Site Maps; web siteniz kapsamında yayınladığınız tüm içeriklerin ait olduğu sayfaların (linkler) yer aldığı XML uzantılı bir dosya olarak biliniyor. Türkçe ifadesiyle site haritası, arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunu önemseyen tüm siteler için mutlaka bulunması gereken bir unsurdur. Günümüzde SEO konusunda yürütülen çalışmalarda ilk başta yapılması gereken özel bir optimizasyon olarak biliniyor. Web sitelerinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasına ciddi anlamda katkı sağlıyor. Peki, Site Maps nasıl çalışıyor ve sitelere ne gibi faydalar sağlıyor…
Site Maps Çalışma Mantığı Nedir?
Site Maps; arama motoru botlarına, web sitenizde yer alan sayfalara ilişkin güçlü ve kaliteli bir liste oluşturur. Web yöneticisinin indexleme için daha fazla hareket alanı kazanmasını sağlar. Site Maps; Google bot yapılarının web sitenizi ziyareti sırasında yeni eklediğiniz sayfalar; sayfaların ne sıklıkla değiştirildiği, en son güncellemenin ne zaman yapıldığını, hangi sayfanın daha fazla önemli olduğuna ilişkin bilgileri rahatlıkla aktarılması için çalışır. Böylelikle web sitesi botlar tarafından daha değerli olarak görülür. Temelde ise; robots.txt, URL hariç tutmaya ilişkin protokolün tamamlayıcısı olarak bir URL dahil etme protokolü olarak çalışır.
Site Maps Faydaları Nelerdir?
Site Maps dosyaları temelde; web sitenizin arama motoru botları tarafından çok daha değerli olarak algılanmasına yardım ediyor. Indexlenmenin ayrıntılı şekilde yapılmasını sağlıyor. Ayrıntılandırma ise arama motoru sonuçlarında web sitesi sayfalarınıza ilişkin çok daha fazla bilgi içeriği çekmesine yardımcı oluyor. Site Maps kullanmaya başladığınız ilk andan itibaren web sitenizin çok daha fazla sayıda ve çok daha hızlı biçimde index aldığına şahit olacaksınız.
Site Maps, aynı zamanda web sitenizin yalnızca URL’leri değil aynı zamanda tüm görsel içerik unsurlarının da hızlı biçimde indexlenmesini sağıyor. Haber siteleri için ise indexlenmenin hızlı olması diğer tür (kurumsal web sitesi, e- ticaret siteleri) sitelere göre daha fazla önem taşıyor. Tam da bu noktada, Site Maps haber siteleri için mutlaka bulunması gereken bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
Site Maps Nasıl Oluşturulur?
WordPress gibi bir sistem kullanıyorsanız, çok kolay biçimde Site Maps oluşturabilirsiniz. WordPress sistem için oluşturulan Google XML Sitemaps eklentileri bu konuda en büyük yardımcınız olacak. İşte adım adım Site Maps oluşturma;
- Google XML Sitemaps eklentisini bilgisayarınıza indirin,
- FTP programı aracılığıyla wp-content/plugins dizinini açın,
- İndirmiş olduğunuz zipli dosyayı açın ve ilgili dizin için eklentiyi yükleyin,
- Web sitenizin eklentiler bölümüne girin ve eklentiler kısmından Google XML Sitemaps’i ektinleştirin.
Söz konusu işlem sonrasında; Google Search Console hesabı edinmelisiniz. Bir mail adresi ile kolayca ve ücretsiz biçimde Google Search Console hesabı edinebilirsiniz. Hesabınızı açtıktan sonra Google Search Console üzerinden web sitenizi ekleyebilirsiniz. Söz konusu işlem sonrasında yalnızca indexleme işlemlerini değil, pek çok farklı özelliği de Console üzerinden yönetebilirsiniz.
Google XML Sitemaps Üzerinden Neler Düzenlenebilir?
Google XML Sitemaps eklentisi ile; site haritanızın içeriği başta olmak üzere pek çok indexleme özelliği ayarlanabiliyor. Kategoriler, arşiv sayfaları, etiket sayfaları, yazar sayfaları dahil edebilir ya da index içinden çıkartılabiliyor. Sahip olduğunuz URL’lerin indexlenme sıklıkları da eklenti üzerinden düzenlenebiliyor. Günde bir, haftada bir, ayda bir, yılda bir ya da hiçbir zaman indexlenmemesi için ayarlama yapılabiliyor.
Öte yandan; ana sayfa, blog yazı kısımları, sabit sayfa bölümleri, kategoriler, arşivler, etiket sayfaları ve yazar sayfalarına indexlenme önceliği sağlayabiliyor. İndexleme önceliği 0.0, 0.1’den 0.9 ve 1’e kadar ölçeklendirilerek ayarlanabiliyor.