10 Adımda Güvenli İnternet Kullanımı

Hayatımızın her alanında ve hemen her yerde internet var. Evde, işte, eğlence veya sosyal amaçlı olarak sürekli internet ağlarına bağlı durumdayız. Peki internet kullanırken güvende miyiz? Bu yazımızda internetin güvenli kullanımı için edindiğimiz bilgileri sizler için derledik.

1- Antivirüs Programı Edinin

Orjinal bir antivirüs programı ile bilgisayarınızı çökertmeye çalışacak saldırılardan korunmuş ve bilgi güvenliğinizi sağlamış olursunuz.

2- Kimliği Belirsiz E-postalar

E-postalarınızı olurken spam yani istenmeyen klasörüne düşen ve gelen kutunuzda tanımadığınız kişilerden gelen maillere dikkat edin. Truva atlarıyla bilgisayarınıza giren trojanlar silinmeyen program ve site kısa yollarından tutunda önemli bilgi ve şifrelerinizi ele geçirmeye kadar uzanan bir sorunlar silsilesine neden olabilir.

3- İnternet Bankacılığı

Tıkladığınız banka linkini kontrol ediniz başında mutlaka https olmalı. Aksi takdirde kendi ellerinizle banka bilgilerinizi teslim ediyor olabilirsiniz.

4- İnternetten İndirilen Dosyalar

İçeriğine güvenmediğiniz dosyaları internetten indirmemeli ve indirdiğiniz dosyaları ise antivirüs programı ile taradıktan sonra kullanmaya başlamalısınız.

5- Sosyal Paylaşım Ve Oyun Siteleri

Bu tür sitelerde kimlik bilgisi paylaşımı, uzaktan erişim kullandırma gibi yöntemlere müsaade etmemeniz kişisel güvenliğiniz açısından gerekli bir davranış olacaktır.

6- Şifre Güncellemek

İnternette kullandığınız şifrelerinizi belirli periyodlarla değiştirmek, bu kanallardaki güvenliğinizi arttırmak için oldukça etkili bir yöntem olacaktır.

7- Güncellemeler

Bilgisayar yazılımınızdaki birçok güncelleme, kritik güvenlik güncellemesi olarak yapılır ve yeni tehlikelere karşı sizi güvende tutmak amacını taşır. Bu nedenle orjinal yazılım kullanmak ve güncellemeleri sürekli açık tutmak kişisel verilerimizin güvenliği açısından oldukça önemlidir.

8- Yedekleme

Bilgisayarımızın başına gelebilecek bozulma, çalınma veya kaybolan gibi durumlara karşın verilerimizi belirli aralıklarla yedek almamız, sonradan geri getiremeyeceğimiz bilgilerimizin güvenliği açısından son derece önemli olacaktır.

9- Firewall

Bilgisayarımızın güvenlik duvarı olan firewall ile saldırılara karşı tetikte olabilirsiniz.

10- Araştırmacı Olmak

Teknoloji dünyasını yakından takip ederek, yeni tehditlere nasıl önlem alabileceğinize ilişkin kendinizi sürekli geliştirebilir ve yeni önlemler alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın