WordPress İle Başarılı Bir Blog Sitesi Açmak İçin Öneriler

Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber web sitelerinin de çeşitliliği günden güne artmaktadır. İnsanların gün geçtikçe web siteleri ile daha da bütünleşmesiyle özellikle blog siteleri çok popüler hale gelmiştir. Hal böyle olunca blog siteleri çoğalmış, blog yazarlarına olan ihtiyaç da gün geçtikçe artmıştır. Ve böylece, blog yazarlığı dünyada bir meslek haline gelmeye başlamıştır. Peki, blog yazarlığı nedir?

Blog Yazarlığı Nedir?

Blog yazarı; blog tarzında web sitesi oluşturan ve bu blog sitesi aracılığıyla uzmanı olduğu veya ilgi duyduğu konular hakkındaki tecrübe ve tavsiyelerini paylaşan kişidir. Sitenizde hangi konular hakkında yazacağınıza karar vermeniz, bu işe doğru başlamanız ve bu işten sıkılmadan devam etmeniz açısından en çok düşünmeniz gereken nokta. En çok hakim olduğunuz konu alanından ziyade en çok ilgi duyduğunuz konu hakkında blog yazarlığı yapmanız hem sizin yararınıza hem de web sitenizin yararına olacaktır. Eğer sadece belirli konulara çok hakim olduğunuz için sevmediğiniz bir konu hakkında bir blog sitesi açacak olursanız, kısa süre içerisinde sıkılmanız ve blog yazarlığından vazgeçmeniz kaçınılmaz olacaktır.  Bunun haricinde, gerçek anlamda blog yazarlığı yapmak istiyorsanız öncelikle sitenizin kaç kişi tarafından takip edildiğini veya beğenilip beğenilmediğini çok fazla önemsemeyin ki, işinize tam anlamıyla odaklanabilin ve hemen demoralize olmayın. Ayrıca paylaşım yaptığınız içeriklerle ilgili gelecek olan eleştirilerin bir çoğuna kulaklarınızı tıkamanız sizin yararınıza olacaktır. Blog yazarlığından çabucak vazgeçmemeniz ve içeriklerinizin bozulmaması açısından, blog yazarlığı yapmaya başlayacak olan arkadaşların yukarıda bahsettiğimiz tüm bu durumları göz önünde bulundurarak bu işe başlaması çok önemlidir.

WordPress Blog Sitesi Oluştururken Göz Önünde Bulundurmanız Gereken Önemli İpuçaları

İlk olarak konunuzu net olarak belirleyin ve bir blog planı hazırlayın. Bu plan bir iş planı gibi olmalı ve şu sorulara yanıt vermelisiniz:

Bir blog sitesi hazırlarken önceden, hedefleriniz nelerdir?

Bu site ile neyi amaçlıyorsunuz?

Reklam ve sosyal medya stratejileriniz nelerdir?

Odaklanacağınız konular ne ve anahtar kelimeleriniz neler olmalı?

Gibi soruların cevaplarını belirlemeniz; ardından bunları kesin çizgilerle şekillendirmeniz ve plandan en ufak bir sapma olmadan ona göre hareket etmeniz gerekmektedir. O yüzden bu planlamayı çok detaylıca hazırlayıp, neredeyse her ihtimali hesaplayıp göz önünde bulundurmalısınız.

Farklı Sitelere Göz Gezdirin

Tabii bu planlamayı yaparken araştırma yapmanız önemlidir. Sizin sitenize benzer veya aynı konularda daha önceden hazırlanmış blog sitelerine göz gezdirip neler yapılmış, nasıl yollar izlenmiş, ne tarz konularda yazılar yazılmış ve ne tür bir anlatım biçimi kullanılmış? Bunlardan yararlanmanızda fayda vardır. Bu durumu bir nevi kopya çekmek olarak da düşünebilirsiniz. Tamamen aynısını yazın demiyorum tabi ki ama diğer blog sayfalarından ilham almanızın, blog yazılarınıza çok büyük faydaları olacaktır. Ayrıca WordPress de bulunan SEO eklentilerinden de faydalanmayı unutmayın.

Disiplinli Çalışmak Önemli

Blog yazılarınızı yazmak için kendinize zaman ayarlayın. Canınız istediğinde yazılar yazmak da bir seçenek ancak bu işi profesyonelce yapıp para kazanmak amacındaysanız bunu bir iş olarak görmelisiniz ve kendinize bir çalışma takvimi hazırlamalısınız. Eğer tutarlı bir şekilde ve sürekli olarak web sitenize içerik girmezseniz mutlu sonu göremeyebilirsiniz. O nedenle takvimdeki belirlediğiniz tarih ve zaman aralıklarına sadık kalmalısınız.

