İnternet Tarayıcılarında Gizli Pencere Nedir? Özellikleri Nelerdir?

İnternet üzerinde sörf yaparken özel bir pencere açmak ve buradaki işlemlerin tarama geçmişine kaydedilmesini istemiyorsanız, gizli pencere tam da size göre. Özellikle kendi bilgisayarınız dışında herhangi bir cihazda işlem yapmak istediğinizde bu mod, bilgilerinizin gizliliği için gerçekten de oldukça işlevsel bir fonksiyona sahip. Gizli pencere özelliği tarayıcılara göre farklılık gösteriyor. İnternet dünyasında en çok kullanılan 2 tarayıcı; Google Chrome ve Safari üzerinden gizli mod özelliklerini öğrenmeye ne dersiniz? 

Gizli Pencere Nedir?

Gizli pencere; özel pencere ya da gizli mod olarak da adlandırılan tarayıcı sekmesini ifade ediyor. İsmi ne olursa olsun hepsi benzer işleve odaklanıyor. İnternette sayfalar arasında gezinirken gizlilik modu sayesinde açtığınız sayfalar tarayıcı tarafından kaydedilmiyor. Doldurduğunuz hiçbir form ve şifre tarayıcı tarafından şifreler ve formlar sekmesine kayıt edilmiyor. Gizli pencere içinde gezinirken kullandığınız cihazdan bağımsız biçimde özel bir alanda gezinti yaptığınızı düşünebilirsiniz. Böylelikle verilerinizin çalınması ya da kayıt altına alınması endişesinden de tamamen kurtuluyorsunuz. Google Crome ve Safari için ayrı ayrı özellikler sahip olan gizli pencereyi daha yakından incelemeye ne dersiniz?

Google Chrome Gizli Mod Nedir? Nasıl Çalışır?

İnternet tarayıcıları hakkında W3Counter tarafından yapılan 2019 araştırmasına göre Google Chrome yüzde 55.4 ile açık ara en çok kullanılan tarayıcı olma özelliğini koruyor. Chrome üzerinde çalışan ve yeni gizli pencere olarak adlandırılan özel mod, verilerinizin kayıt altına alınmasına engel oluyor. Gizli olarak göz atabilmenizi sağlayan gizli pencere üzerinde indirdikleriniz ve yer işaretleriniz hariç hiçbir veri kayıt altına alınmıyor. Peki, hangi veriler kaydedilmiyor;

  • Taramaya ait geçmişiniz,
  • Çerez ve web sitesi verileri,
  • Form üzerinde girilen bilgiler.

Sıralananlar kayıt altına alınmıyor ancak; bilgileriniz ziyarette bulunduğunuz web siteleri, kurumsal bir internet ağını kullanıyorsanız yetkili kişiler ve internet servis sağlayıcını tarafından yine de görülebilir olduğunu da unutmamalısınız.

Chrome tarayıcıda gizli pencereyi açabilmek için izlemeniz gereken yol ise adım adım şu şekilde olmalı;

  • Cihazınızda Chrome tarayıcınızı açın,
  • En üst sağ köşede yer alan üç nokta üst üste simgenize tıklayın,
  • Açılan pencerecen yeni gizli pencere seçeneğini tıklayın,
  • Karşınıza siyah bir ekran ve en üst köşede gizli simgesi sizi karşılalayacak.  

Gizli pencereyi açmak için dilerseniz klavye kısayollarını da kullanabilirsiniz. Bunun için Windows, Chrome OS ya da Linux kullanıyorsanız; Ctrl tuşuyla birlikte, üst karekter tuşu ve n tuşlarına birlikte basın. Eğer Mac kullanıcısı iseniz ⌘ tuşuyla birlikte üst karakter tuşu ve n tuşlarına birlikte basmanız yeterli olacaktır.

Safari Yeni Özel Pencere Nedir? Nasıl Çalışır?

W3Counter tarafından yapılan araştırmaya göre dünya çapında en çok kullanılan tarayıcılar arasında 2. Sırada yüzde 12.5 ile Safari yer alıyor. Safari üzerinde de dilerseniz özel bir pencere açabilir ve Chrome’da olduğu gibi gizli modda çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz. Özel dolaşım etkili olduğunda;

  • Ziyaret ettiğiniz sayfalar kaydedilmeyecek,
  • Arama geçmişiniz kaydedilmeyecek,
  • Otomatik doldur verileriniz de kayıt altına alınmayacaktır.

Ancak Chrome tarayıcıda olduğu gibi Safari’de de ziyaret ettiğiniz web siteleri, kurumsal bir ağ kullanıyorsanız yetkili kişiler ve internet servis sağlayıcıları tarafından yine de etkilinliklerinizin görüldüğünü unutmamalısınız. 

Safari üzerinde gizli pencereyi açabilmek için izlemeniz gereken yol ise adım adım şu şekilde olmalı;

  • Cihazınızda Safari tarayıcınızı açın,
  • En üstte yer alan dosya menüsüne tıklayın, 
  • Dosya menüsü altında yer alan yeni özel pencere sekmesine tıklayın,
  • Safari için yeni özel pencere sizi karşılayacak. 

Safari için gizli pencereyi açmak için dilerseniz klavye kısayollarını da kullanabilirsiniz. Bunun için yukarı ok işaretiyle birlikte ⌘ tuşuna ve n’ye birlikte basmanız yeterli olacaktır.

“İnternet Tarayıcılarında Gizli Pencere Nedir? Özellikleri Nelerdir?” üzerine 1 yorum.

Bir yanıt yazın