WordPress Kategori Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

WordPress sistemi, 2003 yılında kullanıma sunulduğu o ilk günden günümüze daima kendisini arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda en ideal hizmeti verebilecek biçimde tasarlıyor. Açık kaynak kodlu bir yazılım olan WordPress, kategorilendirme sistemini de söz konusu SEO kurallarına uygun biçimde şekillendiriyor. Arama motoru optimizasyonu (SEO) ile uyumlu biçimde oluşturulan siteler ise çok daha hızlı biçimde arama motorlarında üst sıralara tırmanıyor. Böylelikle organik sonuçlardan çok daha fazla ziyaretçi çekebiliyor. Sonuç olarak daha hızlı biçimde etkileşime giriyor. Peki, WordPress sitem için nasıl bir kategorilendirme sistemi oluşturmak gerekiyor. Söz konusu kategorilendirme işi WordPress sistemi içinde tüm unsurlarıyla mükemmel biçimde kullanıcılarına yardımda bulunuyor. 

WordPress Kategori Sisteminin Temel Özellikleri

WordPress kategorilendirme sistemi hiyerarşik bir yapı temelinde çalışıyor. Örneğin; edebiyat alanında bir site oluşturuyorsanız ve ana kategoriniz edebiyat ise bunun altına yerleştireceğiniz tüm unsurları (Şiir, roman, hikaye vb.) bir alt kategori olarak tanımlıyor. WordPress sistem içinde yer alan tüm yazı bölümleri kategorik olarak sıralanabiliyor. Kategorik dizin, arama motorları botları için oldukça değerli bir unsur olarak görülüyor. Aynı zamanda web sayfanızı ziyarete gelenler için de kategorik yapıya sahip olmak, daha ideal bir gezinti sağlıyor. Kategorilerin temel yapısında ise şu unsurlar yer alıyor;

  • Yeni kategori,
  • Ebeveyn kategori,
  • Slug,
  • Tanım.

Yeni kategoriler

WordPress sistem içine ekleyeceğiniz tüm yeni kategorileri, yeni kategori başlığı altında şekillendirilebiliyor. Yeni kategoriye vereceğiniz isim, ilgili kategorinin arama sonuçlarında nasıl görüneceğini ve menüye eklemeniz halinde kategorilerin menü yapısında görünümünü de düzenliyor. 

Ebeveyn kategoriler

Web projenize daha önce eklediğiniz tüm yazı başlıklarını ebeveyn kategori özelliği ile seçebiliyor, böylelikle yeni ekleyeceğiniz kategoriyi ebeveyn içine ekleyebiliyorsunuz. 

Slug yapıları

Kategoriye atayacağınız yazı isminin URL versiyonu olarak çalışıyor. Genellikle tamamı küçük harflerle oluşturuluyor. Yalnızca harf, rakam ve tire içerebiliyor. 

Tanım

WordPress temaların tamamında olmasa da kimi temalarda oluşturulan kategorinin neyle ilgili olduğuna ilişkin kullanıcılara bilgi verilmesini sağlıyor. İfade edildiği gibi kimi temalarda bu bölüm kullanıcılar tarafından görülebiliyor. 

WordPress Kategori Nasıl Oluşturulur?

WordPress kategori oluşturmak için öncelikle hiyerarşik biçimde web sitenizde yer alacak ana kategorileri ve alt kategori (ebeveyn) olacakları belirlemek gerekiyor. Söz konusu belirlemeyi yaptıktan sonra;

  • WordPress panelde yer alan yazılar menüsünü açın,
  • Yazılar menüsü altında yer alan kategoriler kısmını açın,
  • Açılan kategori bölümünden kategori ismin belirleyin,
  • Slug, tanım ve ebeveyn kısımlarını oluşturulacak projeye göre düzenleyin,
  • Tüm işlemleri tamamladıktan sonra yeni kategori ekle butonuna basın. 

Sıralanan işlemler doğrultusunda yeni kategorinizi oluşturdunuz. Ancak kategorilerin asıl amacı sitenizde yer alan yazıları söz konusu ve ilişkili kategorilerin altına yerleştirmektir. Peki, bu işlemi yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Menülere kategoriler nasıl yerleştiriliyor?

WordPress Kategori Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk olarak şunu söylemek gerekiyor; kategori oluştururken web sitesinizde yer alan yazıları mutlaka kategoriyle ilişkili biçimde tanımlayın. Örneğin; edebiyat ana kategorisi altına sporla ilişkili bir yazı kesinlikle eklemeyin. Aynı zamanda alt elemanı bulunmayan kategoriler açmamaya çalışın. İçi boş olan bir kategorinin, web sitenize hiç faydalı olmayacaktır. Kategorilere ait tanım kısımlarını mutlaka alakalı ve gerçekten de kategoriyle ilgili bilgi verecek biçimde oluşturun. 

WordPress yazı sayfanıza kategori atamak için izlemeniz gereken bir kaç adım bulunuyor; 

  • WordPress panelden yazı sayfanızı açın,
  • Yazıyı hazırladıktan sonra sağ bölümde yer alan kategoriler başlığını açın,
  • Kategoriler başlığı altında yer alan ve yazınızla ilişkili kategoriyi işaretleyin,
  • Yazınıza ait güncelle butonuna basın.

Adım adım sıralananları gerçekleştirdiğinizde yazınızı ilişkili kategori altında atamış olacaksınız. Yeni oluşturduğunuz yazı yepyeni bir kategoriye ihtiyaç duyuyorsa, dilerseniz yeni kategori ekleme işini yazı sayfası üzerinde yer alan kategori sekmesinden de kolaylıkla oluşturabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın