iOS 13 Hangi Özellikleri Getiriyor?

Apple tarafından kullanıcılarına 19 Eylül 2019’da sunulan iOS 13, pek çok farklı özelliğiyle cep telefonu kullanıcıları için oldukça fonksiyonel özellikler vaadediyor. Ancak iOS’ın yeni sürümünün Apple’ın 6S ve öncesi kullanıcıları için üzücü bir haber olarak düşünülebilir. Çünkü yeni sürüm 6S ve üstü model telefonlarda kullanılabiliyor. Peki, iOS 13 neler getiriyor? Hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor? İşte cevaplar ve çok daha fazlası…

iOS 13 Temel Özellikleri Nelerdir?

iOS 13, temelde kullanılan programlara daha fazla hız kazandırıyor. Gizliliğin korunması için de yeni yollar ve sistem iyileştirmeleri sunuyor. Cihazının genel görünümünde de etkileyici tasarımsal unsurlar ekliyor. Peki, temelde neler güncelleniyor? Hangi özellikleri getiriyor?

  • Koyu Mod
  • Fotoğraflar ve Kamera
  • Gizlilik ve Güvenlik
  • Harita
  • Siri
  • Memoji ve Mesajlar
  • Anımsatıcılar
  • CarPlay
  • Performans
  • Artırılmış Gerçeklik

Koyu Mod

Yenilenen koyu mod özelliği, kullandığınız uygulamalara özel bir koyu renk düzeni sağlıyor. Özellikle loş ışıklı ortamlarda gözlerinizi fazla yormadan ve etrafınızı rahatsız etmeden cihazınızı kullanabilirsiniz. Karanlık bir ortama girdiğinizde hızlı biçimde koyu mod özelliğini aktif hale getirebilirisiniz. Aynı zamanda koyu modu belirlediğiniz zaman dilimleri içinde programlayabilir, otomatik olarak aktif hale gelmesini de sağlayabilirsiniz. 

Fotoğraflar ve Kamera

Fotoğraflar ve videolar üzerinde ekstra bir programa ihtiyaç duymadan, doğrudan cihazınız üzerinde ayrıntılı düzenlemeler yapabilirsiniz. Portre ışığı denetimi, Özel anları gün, ay ve yıla göre derleme, videoları fotoğraflarda olduğu gibi düzenleyebilme gibi pek çok yeni ve gelişmiş özelliğe sahip olacaksınız. 

Gizlilik ve Güvenlik

Gizlilik ve güvenlik daha da arttırılıyor. Özellikle uygulamalar, forum gibi pek çok farklı sisteme girişte Apple ile giriş yapabilirsiniz. Böylelikle farklı sistemlere giriş sırasında form doldurmak zorunda kalmazsınız. Farklı uygulamalara giriş sırasında e-posta adresinizi gizleyebilirsiniz. HomeKit ile dilerseniz kamera kaydını özel olarak saklayabilirsiniz. 

Harita

Harita üzerinde 360 derece sokak keşfine çıkabilirsiniz. Böylelikle iyi bir 3D deneyimi de yaşayacağınızı söyleyebiliriz. Haritalar üzerinde belirlediğiniz yerleri tek bir tıkla favorilere ekleyebilirsiniz.

Siri

Siri üzerinden özel kestirmeler ekleyebilirsiniz. Böylelikle daha hızlı şekilde Siri’ye görevler verebilirsiniz. AirPods’u tek bir cihazla eşleştirebilir, aynı şarkıyı arkadaşınızla birlikte dinleyebilirsiniz. Ayrıca, telefonunuza gelen mesajları Siri’ye okutabilir, böylece diğer işlerinizden geri kalmazsınız. 

Memoji ve Mesajlar

Memojiler ve mesajları çok daha eğlenceleri hale getirebilirsiniz. Saç stilleri, özel aksesuarlar ve makyajlara sahip seçeneklerle memojinizi eşsiz biçimde kullanabilirsiniz. Öte yandan memojilerinizi  dilerseniz mesajlar, e-mail sistemleri gibi uygulamalar üzerinden de aktif hale getirebilirsiniz. 

Anımsatıcılar

Anımsatıcıları çok daha fonksiyonel biçimde dönüştürebilirsiniz. Akıllı listelerle kategorik olarak düzenlemeler yapabilir, işlerinizi daha sistematik biçimde anımsatılmasını sağlayabilirsiniz. Hızlı araç çubuğu üzerinden anımsatıcılarınıza; tarih, konum, bayrak, saat, taranmış belge ve fotoğraf da ekleyebilirsiniz. 

CarPlay

CarPlay ile haritalar başta olmak üzere; ses denetimine, akıllı Siri önerilerine tek bir yerden erişim sağlayabilirsiniz. Cihazınız üzerinde örneğin şarkı uygulamalarını yolcular değiştirirken, sürücü olarak haritaya bakmaya devam edebilirsiniz. Kısacası açık olan bir uygulama CarPlay uygulamasında açık olana etki etmiyor. 

Performans

Performans konusunda da iOS 13’ün, 12’ye göre daha hızlı olduğu söylenebilir. Örneğin; Face ID kilitli ekranı yüzde 30’a varan oranlarda daha hızlı biçimde açıyor. Öte yandan uygulamalar da 2 kata kadar daha hızlı biçimde çalışıyor.

Artırılmış Gerçeklik

Arkit 3 artırılmış gerçeklikte çok daha fazla özelliğe sahip. AR uygulamaları üzerinden sanal nesneler insanların arkasına ve önüne doğal bir görünümle yerleştirilebiliyor. 

Bir yanıt yazın