IMAP Nedir? POP3 ile IMAP Arasındaki Farklar Nelerdir?

Elektronik postalar günümüzde hem iş hem de özel hayat için vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Gün içerisinde belki de onlarca kez mail kutularımızı kontrol ediyoruz. Artık pek çok kişinin birden fazla e-mail adresi bulunuyor ve bunları tek bir hesapta toplamak ve onları senkronize etmek oldukça önemli. Söz konusu ayarların yapılabilmesi için ise IMAP ve POP3 kavramlarının ne olduğunu bilmek gerekiyor. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar, akıllı cep telefonları ve tabletlere elektronik posta uygulamaları kurmaya çalıştığımızda karşılaştığımız IMAP ve POP3 kavramları nedir ve aralarındaki farklar nelerdir? İşte cevapları ve daha fazlası…

IMAP Nedir?

IMAP (Internet Message Access Protocol); en yalın ifadesiyle elektronik posta iletişim protokolü olarak tanımlanır. Sistem 1986 yılında Stanford Üniversitesi’nde geliştirilmiş ve bugün milyonlaraca e-posta tarafından kullanılmaktadır.  E-postaların yerel e-mail istemcilerine aktarılmasında kullanılır. IMAP’da e-mail header bilgisi indirilir ve e-mail’in kendisi sunucuda bırakılır. Çift yönlü bir iletişim söz konusudur. Yerel e-mail istemcilerinde yapılan tüm değişiklikler sunucuya da iletilir. Özellikle son dönemde dünyanın en çok kullanıcıya sahip e-posta sistemlerinden birisi olan Gmail, IMAP kullanmayı önermiştir. Söz konusu durum IMAP’in daha fazla yayılmasını sağlamıştır. 

POP3 Nedir?

POP3 (Post Office Protokol Version 3), en basit biçimde elektronik posta iletişim protokolü olarak tanımalanabilir. Outlook başta olmak üzere Thunderbird, Windows Mail ve Mac Mail, yerel e-mail istemcilerinin uzak e-mail suncusuyla iletişim kurmasını sağlar. Ayrıca; e-mail’lerin indirilmesinde kullanılır. E-mail istemcilerinin indirlen e-mail’lerin bir kopyasını sunucuda tutup tumayacağı konusunda seçenek oluşturur. Sistem olarak tek yönlü bir iletişim söz konusudur. 

POP3 ve IMAP Arasındaki Farklar Nelerdir?

POP3 ve IMAP temelde her ikisi de e-posta almak ve göndermek işlevlerini gerçekleştiriyor. Ancak IMAP’ın en ayrıt edici özelliği posta kutunuzda örneğin Güzelhost isimli bir klasör oluşturduğunuzda ve buraya e-postalarınızdan bir kısmını taşıdığında bu değişikliği diğer tüm cihazlarınızdan da görebiliyor olmanız. Özetle bilgisayarınızda bulunan e-posta kutunuzda bu işlemi yaptığınız aynı klasörü cep telefonunuzdaki e-posta sisteminde de görebiliyorsunuz. Tüm cihazlarınız birbiriyle senkronize biçimde çalışıyor.  IMAP ve POP3 arasındaki bir diğer fark ise; IMAP üzerinden e-posta sunucusuyla irtibata sağlandığında posta kutunuzda bulunan bütün e-maillerin yalnızca başlık bilgilerini istemciye taşır. POP3 ise tüm e-mailleri cihaza taşır. 

Öte yandan; hem iş hem sosyal yaşam için kullandığımız birden fazla e-mail adresimiz olduğu için IMAP daha fazla tercih ediliyor. Çünkü; POP3 yalnızca bir adet mail box izni verirken IMAP birden fazla mail box kurulumunu kolayca sağlıyor. 

IMAP ayarlarını Gmail’de etkinleştirme

IMAP ayarlarını Gmail hesabınızda etkinleştirmek ve e-mail hesaplarınıza farklı cihazlarda da senkronize biçimde erişmek istiyorsanız IMAP ayarlarını yapmalısınız. Bunun için öncelikle Gmail hesabınızı açın ve sağ üst köşede bulunan ayarlar sekmesine tıklayın. Karşınıza pek çok farklı seçenek gelecek burada yer alan başlıklardan Yönlendirme POP/IMAP ayarlarını açın. Açılan bölümde yer alan IMAP erişimi kısmından IMAPI etkinleştir kutucuğunu işaretleyin. Açık bulunan pencerenin en altında yer alan değişiklikleri kaydet butonuna tıklayın. Artık Gmail hesabınızı farklı cihazlara kurduğunuzda aynı anda senkronizasyon sağlanacaktır. Örneğin; bilgisayarında yer alan Gmail mail box kutunuzdan bir mail sildiğinizde bu değişiklik aynı anda cep telefonunuzda bulunan Gmail mail box kutunuzda da gerçekleşecektir. Söz konusu durum tüm farklı cihazlarda aynı Gmail hesabı için geçerli olacaktır. 

Bir yanıt yazın