Yaratıcı Web Site Tasarımı İçin Öneriler

Günümüzde büyük firmaların sayısı gün geçtikçe çoğalmaya devam etmektedir. Bu büyük markaların sayısının devamlı artması nedeniyle henüz yeni kurulmakta olan firmalar piyasada isimlerini geniş kitlelere duyuramadan veya kendi markalarını tanıtamadan yok olup gitmektedirler. Bu gibi durumların en büyük sebeplerinin başında doğru planlanmamış PR çalışmaları gelmektedir. PR çalışmaları esnasında bir firmanın reklam stratejileri belirlemeleri haricinde yapacağı en önemli hamle, kendi firmalarını A dan Z ye hem içeriği hem de tasarımıyla çok iyi bir şekilde tanıtacak olan kaliteli web sitesi olacaktır. Hazırlanacak olan web sitesi içeriklerinin kalitesi, firmanın hizmet kalitesiyle doğru orantılı olması muhtemeldir. Ancak çok kaliteli içeriklere sahip bir çok firma hazırlanmış vasat web site tasarımları yüzünden yeterince müşteri çekememekte ve müşteriler bazında, kendilerinden düşük kalitede hizmet veren bir çok firmaya oranla çok daha az değer görmektedirler. O yüzden bugün sizlere şirketinizin markalaşma esnasında hazırlayacağınız web sitenin tasarımlarının nasıl daha yaratıcı olabileceği ile ilgili önerilerde bulunacağız.

1)  Hareketli Tasarımlar Kullanın

Son zamanlarda hareketli tasarımlar çok fazla ilgi görmektedir. Özellikle yaratıcı fikirler ile birleştiğinde ortaya adeta şaheser çıkarılmış web siteleri görmekteyiz. Sektörünüze ve anlattığınız hikayenize göre en uygun hareketli tasarımları bulmak için öncelikle genel bir site taraması yapıp sizin ile aynı işi yapan firmaların web sitelerine bakarak fikir edinebilirsiniz. Ayrıca son zamanlarda bilim kurgu filmlerinin popülerliğinin artmasıyla birlikte fantastik ama bir o kadar da gerçekçi hareketli objeler kullanmanız bu alanda sizi bir adım öne taşıyacaktır. Genel olarak bu tarz web siteleri ağaç, çiçek, hayvan, insan figürü temalarına fantastik özellikler ekleyerek üç boyutlu ve sabit olmayan tasarımlar elde ederler. Bu sayede siteyi ziyaret eden kişiler sanki bir illüzyon seyrediyormuş gibi kendilerini farklı bir dünyada bulurlar.

2)  Özel Yapım Görseller Kullanın

Bir web sitesi tasarımı için ilk izlenim çok önemlidir. Pek çok web tasarımcısı internette halihazırda var olan milyonlarca kaliteli template var iken neden yeni bir icon, menü veya site tasarımı yapayım diye düşünür? Bir bakıma haklı olabilir bu şekilde düşünenler, çünkü bu vektör çalışmalar hem ucuz hem de özel yapım tasarımdan daha az zaman alır. Tabii bu durumların hepsi bütçenize bağlı olarak değişecektir. Ancak şöyle bir durum var ki web site projenize ne kadar zaman ve para harcarsanız size getirisi o kadar fazla olacaktır. Evet, internetteki hazır iconlar ve görseller size para ve vakitten kazandırabilir ama eğer özel yapım görseller için daha fazla bütçe ayırabilirseniz orijinal, eşsiz, size özel yapılmış bir web siteye sahip olursunuz. Ve bu özel yapım olan site, firmanızın marka prestijini kesinlikle arttıracağına emin olabilirsiniz. Mesela bu özelliklere çok güzel bir örnek olarak özgün ve hareketli tasarımlar kullanılmış bir site olan lighthousebrewing adlı bira firmasının sitesini verebiliriz. Girip göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. 

3)  Web Sitenizi Kendiniz İçin Değil Müşterileriniz İçin Yaratın

Bazı firmalar, popüler oldukları algısı yaratmak için web sitelerini ayrıntılı ve mükemmel göstermeye çalışır. En basit web sayfaları dahi, kaydıra kaydıra aşağıya doğru uzar gider. İş ile ilgili olmayan çeşitli gereksiz bilgiler ile sitenin içi doldurulur. Örneğin; firma çalışanlarının katıldıkları konferanslar, hafta sonu partileri doğum günü kutlamaları ya da yeni çıkardıkları ürünün binbir türlü teknik özelliğine kadar her şey web sitesine konulmaktadır. Bunlar firmanın çekiciliğini ve cazibesini arttıran şeyler gibi gözükse de, müşterilerinizde firmanın kurumsal kimliğini zedeleyen gayriresmi bir intiba bırakma olasılığı yüksektir. Bu da şirketinizin güvenilirliğine zarar verebilir.

Bunlar dışında genel olarak sitenizin karmaşık ve kalabalık bir görünümde olmasına izin vermeyin sade ve derin bir tasarım her zaman idealdir. Son zamanlarda Izgara Tasarım çok popüler olamaya başlamıştır her ne kadar karmaşık gibi gözükse de basit bir görünüme sahiptir. İnsanlarla iletişim kuracağınız yerler ziyaretçileriniz tarafından kolay ulaşılabilir ve kullanılabilir şekilde olmalıdır. Ve son olarak hitap edeceğiniz kitleye en uygun tasarımı belirleyip hayal gücünüzü en yaratıcı şekilde kullanmalı ve kendi sınırlarınızı zorlamalısınız.

 

Bir yanıt yazın