iCloud Nedir? Temel Özellikleri Nelerdir?

iCloud bulut tabanlı özel bir depolama sitemini ifade ediyor. Dilediğiniz her yerde dosyalarınıza kolayca farklı cihazlarda erişebilir ve kullanabilirsiniz. Gelişen teknolojilerle birlikte dijital dünyadaki varlıklar hızla büyüyor. Dün için gigabyte teknolojileri konuşulurken bugün petabyte hakkında konuşmaya başladık bile, gelecekte ise veri daha da büyüyecek ve farklı teknolojilerle karşı karşıya kalacağız. İşte tüm bu gelişmelere verilerin depolanması için teknoloji firmalarını da harekete geçiriyor. iCloud sitemi de bu bağlamda oluşturulmuş kişisellettirilebilir bir depolama hizmeti olarak düşünülebilir. Peki, iCloud nedir? Hangi temel özellikleriyle ön plana çıkıyor? İşte cevapları…

iCloud Nedir?

Sahip olduğunuz dijital varlıklarınızı güvenle saklayabileceğiniz ve dilediğiniz zaman uygulamalar üzerinden kolayca aygıtlarınız aracılığıyla yönetebildiğiniz özel bir depolama alanını ifade ediyor. iCloud, Apple tarafından kullanıcılarının sunulan özel bir hizmettir ve ilk kez 6 Haziran 2011 yılında WWDC’de gerçekleştirilen tanıtımla kullanıma açılmıştır. Bugün itibariyle ise 1 milyara yakın kullanıcı tarafından aktif biçimde kullanılıyor. iCloud tüm verilerinizi güvenli bir şekilde saklamasının yanında Apple markası altında kullandığınız tüm cihazlarla entegre biçimde dosyalarınızı güncel kalmasını da sağlar. Böylelikle tüm dijital varlıklarınıza dilediğiniz her yereden erişim sağlayabilirsiniz.

iCloud Temel Özellikleri Nelerdir?

iCloud 5 GB’a kadar ücretsiz şekilde kullanılabilir. Ancak daha yüksek kotalara sahip olmak isterseniz ücretli biçimde satın almanız gerekiyor. iCloud özelliğine sahip herhangi bir cihazınızda yaptığınız değişiklik otomatik olarak diğer cihazlarınızda da güncellenir. Peki hangi dijital varlıklar için kullanılabilir:

Fotoğraflar,

Videolar,

Mesajlar,

Mailler,

Kişiler,

Takvimler,

Notlar,

Anımsatıcılar.

Sıralanan tüm temel unsurları iCloud üzerinde saklayabilirsiniz. Bunlar dışında özel programlara ilişkin dosyalarınızı da aynı şekilde sistem üzerinden dilediğiniz yerden erişim sağlayabilirsiniz. Apple markasına özel olarak kullanıma sunulan programların başlıcalar ise

Pages,

Numbers,

Keynote

Sıralanan programlar için de örneğin Apple marka cep telefonunuzda yaptığınız bir değişikliği Apple marka bir dizüstü bilgisayarınızda da görebilir, dilediğiniz yerden erişim sağlayabilirsiniz.

Tarayıcınızı Da iCloud İle Özelleştirebilirsiniz

Safari tarayıcısı ile iCloud sekmelerini, yer işaretlerinizi ve okuma listelerinizi özelleştirebilirsiniz. iCloud sekmesi üzerinden kaydettiğiniz makalelerinizi çevrimdışı olsanız bile sonradan okuyabilirsiniz. Böylelikle araştırmalar yaparken kaydettiğiniz tüm makale ve web sayfalarını tüm cihazlarınızdan kolayca kontrol edebilirsiniz.

iCloud İle Cihazlarınızı Kolayca Yedekleyebilirsiniz

iCloud hesabınıza bağlı tüm cihazlarınızı isterseniz otomatik olarak isterseniz manuel olarak yedekleyebilirsiniz. Gerçekleştirdiğiniz yedekleri dilediğiniz cihazdan yönetebilir. Yeni bir cihaza sahip olduğunuzda ilgili yedekleri yeni cihazınıza kolayca aktarabilirsiniz. Örneğin yeni bir Apple marka cep telefonu aldınız ve eski telefonunuzdaki tüm bilgileri yeni cihazınıza aktarmak istiyorsunuz, iCloud ile aldığınız eski telefonunuza ait tüm bilgleri tek bir tıkla yeni cihazınıza aktarabilirsiniz.

Aygıtlarınızın Konumunu iCloud İle Belirleyin

Apple marka iCloud yüklü bir cihazınızı kaybetmeniz halinde, cihazı takip etmek, kilitlemek ya da tüm verileri silmek için cihazınızda yer alan Bul uygulamasını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda konumunuzu arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

iCloud Anahtar Zinciri İle Şifrelerinizi Unutmayın

Sahip olduğunuz parolaların tamamını dilerseniz iCloud anahtar zinciri ile korumaya alabilir, unutma riskinize karşı da güvende tutabilirsiniz. Anahtar zinciri sayesinde şifrelerinize sahip olduğunuz arklı cihazlardan da kolayca erişebilirsiniz. iOS aygıtları, PadOS ve Mac cihazlarınızda iCloud Anahtar zincirini kullanabilirsiniz.

Dilediğiniz Kadar Saklama Alanınızı Yükseltebilirsiniz

E-postalarınızdan, fotoğraflara ve belgelere kadar onlaraca farklı dijital varlığınızı tek bir alan içinde toplayabilme fırsatı veren iCloud’u 5 GB’a kadar ücretsiz biçimde kullanabilirsiniz. Ancak 5 GB’ın yetmemesi halinde dilediğiniz kadar yeni alanı ücreti karşılığında satın alabilirsiniz. Dilerseniz satın aldığınız müzik, tv programları, kitaplar gibi dijital unsuları da iCloud üzerinde saklayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın