Pagescore Nedir

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte arama motorlarının kullanıcıyı tatmin etme çabası da artmıştır. Web sitenizin hızı, birçok unsuru da beraberinde getirir. Pagescore, Google’ın arama sonuçlarını doğrudan etkiler. Ziyaretçilerin sitenizi sorunsuz bir şekilde kullanmasını sağlar. İçeriklerinizin kalitesini artıran metrik, web sitenizin kullanıcılar tarafından pek çok kez ziyaret edilmesine destek olur. 

Pagescore Neden Önemlidir?

Pagescore metriği, yeni bir web sitesi oluştururken ya da var olan sayfanızı yönetirken göz önünde bulundurmanız gereken bir kriterdir. İçerik türünden kalitesine kadar sayısız alanı etkiler. Google’ın kalite standartlarının belirleyicisi olur. Sitenizin GTmetrix, PageSpeedInsights ve PingdomTools gibi çeşitli araçlar ile hızı ölçüldükten sonra puanlaması yapılır. Sayfa yükleme hızı artan web siteleri, arama motorlarında üst sıralara çıkar. Böylece, uygun anahtar kelimeler sonucunda ziyaretçilerin karşısına çıkan bir sayfaya sahip olabilirsiniz. Sayfa puanları kullanıcı deneyimi ile doğrudan ilişkilidir. Puan yükseldikçe sayfanın hızı da artar. Böylece, tercih edilme imkanı da olumlu yönde etkilenir. Pagescore, web sitenizin hızına bağlı olarak önemini artırır.  

Pagescore Nasıl Artırılır?

İnternet sayfanızın hızını artırmak kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirir. Hız ölçme araçlarını kullanarak web sitenizin performansını öğrenebilirsiniz. Optimizasyon kısmında 80 üstü puan alan siteler, iyi bir performans gösterdiğini kanıtlar. HTTP isteklerini azaltarak sitenizi hızlandıracak dosyaları gözden geçirebilirsiniz. HTML, CSS ve Javascript dosyalarının boyutunu küçültüp birleştirmek gerekir. Gereksiz biçimlendirme, boşluk ve kodları kaldırarak sitenizin görünümünü etkileyen dosyaları azaltabilirsiniz. 

Senkronize olmayan CSS dosyalarının yüklenmesi, sayfayı hızlandırır. Veritabanını optimize etmek, performansın artmasına engel olan verileri temizler. İşe yaramayan verilerin ortadan kaldırılması sonucunda, sayfa daha kısa sürede açılır. Banner, görsel ve video gibi görüntülü dosyalar, sitenizin yükleme hızını etkiler. Sıkıştırılan görseller, yükleme süresini kısaltır. Sayısız içeriğe sahip sayfalarda uygulanan Lazy Load yöntemi sayesinde kullanıcının gördüğü kısmı hızlandırabilirsiniz. Böylece, pagescore artırılarak siteniz fark edilir olur. Ziyaretçiler, hızlı ve verimli bir kullanım gerçekleştirir. 

SEO’nun Pagescore’a Etkileri

SEO çalışmaları, internet sitenizi iyi duruma getirmek için oldukça önemli bir kriterdir. Google, web sitelerini kullanıcı deneyimi açısından değerlendirir. Sitenin yavaş yüklenmesi, kullanıcının burada geçirdiği zamanı düşürür. Sitenin Bounce Rate yani Hemen Çıkma Oranı yüksekse, hız düşüklüğüne neden olur. Ayrıca, ziyaretçilerin artmasına karşı, sitenin yavaşlamaları için içerik dağıtımının didikkatli bir şekilde yapılması gerekir. Bir diğer faktör, sitenizin arama motorlarındaki sıralamasıdır. Arama sonuçlarında çıkan hız birimi, Pagescore oranını doğrudan etkiler. Organik arama sonuçlarına dikkat eden Google, hız konusunu ön planda tutar.

Site Hızını Ölçen Araçlar 

Web sitelerinin performansını iyileştirmek amacıyla çeşitli ölçüm araçları kullanılır. Bunlardan bazıları aşağıda yer almaktadır.

Google Lighthouse 

Chrome geliştirici araçları ile kullanılan Lighthouse, tamamen açık kaynak kodlu bir analiz aracıdır. Geliştirilebilir bir eklenti olarak web sitelerinin arama indekslerinin kalitesini artırır. Sayfa sayfa tüm içerikleri analiz edebilirsiniz. 

Google Analytics Site Hızı Verileri

Google Analytics hesabı açtıktan sonra “Davranış” sekmesinden “Site Hızı” kısmına geçiş yapmanız gerekir. “Hız Önerileri” başlığı altında, yüklenmesi uzun süren sayfaların detaylarını görebilirsiniz. Böylece, web siteniz için uygun adımlar atarak Pagescore’unu yükseltebilirsiniz.

Google PageSpeed Insights 

Google’ın kendi hizmeti olan PageSpeed Insights, mobil ve masaüstü kullanım gerçekleştirir. Araç, size site hızı oranlarını gösterirken neleri, nasıl düzeltmeniz gerektiği ile ilgili püf noktaları da sunar.  

Sitenizi Hızlandırmanın Avantajları 

Web sitenizi hızlandırdıktan sonra sayısız avantaj da beraberinde gelir. Pagescore’u artırmanın faydaları;

  • Rakiplerinizden önde olabilirsiniz. 
  • Dönüşüm oranlarını artırabilirsiniz. 
  • Hedefkitleniz, sitenizde hızlı bir şekilde zaman geçirir. 
  • Google sıralamalarında üst sıralarda yer almanızı sağlar.

Bir yanıt yazın