Hypervisor Nedir?

Sanal makine monitörü veya VMM olarak da bilinen bir hypervisor yani hiper yönetici, sanal makineler (VM’ler) oluşturan ve çalıştıran yazılımdır. Bir hiper yönetici, bir ana bilgisayarın bellek ve işleme gibi kaynaklarını sanal olarak paylaşarak birden çok konuk VM’yi desteklemesine izin verir. Bir işletim sisteminin sanal makinelerin kullanımıyla temeldeki donanımdan bağımsız olarak çalışmasına izin verir. 

Sanal bilgi işlem, depolama ve bellek kaynaklarını paylaşır. Tek bir sunucunun (çıplak metal hiper yönetici) üzerinde birden çok işletim sistemi çalıştırabilir veya bir standart işletim sisteminin üzerine kurulabilir ve ondan izole edilebilir (barındırılan hiper yönetici).  Hypervisor ana bilgisayar üzerinde birden çok sanal makine çalıştırabilir. Her sanal makinede kendi işletim sistemini çalıştırır. Kullanılır duruma getirilen sanal makinelerin sayısı ana makinedeki donanım kaynaklarına bağlıdır. RAM, CPU ve sabit disk gibi fiziksel sistem kaynaklarını sanal makineye uygun bir şekilde tahsis eder. Bu işlem, bir sanal makinedeki işlemlerin başka sanal makinedeki işlemlerle karışmasını engeller.  Bir hiper yönetici, bir ana bilgisayarın bellek ve işleme gibi kaynaklarını sanal olarak paylaşarak birden çok konuk VM’yi desteklemesine izin verir.

Hypervisor Türleri Nelerdir,

Hem işletim hem de donanım sistemi üzerinde çalışan hypervisor yazılımının iki türü bulunmaktadır.

  1. Tip 1 (Yerli)
  2. Tip 2 (Barındırılan)

Tip 1 Hypervisor (Native, Bare Metal)

Ana bilgisayarın donanımı üzerinde doğrudan çalışır. Direkt olarak donanım üzerinde kuruludur. Misafir işletim sistemlerine sistem kaynaklarının dağıtılması görevini yönetir. Tip 1 fiziksel bir sunucudan daha fazla yararlanmanızı sağlar. Bu yazılım fiziksel bir sunucu üzerine kurularak maliyetleri en aza indirgemektedir ve birden fazla microsoft server işletim sistemi kurmaya ve yönetmeye yardımcı olmaktadır. Hafif bir işletim sistemi gibi davranır ve doğrudan ana bilgisayarın donanımı üzerinde çalışır. 

En yaygın olarak kullanılan hypervisor türüdür. Saldırıya açık işletim sisteminden izole edildiğinden, son derece güvenlidirler.   

Genellikle barındırılan (Tip 2) hipervisorlerden daha iyi ve daha verimli performans gösterirler. Tip1 hipervisorler doğrudan bilgi işlem donanımı üzerinde çalışırken barındırılan hipervisorler ana makinenin işletim sisteminin (OS) üzerinde çalışır. 

Bu yazılımı kullanan sanallaştırma programları ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Oracle VM server for SPARC 
  • Oracle VM server for x86
  • Citrix Xen Server
  • Microsoft Hyper-V
  • VMware ESX/ESXi

Tip 2 Hypervisor (Hosted Hypervisor)

Bir işletim sistemi içerisinde bulunmaktadır. Fiziksel sunucudan pek fazla faydalanılamaz. Diğer bilgisayar programları gibi bir işletim sistemi üzerinde bir yazılım katmanı olarak çalışır. Bir işletim sistemi üzerinde katman olarak çalışmasının sonucunda performans konusunda sorunlar yaratacaktır. Tip 2 yazılımını kullanan sanallaştırma programlarına ise şunları örnek gösterebiliriz. Barındırılan hipervisorlerin işletim sistemi içinde çalışmasına rağmen, hipervisorün üzerine ek (ve farklı) işletim sistemleri kurulabilir. Barındırılan hipervisorlerin dezavantajı, gecikmenin çıplak metal hipervisorlerden daha yüksek olmasıdır. Bunun nedeni, donanım ve hiper yönetici arasındaki iletişimin işletim sisteminin ekstra katmanından geçmesi gerektiğidir. Barındırılan hipervisorler bazen istemci hipervisorleri olarak bilinirler çünkü bunlar, daha yüksek gecikmenin daha az endişe verici olduğu son kullanıcılar ve yazılım testlerinde sıklıkla kullanılırlar.

  • Parallels Desktop
  • Oracle VM Virtual Box
  • VMware Workstation
  • VMware Fusion
  • VMware Player

Niçin Hypervisor Kullanılmalıdır?

Bu sistem sayesinde mevcut kaynakları en etkili ve fazla bir şekilde kullanabilirsiniz.

Misafir sanal makineler (VM), ana bilgisayar donanımından bağımsız olduğundan daha fazla BT mobilitesi sağlar. Bu, farklı sunucular arasında kolayca taşınabilecekleri anlamına gelir. 

 Birden çok sanal makine, bir hiper yönetici ile tek bir fiziksel sunucudan çalışabildiğinden bu sayede şunları azaltabilirsiniz:

  • Boşluk
  • Enerji
  • Bakım gereksinimleri

Hypervisor Nasıl Çalışır?

Hipervisorler bir bilgisayarın yazılımını donanımından soyutlayarak sanal makinelerin (VM’ler) oluşturulmasını ve yönetimini destekler. İstekleri sanal ve fiziksel kaynaklar arasında çevirerek sanallaştırmayı mümkün kılar. Bare-metal hipervisorler (Tip1), bir bilgisayardaki işletim sisteminin sanallaştırma yazılımına erişmesini ve kullanmasını sağlamak için bazen ana kart temel giriş / çıkış sistemi (BIOS) ile aynı seviyede ürün yazılımına gömülür. 

Hypervisor Size Ne Gibi Faydalar Sağlar?

Hız: Hipervisorler, çıplak metal sunuculardan farklı olarak sanal makinelerin anında oluşturulmasına izin verir. Bu, dinamik iş yükleri için gerektiğinde kaynak sağlamayı kolaylaştırır.

Verimlilik: Bir fiziksel makinenin kaynakları üzerinde birkaç sanal makine çalıştıran hipervisorler, tek bir fiziksel sunucunun daha verimli kullanımına da sağlar. Tek bir fiziksel makinede birkaç sanal makineyi çalıştırmak, aynı görev için birden fazla yetersiz kullanılan fiziksel makineyi çalıştırmaktan daha maliyet ve enerji açısından daha verimlidir.

Esneklik: Çıplak metal hipervisorler, işletim sistemlerinin ve bunlarla ilişkili uygulamaların çeşitli donanım türlerinde çalışmasına izin verir, çünkü hiper yönetici işletim sistemini temeldeki donanımdan ayırır, böylece yazılım artık belirli donanım aygıtlarına veya sürücülere dayanmaz.Taşınabilirlik: Hipervisor, birden çok işletim sisteminin aynı fiziksel sunucuda (ana makine) bulunmasına izin verir. Hipervisorün çalıştırdığı sanal makineler fiziksel makineden bağımsız olduğu için taşınabilirdir. BT ekipleri, makineden makineye veya platformdan platforma geçerek, iş yüklerini değiştirebilir ve ağ iletişimi, bellek, depolama ve işleme kaynaklarını gerektiğinde birden çok sunucu arasında paylaştırabilir. Bir uygulama daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyduğunda, sanallaştırma yazılımı ek makinelere sorunsuz bir şekilde erişmesine izin verir.

Bir yanıt yazın