Takipçilerinize Yanıt Vermeyi İhmal Etmeyin

Sitenizi ziyaret edip, yazılarınızın altına yapılan her türlü eleştiriye anlayışla ve kibarlıkla cevap verin. Hakaret, küfür vb. ifadeler kullanan kişiler için ise WordPress üzerinden aksimet eklentisini indirerek spam/istenmeyen ifadeler kullanan kişileri engelleyebilirisiniz.

Kaç Kişi Sitenizi Ziyaret Ediyor? Bunu Öğrenebilmeniz Mümkün!

Blog sitenizin ziyaretçi trafiğini ölçmeniz çok önemlidir. Web sitenizi çoğunlukla kimlerin ziyaret ettiğine yaş, cinsiyet gibi özelliklere göre değerlendirmelisiniz. Bu gibi verileri göz önünde bulundurarak hangi sayfalarınız en çok ziyaret ediliyor, hangi yazılarınız en çok okunuyor vb. istatistiki veriler toplayıp sitenizi ve daha sonraki yazılarınızı ona göre şekillendirebilirsiniz.

İçerikler Özgün, Tasarım Kullanıcı Odaklı Ve Basit Olmalı

Ürettiğiniz içerikler özgün ve ilgi çekici olmalı. Tercihinizi soft renkler bulunan ve düzenlemesi kolay temalardan yana kullanmalısınız. Doğru tema seçimi ziyaretçilerinizin sitenizde daha uzun süre kalması açısından çok önemlidir. WordPress eklentileriniz temanız ile uyumlu çalışmalı. Seçtiğiniz tema mobil uyumlu olmalı ayrıca siteniz hızlı bir şekilde yüklenmeli.

WordPressİle Blog Sitesi Kurarken İzlemeniz Gereken Adımlar

  1.    Adım:  Blog sitesi açmak için yapmanız gereken ilk işlem bir alan adı kaydetmek ve hosting satın almaktır. Domain (Alanadı) kaydederken, kendi adınız ve soyadınızdan oluşan bir domain tercih edebilirsiniz ya da uzman olduğunuz alan ile ilgili bir domain de kaydedebilirsiniz. Dilerseniz alan adı ve hosting işlemlerini en kolay ve en güvenilir şekilde Güzel Hosting‘den de kendinize temin edebilirsiniz.
  2.    Adım: Kaydettiğiniz alan adınıza WordPress kurulumunu tamamlamanızın ardından hemen sol tarafta WordPress ayarlarınız yapacağınız bir panel belirecektir. İlk olarak buradaki “Görünüm” sekmesinden “Temalar”a, ardından “Yeni Tema Ekle” sekmesine tıklayarak blog sitenizin temasını belirlemeniz gerekmektedir. Buradan ücretli temalar da satın alabilirsiniz ücretsiz de. Dilerseniz seçtiğiniz temayı ön izleme butonuna tıklayarak nasıl göründüğüne de göz atabilirsiniz. Eğer ücretsiz tema aldıysanız temanızın içeriği büyük olasılıkla boş gelecektir ve sitenizin büyük çoğunluğunu baştan sizin hazırlamanız gerekecektir. Ücretli temalarda ise size site içeriklerini eklemek veya değiştirmek dışında size çok fazla iş düşmeyecektir.
  3.    Adım:Seçtiğiniz temaya göre sol tarafta bulunan menünüz de şekillenecektir. Yani seçtiğiniz temaya göre sol tarafa yeni başlıklar eklenebilir veya var olan başlıklara yeni özellikler eklenebilir. Hatta seçtiğiniz tema ile birlikte kurulması zorunlu eklentiler görebilirsiniz veya temanızı güncellemeniz gereken durumlar ile de karşılaşabilirsiniz. Zorunlu olanların yanında kırmızı uyarılara rastlayacaksınız. Onları da update ettikten sonra 4. adıma geçebilirsiniz.
  4.    Adım:Bu adımda artık yazılar eklemek, galerinizi ekleyip resimler eklemek, yorumları düzenlemek gibi ince detaylar kalıyor. Tabii bunları daha da özelleştirip güzel hale getirmek için “Eklentiler” bölgesinden temanıza uyumlu, indirme oranı ve puanlaması yüksek, farklı eklentileri indirip kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın