mal olsa da HDD’ye göre daha çok tercih edilmesine önemli bir sebeptir.

 

Bad Sector ve Isınma Problemi Yok

HDD diskler, çalışırken fiziksel olarak hareket eden mekanik cihazlardır bu nedenle sürtünmeden kaynaklı ısı yaratmaktadır.

Bundan dolayı diskiniz üzerinde fiziksel olarak farklı problemler oluşma olasılığı % 2-3’tür. SSD disklerde ise bu ihtimal % 0.3 civarındadır. Bu istatistiğe bakarak gönül rahatlığıyla diyebiliriz ki; verileriniz çok daha sağlam ve güvenli bir ortamda barındırılmaktadır. HDD’lerde de veri kaybını en aza indirmek için RAID yöntemi bulunmaktadır elbette ancak SSD de böyle bir duruma ihtiyaç dahi duymayacak olmanız çok size çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Tabii ki eski tip disklerde veri kaybını en aza düşürmek için RAID yöntemi bulunur. Ancak SSD disk kullandığınızda bu işlemleri yapmanıza gerek dahi kalmamaktadır. Aynı zamanda SSD disklerin içerisinde dönen disk yuvaları olmadığından dolayı bad sector oluşma gibi bir risk söz konusu değildir. Performans ve veri güvenliği gibi faydaların yanı sıra, web sitenizi Google sıralamalarında daha üst sıralarda olmasına da önemli derecede etkisi olacaktır.

Peki bu nasıl olacak? Şöyle ki Google algoritmasında web sitelerinin açılış hızları, sitelerin daha üst sırlarda yer almasında çok belirleyici bir faktör olmaktadır. Dolayısıyla web sitelerinizin içerikleri ne kadar hızlı açılırsa, bu kritere göre diğer sitelerin bir adım önünde yer alacağınız söyleyebiliriz.

SSD Diskler Çevre Dostudur

Enerji tüketimi olarak 1.19 Watt kullanan SSD diskler 6.43 Watt kullanan HDD’lere kıyasla en az beş kat daha verimlidir. Yani ortalama bir SSD’lerin kullandığı enerji eksi tip hard disklerin kullandığı enerjinin beşte biri kadar elektrik tüketmektedir. Tek bir disk için bu çok büyük bir tasarruf olarak görünmeyebilir ama milyonlarca diskin olduğu bir veri merkezinde bu çok önemli bir fark yaratır.

Sonuç olarak web hosting seçerken bilinçli bir karar verip yukarıda bahsettiğimiz tüm avantajları göz önünde bulundurmanızda fayda vardır. Fiyatı daha uygun olduğu için SSD hosting yerine eski tip HDD hosting seçmeniz, kısa vadede size maddi anlamda fayda sağlasa da uzun vadede daha büyük maddi ve manevi kayıplara sebebiyet verebilir.

Bir yanıt yazın