Kripto Para Nedir Ne Değildir?

Günümüzde dijitalleşmenin ne derece yoğun olduğu yadsınmaz bir gerçek. İnsanların reel hayatlarının yanında bir de sanal hayatları var. Üstelik bu sanal alanda depolanan milyarlarca veri var. Bu veri trafiği günden güne artmaya devam ederken sanal ve şifrelenmiş bir borsa türü olan kripto para biriminin hayatlarımıza girmesi, hatta hayatımızın bir kısmını işgal etmesi kaçınılmaz bir gerçek. Böylece son zamanlarda karşımıza çıkan kripto para nedir tarzında sorular sık karşılaştığımız bir konu olmaktadır. Sanal para birimi olan kripto para borsası, varlıkları korumak, güvence altına almak için şifreleme yöntemi kullanan ve nakit borsaya alternatif olan bir sanal borsa birimidir. Bu borsa adını bir bilim olan kriptoloji alanından almaktadır. Sanal borsa olan kripto para birimi bitcoin ve altcoinlerin birleşiminden oluşur ve altcoin ise bitcoine alternatif olan bir para birimi yerine kullanılır. 

Kripto Parayı Önemli ve Değerli Kılan Şey Nedir?

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatlarımıza giren sanal borsanın konumu gittikçe genişlemekte, nakit borsanın karşısında yükselişe geçmektedir. Hatta medyada kripto para haberleri gündemimizi zaman zaman yoğun bir şekilde işgal etmektedir. Bu para birimini önemli kılan şeylerin başında herhangi bir merkeze ya da otoriteye bağlı olmaması gelmektedir. Bu durumun en büyük artısı para biriminin tüm yetkilerinin kullanıcıların elinde olmasıdır. Yani herhangi bir devlet otoritesinin yetkisine başvurmaksızın tamamen kullanıcı talebiyle şekillenen bir para birimidir. 

Sanal borsanın herhangi bir otoriteye bağlı olmaması nedeniyle para biriminin değeri devletlerin siyasi politikalarına, istikrar süreçlerine veya merkez bankalarının para ile ilgili gerçekleştirdikleri politikalara göre değişmiyor. Sanal para birimi bitcoinin bir başka önemli yanı ise dijital bir borsa olması itibariyle hızı ve güvenilirliğidir. Fiziksel para borsalarına göre daha hızlı işlem görmek mümkündür. Fiziksel para birimine alternatif bir diğer ve çok önemli değeri ise sanal borsanın her yatırımcıya açık olmasıdır. Bu durumda her yatırımcı dilerse kendi para birimini kripto şeklinde tasarlayabilmektedir. Ancak burada veri işleme ve şifrelemeden ötürü hızlı bir bilgisayar sistemine ihtiyaç duyulabilmektedir. 

Kripto Para Nasıl Üretilir? 

Sanal borsayla ilgili merak edilen bir diğer mesele de kripto para nasıl alınır, sorusudur. Bu soru özellikle çeşitli şekillerde sermaye yönetmek isteyen pek çok kişinin araştırdığı bir sorudur. Kripto para borsaları dağınık bir veri sistemidir. Sanal borsa edinmenin iki yöntemi vardır; birinci yöntem sanal borsa işlemi gören belirli platformlar üzerinden arz/talep işlemi ile alım işlemi yapmaktır. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için ilk önce bir dijital hesaba sahip olmanız gerekmektedir. Bu yöntem için pek çok platform mevcuttur ve oldukça kolaydır. 

İkinci yöntem ise kendi sanal borsa para biriminizi yaratmaktır. Bu yöntem sanal para borsası blockchain adı verilen ve Türkçeye; blok zinciri şeklinde geçen bir yöntemle işler. Blockchain dağınık ve şifrelenmiş veritabanı sistemidir. Oldukça güvenlidir ve bozulması ya da hacklenmesi neredeyse imkansızdır. Blockchainde dijital para üretimi ve transferi yapılması işlemi ise madencilik şeklinde tanımlanır. Ancak bu sistem blok zincirlerini çözen ve kendi sanal para birimini yaratmayı amaçlayan daha profesyonel kullanıcılar için önemlidir.

Kripto Para Yönetmenin Riskleri Var Mıdır? 

Sanal borsa ilk çıktığı zamandan beri pek çok kişide merak uyandırmış ve özellikle arama motorlarında kripto para ne demek şeklinde yapılan aramaların sayısı günden güne artmaktadır. Web kullanan pek çok bireyin para kazanmak için çeşitli yöntemler aradığı günümüzde, sanal borsanın ortaya çıkması insanların bu konudaki merakını cezbetmektedir. Ancak yatırım sırasında gerçekleştirilen her yöntemde olduğu gibi kripto para borsalarında da bir takım riskler mevcuttur. Örneğin sanal para borsasının tamamen dijital veri üzerinden işlemesi ve alım satımının bu şekilde yapılması zaman zaman kimlik hırsızlarının mağduru olmanıza sebep olabilir. Bi diğer risk ise para aldığınız platformun işleme yapısıdır. 

Platformlar müşterilerinin gerçekleştirdiği işlemleri emanet usülüyle işler. Eğer işlem gerçekleştirdiğiniz platform gerekli güvenlik önlemlerini almamış ise verilerin hacklenmesi söz konusu olabilir. Riskleri en aza indirmek ve kayıp yaşamamak için sanal para alım satımında temkinli hareket etmeniz gerekmektedir. Sanal borsa konusunda çok bilgisi olduğunu iddia eden ve öngörüsü olmayan, yüksek kâr vaatleri öneren kişi ya da platformlara kesinlikle temkinli yaklaşmalısınız. 

Kripto Para İşlemek/Kullanmak Yasal Mıdır? 

Bu soru için çeşitli cevaplar vardır. Bazı ülkeler için dijital sermaye üretimi ve ticaretini gerçekleştirmek yasal değilken bazı ülkeler bu konuda serbestlik tanımaktadır. Türkiye’de sanal para borsası yasaldır ancak 30 Nisan 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yürürlüğe konan düzenlemeyle, vatandaşlar sanal para ile ödeme işlemi gerçekleştiremeyecektir. 

Bir yanıt yazın