IP Nedir? IP Nasıl Öğrenilir?

Bilgisayarların kimliği olarak da tanımlanabilecek olan IP, tüm bilgisayarlar için özel olarak tanımalanan gelişmiş bir Internet protokolüdür. IP adresleri sayesinde internet üzerinden veri alışverişini hızlı biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Özel protokoller sayesinde cihazlarınızın yanında olmasanız da Statik IP sayesinde onları kolayca yönetebilirsiniz. Peki, bilgisayarınızın kimliği niteliğindeki IP adresi nasıl öğrenilir? 

IP Nedir?

Internet Protokol (IP) internet ya da TCP/IP protokolüne dahil olan bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi tüm cihazların, ağ üzerinde bilgi alışverişi yapabilmeleri için kullandıkları adrestir. İnternete bağlı tüm cihazların adeta kimlikleri gibi kullandıkları IP adresleri bulunur. IP adresleri 4 farklı gruptan oluşan özel bir sayı sistemine sahiptir. İnternet sitleleri de aynı şekilde özel IP adreslerine sahiptir ancak bu adresler rakamlar biçimde değil de alan adı (domain) olarak gösterilir. Her web sistesinin de bilgisayarlarda olduğu gibi kendine özel IP adresi bulunur. İnternet servis sağlayıcılarda yer alan özel sunucu bilgisayarlardan oluşan  (Alan Adı Sunucuları – DNS Domain Name Server) ağ sistemi, hangi alan isminin hangi IP adresine karşılık olduğu bilgisini barındırır ve kullanıcıları ulaşmak istedikleri adrese yönlendirme yapar. 

IP Çeşitleri Nelerdir?

IP adresleri statik ve dinamik olmak üzere iki farklı biçimde tanımlanıyor. Statik IP; sabit olan ve değişmeyen IP adreslerini ifade eder. Dinamik IP ise her ağ bağlantısında değişen IP adresini ifade ediyor. Statik IP ile ağa her bağlantı yaptığınızda aynı adres ile bağlantı gerçekleştirmiş olursunuz. Dinamik IP’de ise her bağlantıda farklı bir adres ile IP adresiniz güncellenir. İnternet Servis Sağlayıcıları kullanıcılarına genellikle dinamik IP hizmeti sunar. Statik IP’ye sahip olmak için ise ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. İnternet sitelerinin sahip olduğu IP’ler de statik IP özelliğine sahiptir.

Statik IP Hangi Amaçlarla Kullanılıyor?

İnternet servis sağlayıcılar tarafından talep edilmesi halinde Statik IP hizmeti sunulabiliyor. Söz konusu hizmet sayesinde; ev ya da ofis dışındayken kolayca cihazlarınızı uzaktan erişimle 3. Parti cihazlara ihtiyaç duymadan yönetebilirsiniz. Ev ya da ofisteki bilgisayarlar üzerinden FTP ile sunucusu kurarak istediğiniz dosyayı dışardayken de indirebilir ve yükleyebiliriniz.

IP Nasıl Öğrenilir?

Peki, sahip olduğumuz elektronik cihazların IP adreslerini nasıl öğrenebiliriz? Windows, IOS ya da Linux gibi işletim sistemleri için IP adreslerini öğrenmek oldukça kolay. Ayrıca cep telefonları ve internete bağlı tüm cihazların IP adreslerini kolayca öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey; IP adres sorgulaması yapan internet sitelerini ziyaret etmek ya da cihazınızda yer alan komut sistemi kullanmak. 

İnternet Siteleri Üzerinden IP Adresi Kontrolü

İnternet üzerinden hizmet veren pek çok web sitesi ile sahip olduğunuz IP adresinizi öğrenebilirsiniz. Bunun için ilgili web sitelerini ziyaret etmek yeterli olacaktır. IP adresinizin yanı sıra; internet servis sağlayıcınızı, bağlantıyı sağladığınız lokasyonu, kullandığınız internet tarayıcı ismini ve işletim sistemini de öğrenebilirsiniz. 

Cihazınız Üzerinden IP Adresi Kontrolü

Eğer Windows işletim sistemine sahip bir cihaz kullanıyorsanız; başlat menüsüne tıklatın ve ardından Çalıştır sekmesine gelin ve cmd yazdıktan sonra enter tuşuna basın. Cmd.exe çalıştığında ise bu kez ipconfig yazın. İşte IP adresiniz karşınızda. 

Kullandığınız cihaz IOS işletim sistemine sahipse; cmd tuşuyla birlikte boşluk tuşuna basın. Spotlight açılacaktır. Arama çubuğuna Terminal yazın ve enter tuşuna basın. Karşınıza çıkan terminal programına ifconfic yazın. İşte IP adresiniz. Öte yandan IOS işletim sistemine sahip bir bilgisayarınız bulunuyorsa Network ayaları üzerinden de kolayca IP ayarlarınızı öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın