Chatbot Nedir, Ne İşe Yarar?

Gelişen teknoloji, internet kullanımının hızlı yükselişi, özellikle son birkaç yıldır daha fazla kullanılan online alışveriş siteleri hepsi de chatbot’un gelişmesine ön ayak olmuşlardır. Adından da anlaşılacağı gibi sohbet robotu anlamına gelen ve insanlarla bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan chatbot, bugün özellikle müşterilerine hızlı dönüş sağlamak isteyen e-ticaret sitelerinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Sohbet robotlarının amaçları, destek operatörü ya da müşteri temsilcisi olarak sizlere yazılı veya sözlü olarak yardımcı olmaktır. Chabot nedir, sorusuna yanıt verdikten sonra nasıl çalışır, faydaları nelerdir gelin onlara göz atalım… 

Chabot Nasıl Çalışır?

Bir chatbot için anlama ve cevaplama olmak üzere iki ana fonksiyon vardır.

  • Anlama

Sohbet robotunun amacı sizlere yardımcı olmak olduğundan dolayı öncelikle sizin verdiğiniz girdiyi anlamalıdır. Girdileri anlaması için farklı robotlar oluşturulmuştur. Button Bot’un sadece belirli cümleleri anlamasına izin verilir. Veritabanına seçmeniz için belirli cümleler yerleştirilir. Chatbot sizin seçtiğiniz girdiye göre hazır cevapları önünüze sunar. Keyword Rule Chatbot ise veritabanında belirli anahtar kelimeler barındırır. Robota verdiğiniz girdilerde bu anahtar kelimeler bulunarak uygun dönüt hazırlanır. Ancak girdinizde bu anahtar kelimelerden birisi yoksa robottan dönüş alamazsınız. Intent-Based AI Chatbot yapay zeka tabanlı olduğundan siz soruyu nasıl sorarsanız sorun chatbot bunu hafızasında mantıklı bir figüre oturtacak ve cevap verecektir. Autonomous AI Chatbots ise pek çok insanın robotlar dünyayı ele geçirebilir mi sorusunun korkunç cevabını verecektir. Bu sohbet robotu ulaşabildiği her tür veriyi çekecek ve öğrenerek hafızasına kaydecektir. Bu verilerden yorumlamalar yapacaktır. Yani bu sistemin insanlara ihtiyacı yok. Bu da kendisini tehlikeli yapıyor. 

  • Cevaplama

Chatbot, soruyu anladığında hafızasındaki bilgilere dayalı olarak bir dönüş verir. Button Bot’lar için her soruya uygun cevap botu hazırlayan tarafından yerleştirilmiştir. Keyword Rule Chatbot’lar ise anahtar kelimeleri yakaladıklarında dönüş vereceklerdir ancak kullanıcının amacı bazı durumlarda tam olarak anlaşılamayacağından problemler ortaya çıkabilir. Bu problemlerin çözümü için Intent-Based AI Chatbot ortaya çıkarılmıştır. Yapay zeka tabanlı uygulama sayesinde kullanıcının nihai amacı doğru algılanarak en uygun cevap verilecektir. Deflection isimli bir cevaplandırma yazılımı daha vardır. Bu robot genel olarak müşteri temsilcisi rolüyle karşımıza çıkmaktadır. Yapay zeka tabanlı olduğundan kullanıcıya kolaylıkla dönütler verebilir ancak veremediği durumlarda sizi bir insana, müşteri temsilcisine yönlendirecektir.  

 

Chatbot’un Faydaları Nelerdir? 

Eskiden chatbot oluşturmak zor ve maliyetliydi ancak şu an ücretsiz olarak kendi sohbet robotunuzu oluşturabileceğiniz pek çok site mevcut. Bir kere oluşturduğunuz chatbot binlerce kullanıcıyla aynı anda iletişime geçebilir. Bu da sizin için çalışan sayısının az olması ve daha az maliyet anlamına gelmektedir. Ek olarak bağlanmak isteyen kullanıcıların beklemesine gerek kalmayacak ki bu da yüksek müşteri memnuniyeti ve zamandan tasarruf demektir. 

Bir sohbet robotuna yapması gerekenleri atayarak rutin işlerin hızlıca yapılmasını sağlayabilirsiniz. Kullanıcılara alakasız bilgiler vermekten kaçınarak kullanıcının amacına yönelik hızlı şekilde işlemleri gerçekleştirecektir bu pratiklik ise kullanıcı sayısının artmasıyla sonuçlanacaktır. Gün sonunda robottan detaylı analiz isteyebilir bu sayede de kullanıcıların isteklerine ve ihtiyaçlarına yönelik firmanızda yenilikler yapabilirsiniz. Sohbet robotunun sistemden aldığı veriler doğrultusunda size yaramayan müşterileri aradan çıkararak yine zamanınızdan tasarruf etmiş olur ve potansiyel müşterilerinizi kaçırmamanızı sağlar. Robota dünya üzerindeki bütün dillere erişme imkanı vererek pazar alanınızı da genişletebilirsiniz.

Seçim Nasıl Olmalıdır?

Firmanız için bir chatbot programlamak istiyorsanız öncelikle yapmanız gereken şey robotun kullanım amacını bulmak olmalı. Bunun için de firmanızın hedef kitlesini, bu kitlenin beklentilerini, ihtiyaçlarını tam olarak belirlemeniz gerekmektedir. Eğer hedef kitlenizi belirli sorular altında basit yanıtlar tatmin edecekse Button Bot oluşturmak en doğrusu olacaktır. Ancak kullanıcılarınız uzun diyaloglara ihtiyaç duyuyorlarsa o zaman yapay zeka tabanlı bir chatbot oluşturmalısınız. 

Bir yanıt yazın