SEO İçin SSL Sertifikalarının Önemi Nedir?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmalarına web sitenizde SSL (Güvenli Soket Katmanı) bulunması katkı sağlar mı? SSL sertifikasının bulunması web sitenizi arama motorlarında daha yukarı taşır mı? Olmaması geri sıralara düşmenize neden olur mu? Temelde bu sorular pek çok web sitesi sahibi için cevaplanması gereken sorular. SSL’in tanımı yapmak ve işlevi hakkında bilgi sahibi olmak ise sorulara verilecek cevaplara ulaşmayı kolaylaştırır. 

SSL; e-ticaret siteleri ve online ödemeler gerçekleştirilen web siteleri için oldukça önemlidir. Çünkü SSL bir güvenlik koruması olarak düşünülebilir. SSL; kullanıcılarınızın kişisel verilerini girdikleri; panellerde güvenliği sağlayan araçları ifade eder. SSL; kullanıcı ve sunucu arasında gerçekleştirilen şifreleme yoluyla bilgilerin 3. kişiler tarafından ele geçirilmesini engeller. 

SSL Sahibi Olmak Ya Da Olmamak

SSL sahibi iseniz uzantılarınız https şeklinde gözükür aynı zamanda URL çubuklarında “güvenli” ibaresi oluşur. SSL sahibi olmayan web siteleri ise uzantı olarak http şeklinde gözükür aynı zamanda URL çubuklarında uyarı işaretiyle birlikte “güvenli değil” ibaresi yer alır.

SEO ise arama motorlarında sahip olduğunuz web sayfalarının daha üst sıralarda gösterilmesi ve daha fazla trafik alabilmeniz için yürüttüğünüz arama motoru optimizasyonu çalışmalarını kapsar. 

SEO ve SSL arasındaki ilişki ise bugün; dün olduğundan daha fazla sıkıdır. Arama motorları açısından da SSL sahibi olmak daha fazla öne çıkmanıza destek veren bir unsur olarak görülür.

SSL SEO İçin Nasıl Bir Etki Oluşturuyor?

Şöyle ki; SSL sertifikası bulunmayan web sitelerinin kullanıcıları; “Güvenli Değil” uyarısı ile karşılaşır. Kabul edelim ki, eğer siteniz bir e-ticaret sitesi ise alışveriş yapmak isteyenler için, çok da olumlu bir mesaj içermez! Haliyle satın alma davranışlarını da olumsuz etkiler. Bu durum; e-ticaret yapmıyor olsanız da; form, anket, katılımcı bilgisi gibi farklı bilgileri talep ettiğiniz bir web sitesi için de kullanıcıların “güvenli değil” uyarısı görmesi olumsuz bir etki oluşturur. 

Sıralamalar

Google; SSL barındıran web siteleri için daha kaliteli olduğu yönünde değerlendirmelerde bulunuyor. Arama motorundaki sıralama değerlendirmesini şu şekilde özetlenebilir. İki farklı site düşünün; ikisi de; içerik tazeliği, web site hızı, mobil uyumluluk, başlık ve etiketler açısından eşit değere sahip olsun. Ancak sitelerden birisi SSL sahibi yani HTTPS ise büyük olasılıkla bu özelliğe sahip site öne geçecektir. 

Site Trafiği

Sıralama konusunda iyi yerlerde olmak doğal yollardan site trafiğinize de olumlu etki oluşturur. Ayrıca; kullanıcıların arama sonuçlarında sitenize ulaşması ve sonrasında SSL (güvenli) sinyali alması da alanınızda yetkin olduğunuz yönünde etki oluşturur. Söz konusu durum site trafiğine olumlu olarak yansıyacaktır. Aynı zamanda güvenli ibaresi sitenizde ziyaretçilerin kalma sürelerini de arttırır.

Dönüşüm

GlobalSign tarafından yapılan araştırmaya göre; e-ticaret sitesi kullanıcıların yüzde 84’ü güvenli olmayan bir bağlantı üzerinden veri alması halinde satın alma işleminden vazgeçiyor. Söz konusu araştırma kullanıcıların çevrimiçi olarak kimlik bilgilerinin ele geçirilmesinden endişe duyduğunu gösteriyor. 

SSL Sertifikası Çeşitleri Nelerdir?

SSL sertifikası konusunda tercih yaparken öncelikle dikkat edilmesi gereken; sahip olduğunuz iş ve sahip olduğunuz site trafik yoğunluğudur. Çünkü trafik yoğunluğu fazla olan ve farklı browser’lar üzerinden giriş alan bir web sitesi iseniz daha nitelikli bir SSL sertifikasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer az yoğunluklu bir siteye sahipseniz standart SSL tercih edebilirsiniz. Bunun için mutlaka uzman ekiplerden tavsiye almanızı öneriyoruz. Temelde 3 farklı SSL ürünü bulunuyor;

Standart SSL

RapidSSL, Comode Positive SSL

Subdomain Destekli SSL

RapidSSL Wildcard Sertifikası, Comodo Positive Wildcard SSL Sertifikası

EV SSL 

GeoTrust QuickSSL Premium, GeoTrust True Businessid With EV SSL

Sıralanan tüm SSL çeşitlerini Güzel Hostingüzerinden satın alabilir; hangi SSL’i tercih etmeniz gerektiğinize dair sorularınızı uzman ekiplere yöneltebilirsiniz.

Bir yanıt yazın