Sunucu Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir programın ya da verinin birden fazla kullanılması gerektiğinde sunucular devreye girecektir. Personal computer yani bireysel bilgisayar terimi tekli kullanımı ifade etmekteydi. Ancak bir şirkette birden fazla kişinin aynı programın farklı verilerini kullanmaya başlamaları ve erişimin tek kişiden fazlasına açıldığı durumlarda sunucular hayatımıza girdi.

Sunucu Ne İşe Yarar?

Kullandıkları donanımsal bileşenler anlamında bilgisayara benzeyen bu aygıtın amacı tanımlanan kullanıcılara verileri sunmaktır. Diğer yandan hangi kullanıcının hangi veriye ne zaman ulaşacağı bilinmediği için sunucular 7/24 devrede olacağı için uzun süre çalışmalara dayanıklıdırlar. Yine elektrik kesintilerine karşı güç kaynağı ve daha uzun kesintileri bertaraf etmek için jeneratör sistemlerinin düşünülmesi gerekir.

Yine işlemci gücü ve uzun çalışma saatlerine dayanıklılık adına sunucuların soğutmalarına dikkat etmek ve soğutulan başlı başına ayrı bir oda da güvende tutulmaları gerekir.

Sunucular üzerinde değişiklik ve erişim yetkisi yine güvenlik nedeniyle sınırlandırılmakla birlikte bazı kötü niyetli kişiler uzak bağlantı kurarak açık bulmaya çalışmakta ve başarılı oldukları takdirde verileri şifreleyip şirketi verilerini silmekle tehdit edebilmektedirler. Para koparmaya çalışılan bu tür girişimler sonrasında ödeme yapılsa bile veriler kurtarılamayabilir. Bu nedenle fiziki güvenlik kadar yazılımsal ve donanımsal güvenliğe önem verilmeli, sistemin tüm açıkları işin ehli kişilerce gözden geçirilerek sunucu devreye sokulmalıdır.

Birbirinden ayrı görevler için hazırlanmış yani her görev için farklı dizayn edilmiş sunucu tipleri mevcuttur. Hangi tip sunucu olursa olsun temel bilgisayarlarda olduğu gibi donanım tarafı ile birlikte yazılımda kullanımı gerekmektedir. hem Linux ve hem de Windows’un server sürümleri bulunmaktadır.

Tüm bu yazdıklarımızın ışığında şayet bir ağ oluşturmuş ve çeşitli kullanıcılar bu ağ aracılığı ile bir hosting işlemi veya dosya erişimiyle veri aktarımı sağlıyorsa, birden fazla merkezden bilgisayar ortamına aktarılan hayati şirket bilgileri varsa mutlaka size uygun bir sunucu alt yapısını devreye sokmanız gerekecektir.

Bir yanıt yazın