IDN Nedir? Türkiye’de IDN Kullanılıyor Mu?

Günümüzde artık tüm insanların vazgeçemediği bir kaynak olan internet gün geçtikçe büyümeye ve genişlemeye devam etmektedir. IDN ise bu gelişim ve değişime büyük katkı sağlayan bir yapıdır. IDN yani internet değişim noktası kullanıcıların çok ilgi alanına girmese de internet erişiminde çok önemli bir alt yapıdır. İngilizce adıyla IXP (Internet Exchange Point) ile internet üzerinde herhangi bir noktaya erişmek istediğinizde sizden çok uzak noktadaki bir bölgeye örneğin; Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki bir bilgisayardan Stanford Üniversitesi’ndeki bir bilgisayarın internet sayfasına erişmek istediğinizde, binlerce POP (Point Of Presence) noktasından yönlendirme protokolleri ile istediğiniz içeriğe çok kısa sürede kolayca erişebileceksiniz. Bu süreyi kısaltmanın yanında IDN altyapısı sayesinde gönderilen ve alınan verilerdeki gecikme, gecikmedeki değişim ve paket kayıpları gibi değerler minimum düzeye indirilmiş. Yani IDN alt yapısı, internet trafiğinde rahatlamayı sağlayacak olan bir değişim alanıdır.

IDN Yapısını Daha Farklı Bir Şekilde Açıklamak Gerekirse…

IDN yapısını bir otoban olarak düşünebiliriz. Bu otoban da giden araçların gideceği yola ne kadar virajlar eklerseniz, araçlar varacağı yere o kadar geç ulaşır. Eğer bu araçlar yolda hiç durmadan tek bir şeritten farklı hiç bir yöne sapmadan dosdoğru gideceği yere ulaştırılırsa, bu hem dağıtım noktasına, hem de hedef noktasına giderken hiçbir yerde durmadan hızlıca ulaşımı sağlayacaktır. Bu sayede, IDN ile hızlı ve güvenli bir internet altyapısı sağlanmaktadır.

IDN’in Türkiye’deki Kullanımı

İnternette erişim rahatlığı sağlayan bu yapılardan dünyada 230 civarı olduğu ifade ediliyor. Günümüzde 5G gibi teknolojilerin gündeme geldiği düşünülünce, IDN de bir o kadar üzerinde durulması gereken önemli teknoloji konusu olmalıdır. Bu alt yapı dahaönceleri ülkemizde 2 defa kurulmuş ancak devamlılık sağlanamayarak yetersiz kalmıştır. Ancak son zamanlarda bağımsız olarak 3 adet IDN yapısı oluşturulması planlanıyor. Bunlardan 1 tanesinin Ankara’da, 2 tanesininde İstanbul’da olması planlanıyor.

İnternet Değişim Noktasının Avantajları Nelerdir?

Maliyetleri azaltması, güvenli oluşu ve hız sağlaması en önemli artıları!

Maliyetleri Minimuma İndiriyor

Bu yapının sağlayacağı faydaların en başında internet altyapı maliyetlerini azaltması görünüyor. Doğal şartlarda bir internet kullanıcısının internet üzerinde yaptığı herhangi bir istek, bir çok internet sunucusundan ayrı ayrı dolaşarak hedefe ulaşması sunucu maliyeti artırmaktadır. Ancak bu altyapı ile şebeke şebeke dolaşma gereği duyulmadan direkt olarak adrese ulaşılması, sunucu maliyetinin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla gelen istek, bant genişliği sayesinde trafiği gereksiz yere yormadan düşük maliyet ve daha kolay erişim ile sağlanmış olacaktır.

Güvenliği Maksimuma Çıkarıyor

Günümüzde artık pek çok ülkenin siber saldırıya maruz kaldığını görmekteyiz. Bunlardan en engel olunamayanıDDos saldırılarıdır. Ancak bu saldırıların, İnternet Değişim Noktaları sayesinde önüne geçilebilineceği hatta tamamen durdurulabileceği ifade edilmektedir. DDos saldırıları internet trafiğinde gereksiz yoğunluk yaratarak kullanıcıların hızlı bir şekilde servis sağlayıcılarına erişmesini engellemektedir. IDN ile, servis sağlayıcılarına ulaşılması gibi bir koşul bulunmayacağından dolayı, servis sağlayıcılarında herhangi bir trafik meydana gelmeyecek ve DDos saldırılarının olması durumunda kullanıcılar bu saldırıları neredeyse hiç hissetmeyeceklerdir.

Hızın Arttırıyor

IDN ile artık, verilerin gecikme süresinin en düşük seviyelere ineceği herkesçe ön görülmektedir. Gündelik hayatta, internetten verdiğimiz siparişten tutun attığımız mesajlara kadar her alanda internet hızının yüksek olması, hizmet kalitesini arttıran çok önemli bir kıstastır. Ve bu değişim noktaları sayesinde, artık veriler bir yerden başka bir yere aktarılırken çok daha hızlı bir yol izleyecektir.

Bir yanıt yazın