Sanal Makine Kurma Araçları

Sanal Makineler, işletim sistemi ile bilgisayar arasında sanal bir ortam oluşturur ve bu sanal ortam üzerinde yazılımların çalıştırılmasına olanak sağlar. VMware, Virtual Box, Parallels, Windows Virtual PC, QEMU, Hyper-V, Xen gibi uygulamalar bu sanal makine araçlarından bazılarıdır. Bu tür yazılımlar bilgisayar donanımlarını sanal hale getirerek  konuk işletim sistemlerinin ana işletim sistemi içerisinde çalışmasına olanak tanır.

Sanal Makina Araçları Hakkında Püf Noktaları

Günümüzde bilgisayar donanımları ve işletim sistemleri artık kendi üzerlerinde birden fazla işletim sistemini çalıştırabilecek kadar güçlü hale gelmişlerdir. Ancak yine de bir bilgisayarda sanal bir işletim sistemi çalıştırmak istiyorsanız donanımsal sisteminizin yeterince zengin olduğundan emin olmalısınız ve sanal makinanıza atayacağınız özellikleri doğru şekilde belirlemelisiniz.

Günümüzde neredeyse tüm işlemcilerde donanımsal sanallaştırma desteği mevcut. Siz yine de işlemci seçerken sanallaştırma desteğinin olup olmadığını dikkat edin. Sanal sisteminizin daha fazla fiziksel işlemci çekirdeğinde aynı anda çalışması performansı artırır. Bilgisayarınızın RAM kapasitesi sanal makinenizin hızlı çalışması açısından belki de en önemli kısımdır. Sanal makinede çalıştıracağınız işletim sistemine göre değişmekle birlikte kuracağınız işletim sistemine ayıracağınız alan minimum 2GB olmalıdır. Bu da yalnızca Ubuntu, Pardus gibi Linux tabanlı işletim sistemleri için yeterli görülebilecek bir rakamdır. Eğer Mac işletim sistemi kurmak istiyorsanız minimum 4GB alan ayırmanız şarttır. Ancak söylemeliyiz ki eğer Xcode tarzı ağır programlar kullanacaksanız bu RAM kapasitesi programlarınızın sürekli kapanmasına neden olacaktır. O yüzden ana bilgisayar donanımınızda minimum RAM kapasitesi 16GB olmalıdır ve Linux için minimum 4GB, Mac için ise minimum 8GB alan ayırmanız hız açısından çok yeterli olacaktır. Ancak sanal işletim sistemlerinde ağır yazılımlar kullanmayacaksanız ana bilgisayar donanımınızda 8GB RAM de size yeterli verimi sağlayacaktır.

Sanal işletim sisteminizde tasarım amaçlı grafiksel yazılımlar kullanmayacaksanız günümüz piyasasındaki her ekran kartı size yeterli olacaktır. Ancak tasarım için kullanacaksanız kaliteli bir ekran kartı almanız ve sanal makinanıza yeterli alan ayırmanız önemlidir. Bir de sanal işletim sistemine ayıracağınız depolama alanı çok önemlidir. Başlangıçta çok yüksek hafıza gerektirmeyen işler yapacaksanız 20GB’lık bir alan ayırmak yeterli gibi gözükebilir ancak Windows veya Mac kurulumu yapacaksanız gelecek güncellemeler ile birlikte işletim sisteminizde 18GB’a yakın bir yer kaplayacak ve size çok az alan kalacaktır. Bu yüzden minimum 40GB’lık bir alan ayırmak sizin daha sonraki zamanlarda sıkıntı yaşamamanızı sağlayacaktır.

VMware Workstation ve Virtual Box sanal makine araçlar dünyada en çok tercih edilen ve kullanımı kolay sanallaştırma programlarıdır. Bunlardan birini kullanabilirsiniz. Şimdi gelin en çok kullanılan 5 sanal makine araçlarına göz atalım.

1- VMware Workstation

VMWare, üç farklı sürüme sahip: VMware Fusion,VMware Player ve VMware Workstation. VMware’ın masaüstü yazılımı Windows, Linux ve Mac OS X üzerinde çalışabilmektedir.

a) VMware Player: Gelişmiş ve şirketler düzeyinde nitelikleregerek duymayan, sadece sanal makineleri kurup çalıştırmakisteyen kullanıcılara yönelik olarak hazırlanmıştır.

b) VMware Workstation: VMware Player’ın donanım optimizasyonu gibi tüm özelliklerine sahiptir. Bunun yanında makine klonlama, konuk işletim sisteminin görüntülerini alma gibi ek özellikleri de kendisinde barındırıyor.

c) VMware Fusion: VMware’ın Apple platformu için sanal makina oluşturma versiyonudur. Workstation veya Fusion özel kullanıcı lisansı olmaksızın kullanıcılara herhangi bir kullanım ücreti ödetmeden mevcut sanal makinelerini çalıştırabilmelerini sağlar.

2- VirtualBox

VirtualBox (eski adıyla Sun VirtualBox) InnoTex şirketitarafından geliştirilen bir sanal makine programıdır.  Bu program sayesinde ana işletim sistemi Windows olan bir bilgisayar üzerinde Linux / Mac OS deneyebilir, yazılımları ana bilgisayarımıza kurmadan önce sanal makineniz üzerinde test edebilirsiniz. Aynı zamanda açık kaynak kodlu olması hem güvenli hem de güvenilir olmasını sağlamaktadır.

3- Parallels

Parallels, dahaçok Mac sürümü ile ön plana çıksa da Windows ve Linux’ta da çalıştırılabilen sürümleri mevcuttur. Parallels, Intel ve AMD işlemcileri için kullanılan optimizasyonlar ile ana bilgisayarın donanımına direkt olarakerişebiliyor ve sanal makineye geçtiğiniz anda bilgisayarın işlem gücünü kendi üzerine alıyor.

4- QEMU

QEMU, misafir kodu direk olarak ana makina üzerinde çalıştırıyor, dinamik donanımlar arasında emülasyon yapabiliyor, ayrıca sanal disklerin otomatik olarak boyutunu ayarlayabiliyor. QEMU yazılımını çalışmak için yönetici haklarına gerek duyulmaksızın USB belleklerde kullanmaya oldukça elverişlidir.Windows üzerine Linux kurarak veya tam tersini yaparak, sanal makinaya kurduğunuz işletim sistemlerinin faydalarını daha rahat bir şekilde kavrayabilirsiniz.

5- Xen

Xen Projesi bir mikroçekirdek dizaynı kullanarak, aynı bilgisayar sistemi üzerinde, birden çok bilgisayar işletim sisteminin çalışmasını sağlar. Cambridge Üniversitesi Bilgisayar Laboratuvarı Xen’in ilk sürümünü geliştirmiştir. Xen Projesi topluluğu bu projeyi Genel Kamu Lisansı’nın 2. sürümüne uygun olacak şekilde açık kaynaklı bir yazılım olarak geliştirmektedir. Xen Projesi güncel olarak IA-32, x86-64 ve ARM  komut ekipmanlarında çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın