NFT Nedir ve Kullanımı Hakkında Tüm Detaylar

Teknolojinin gelişmesi ile her gün yeni bir kavram ile tanışıyoruz. Son dönemde hayatımıza giren Non-Fungible Token yani NFT de bunlardan biri!

NFT Nedir?

“NFT nedir?” sorusu, değiştirilemez para ya da çip olarak yanıtlanabilir. İnsanlar için değerli bir varlık olarak adlandırılan bu kavram, sanatçıların gerçek dünyada var ettikleri eserlerin dijital evrendeki yansımasıdır. NFT’ye dönüştürülen eserler, değiştirilemez. Özel dijital bir imzaya sahip olan eserler, telif hakkı ile korunur. En önemli özelliği tek ve eşsiz olmalarıdır.

Fiziki bir varlığı bulunmayan bu teknoloji kavramı içerisinde bulunan eserler, görsel ve işitsel içeriklerden oluşur. Sonsuz sayıda kopyalanan NFT’ler, özgün içeiklerin metalaştırılmasını sağlar. Eserlerin satış rakamları içeriğe, talebe ve platforma göre değişir. 40 basamaklı bir harf ve sayı dizini hesaplayan algoritma aracılığıyla veriler oluşur. Sanat eserleri ile doğrudan bağlantılı olan bu teknoloji kavramı, dijital dünyaya farklı bir bakış açısı kazandırır.

Blok zincirindeki renkli madeni paraların ilk NFT’ler olduğu varsayılır. Bu teknoloji terimine örnek olarak; tweet, video, fotoğraf, internet sayfası ya da Instagram hikâyesi verilebilir. Kripto paralarla benzerlik gösteren bu teknolojik yapı, aynı zamanda dijital defterde depolanan bir veri birimidir.

Kullanım Ve Üretim Yöntemleri Nelerdir?

ERC-721 Token standartlarına uygun olarak üretilen NFT’ler, Ethereum geliştiricileri tarafından hazırlanır. Dosya belirtilip IPFS sistemine yüklenir. Sonrasında, değiştirilemez parametreleri belirlenir. NFT’nin üretim miktarı, fiyatı, ödenecek pay gibi bilgileri tamamlanır. Blockchain ağının işlem ücreti ödendikten sonra üretim aşamasına geçilir. İşlem tamamlandıktan sonra cüzdana aktarılıp blok zincirinde kayıt altına alınır.

Sanal dünyada yaratılan pek çok ürün, hizmet ya da eser NFT olarak satılır. Kart koleksiyonları, oyunlar, müzik albümleri, sinema filmleri ve ünlü sporcuların sözleşmeleri, satılan dijital ürünler arasında yer alır. Birbirinden farklı platformlarda sergilenen bu dijital ürünler, yatırım aracı olarak da görülür.

NFT Neden Değerlidir?

Bu teknolojik varlıkların değerli olmasının sebepleri arasında; eşsiz ve kolay erişilebilir olmaları bulunur. Sahte ürün ve hizmetlerin üretilip çoğaltılmasına engel olur. Her biri farklı özelliklere sahip olan bu dijital ürünler, onları eşsiz kılan niteliklerinden biridir. Sanatçıların her geçen gün daha fazla üretmesini sağlayan bu sistem, eserlerin dünyanın her yerine ulaşmasına imkan tanır.

Alıcı ve üreticiyi kolay bir şekilde bir araya getiren bu uygulama, telif hakkı ile sanatçının emeğini de korur. Eser, el değiştirdiği zaman da üretici pay sahibi olmaya devam eder. Spesifik alanlara sahip olan NFT’lerin her biri, kendine ait yerlerde kullanılır. Parçalandırılma işlemlerinin yapılmasına izin vermeyen bu durumda, akıllı kontratlar sonucunda işlem görülür. Silinme ya da değiştirilme gibi durumlar söz konusu olmadığı için ilgili ürünün orijinalliği şeffaf bir şekilde korunur.

Satın Alma Ve Kullanma Süreci

Bir NFT satın almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Ürünü satın almak istediğiniz platform oldukça önemli bir konudur. OpenSea, SuperRare, VIV3, Rarible gibi platformlar son dönemlerde popülerleşmiştir. Her bir platformun kendin özgü cüzdanı bulunur. Eserlerin satışı serbest bırakılarak alıcıların hızlı bir şekilde talep oluşturmasını sağlar.

Cüzdanı doldurmak istediğiniz kripto para birimini belirlemenizde fayda vardır. Cüzdanı satın alma işleminden önce doldurarak işleminizi kolaylaştırabilirsiniz. Sanatçı, oyuncu ve markalar tarafından gerçekleştirilen alım ve satım süreci, dikkatli bir şekilde sürdürülür.

Orijinalliğinden Nasıl Emin Olunur?

Ürünlerini platforma koyan sanatçılar, uygulamaların doğrulanmış profil akışından geçer. Sanatçının halka açık cüzdan bilgisine sahip olduğunuz zaman, eserin orijinalliğini teyit etme imkanınız bulunur. Sahip olmak istediğiniz NFT’nin hareketlerini blockchain izleme uygulaması aracılığı ile takip edip sanatçı ve eserin şeffaflığından emin olabilirsiniz. 

Uygulamalara özgü çeşitli güvenlik adımları ile bir eser ya da ürünün orijinal olup olmadığını anlayabilirsiniz. Satın almak istediğiniz bir dijital eserin özgünlüğü ve bilinirliği kanıtlanır.

Bir yanıt yazın