Sosyal Medya Hesabınız Hacklenirse Ne Yapmalısınız?

Sosyal medya hesabı bugün en yaygın iletişim ve haberleşme yöntemidir. Sosyal medya hesabı arkadaşlarınızla, aile ve akrabalarınızla ve hatta iş ilişkileriniz de dahil bütün bir sosyal çevrenizi kapsayan, hayatınızın her noktasına entegre olmuş bir iletişim aracıdır. Hayatınızı bu kadar geniş bir alanda içine almış olan bir aracı kontrol etmek ve korumak da sosyal medya hesabı platformlarının yaşamınıza girdiği ilk günden beri önemli bir tartışma konusu olarak sürmektedir. Sosyal medya hesabı, kişilerin günlük hayatına girişiyle suç ve mağduriyet gibi kavramlar da sanal bir boyuta taşınmıştır.

Sosyal Medya Hesaplarının Güvenliği

Sosyal medya hesapları büyük oranda bağlı bulundukları şirketler tarafından, kullanıcıların hesap oluştururken kabul ettikleri anlaşmalarla güvenliği sağlamaktadır. Fakat bazen bu anlaşmalar ve şirketlerin önlemleri yetersiz kalabilmektedir. Bu noktada bir başka tartışma konusu ise sosyal medya hesabı şirketlerinin güvenirliği problemidir. Şifreleme yöntemi her ne hesabı alıyor olursanız olun birincil güvenlik önlemidir. Bazı sosyal medya hesabı sağlayıcıları katmanlı şifreleme yöntemleri ile hacklenme suçunun önüne büyük ölçüde geçmektedir. 

Sosyal Medyada Hacklenmek Nedir?

Sosyal medya hesabı hacklemek sanal hırsızlıktır. Hack yapan biri sosyal medyanın yaşamın büyük bölümünü kapsamasıyla birlikte “bilişim suçu” olarak nitelendirilen suçlardan birini işlemiş sayılır. Bu suçun hukuki boyutu da bulunmaktadır. Sosyal medya hesabı ya da internet bankacılığı gibi hesapların hacklenmesi için birden fazla yol vardır. En yaygın olanlardan biri kullanıcıyı sahte bir sayfa ya da uygulamaya yönlendirme yöntemidir. Kullanıcı yönlendirildiği sayfa ya da uygulamaya girdiğinde cihazında bulunan bilgiler adeta hortumlanır. 

Sosyal Medya Hesabınız Hacklenirse Ne Yapmalısınız?

Eğer sosyal medya hesabım çalındı diye düşünüyorsanız hukuki adımlardan önce çalınan sosyal medya hesabınızın sağlayıcısına bildirmelisiniz. Bu bildirim hukuki bir kanıt olarak size avantaj kazandırır. Örneğin Instagram hesabınızın çalındığından şüpheleniyorsanız, Instagram yardım merkezine başvurmalısınız. Bu facebook, twitter ve benzeri sosyal medya platformları için de geçerlidir. Daha sonra gerekli ise hukuki yollara başvurmanız da önerilir. 

Hukuki Boyutu Nedir?

Sosyal medya hesabı çalma suçunun Türk kanunlarında da yeri vardır. Sosyal medya hesabı kullanıcılarının çoğalmasıyla ve bu platformların hayatımıza entegre olmasıyla birlikte düzenlenen kanuna göre suçun boyutu ve işlenme biçimi, planlı olup olmadığı gibi durumlar göz önünde tutularak suçlu kişi para ya da hapis cezasına çarptırılmaktadır. Özellikle facebook hesabı hacklerinin çoğalması ile birlikte bu suçlar kanunda yer bulmuştur. Facebook hesaplarının çalınma oranının artmasıyla birlikte bugün bütün sosyal medya hesabı çalma cezası bu şekilde uygulanmaktadır.

Sosyal Medya Hesaplarınızı Nasıl Geri Alabilirsiniz?

Sosyal medya hesabım çalındı ya da hesabım bir başkasının eline geçti şüpheniz varsa sosyal medya sağlayıcınıza bahsi geçen bildirimi yaptıktan sonra hesaba kayıt olurken vermiş olduğunuz telefon numarası ya da e-posta adresi ile hesabınızı geri alabilirsiniz. Genellikle e-posta ile izlenen bu süreçte, kullanıcı kesinlikle posta adresinizin şifresini hiç kimseyle paylaşmamalıdır. Bu durum hesabınızın tekrar bu gibi bir saldırıya uğramaması için çok önemlidir. Eğer yukarıda sözü edilen sahte uygulama ya da sahte sayfa durumlarından şüpheleniyorsanız bu işlemleri yapmadan önce o uygulamaları kaldırmanız önerilir. Sosyal medya hesabı bulma işlemleri yukarıda da belirtildiği gibi önce sosyal medya sağlayıcıları daha sonra gerekiyorsa hukuki işlem ve yaptırımlar biçiminde ilerleyen bir süreçtir. 

Eğer çoklu bir hacklenmenin mağduruysanız anlatılan süreçleri izlemeniz önerilirken bir siber zorbalık ya stalker mağduruysanız yani kişisel olarak size saldırı düzenleniyorsa yine belirtilen adımlarla ilerlemeniz ve ilgili kurumlara başvurmanız önerilir. Siber zorbalık, stalkerlık ve hackerlık sosyal medya hesabı olan herkesin başına gelebilecek ama önlenebilir suçlardır.

Bir yanıt yazın