301 yönlendirme nedir, nasıl yapılır?

Beş farklı yönlendirme türünden biri olan 301 Yönlendirmesi (kalıcı yönlendirme), internette arama motorlarında , yer alan sayfaların kalıcı olarak farklı bir sayfaya taşındığını ve bu yeni sayfaya ilişkin eklemeleri bildirmek amacıyla kullanılan bir komuttur. 301 yönlendirmesi, sayfanın kalıcı olarak farklı bir konuma taşındığını ifade etmektedir. SEO değerlerinin korunmasını sağlayan bu yönlendirme, kalıcı bir yönlendirmedir. Yapacağınız işleme göre, birden fazla şekilde bu yönlendirmeyi yapabilirsiniz. 

301 Yönlendirmesi Hangi Şekillerde Yapılabilir?

Eğer sitenizi yeni bir alana taşıdıysanız ve sorunsuz bir şekilde geçiş yapmak istiyorsanız 301 yönlendirmesini kullanmanız gerekmektedir. Farklı şekillerde gerçekleştirilebilen 301 Yönlendirmesinin en yaygın kullanılanları aşağıda listelenmiştir. 

Htaccess İle Yönlendirme İşlemi : Bu yönlendirmede htaccess dosyası değiştirilir. Htaccess, URL’leri yeniden düzenlemenizi sağlayacak bir yapılandırma dosyasıdır. 

 PHP İle Yönlendirme İşlemi : Bu tür yönlendirme direkt PHP programlama düzeyinde yapılır. Kodu yeniden yönlendirmek istediğiniz URL’nin içerisine yerleştirmeniz gerekmektedir. Bu yönlendirmenin dezavantajlarından birisi WordPress tarzı bir platform kullanılırsa, yönlendirmenin tam olarak nereye yapıldığı unutulduğu takdirde dosyaların yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu nedenle karmaşık bir yapıya sahiptir. 

  Örnek bir PHP yönlendirmesi kodu ; 


<?php
header (’’HTTP /1.1 Moved Permanently ‘’);
header (‘’ Location : https:// www.guzel.net.tr’’);
?>

Bu örnekte kodun bulunduğu herhangi bir PHP sayfasına yapılan istekler kalıcı olarak :https:// www.guzel.net.tr adresine yönlendirilecektir. 

HTML İle Yönlendirme İşlemi : HTML’de yeniden yönlendirme oluşturabilmek için meta refresh kullanılabilir. Bir süre sonra sayfa güncellenir ve ikinci URL adresine yönlendirilmiş olur. 

WordPress’te 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

WordPress’te 301 yönlendirmesi yapmanın birçok yolu mevcuttur. 301 yönlendirmesi yaparken WordPress eklentileri ve sitenizin htaccess dosyasını ve php kodlarını kullanabilirsiniz. Fakat yönlendirme yapmadan önce sitenizin yedeğini mutlaka almalısınız. Bu karşılaşılabilecek sorunlar için bir önlem olacaktır.

 Birinci Yöntem : Yönlendirme işlemini gerçekleştirirken WordPress’te kullanabileceğiniz çok farklı eklentiler mevcuttur.  

İlk olarak eklentiyi WordPress’e indirip, etkinleştirmelisiniz. Daha sonra eklentiyi çalıştırmak için Araçlar -> Redirection kısmına gitmelisiniz. İlk yönlendirmeyi gerçekleştirebilmek için Yönlendirmeler sekmesinden Yeni Ekle’ye tıklamalısınız. 

Bu kısımda karşınıza 4 bölüm çıkacak.

Kaynak URL : Yeniden yönlendirme yapmak istediğiniz URL’yi girin.

Sorgu Parametresi : Varsayılan olarak seçiniz.

Hedef URL : Bu kısım yeni URL adresinizdir.

Grup : Yönlendirmeleri düzenlemek için kullanabilirsiniz.

İkinci Yöntem : WordPress’e yönlendirme yapmak için Htaccess kullanabilirsiniz. WordPress sitenizin htaccess dosyasını kullanarak da yönlendirme yapabilirsiniz. Öncelikle htaccess dosyası üzerinde düzenleme için sitenin sunucusuna bağlamalısınız. Bunu yapmak için de iki yol bulunmaktadır. Birincisi sunucunuza FTP ile bağlanabilirsiniz. İkincisi ise yerleşik dosya yöneticisini kullanabilirsiniz.

Fazla 301 Yönlendirmesi Yapmak Sakıncalı Mıdır?

Site sıralamanızı korumak amacıyla yaptığınız 301 yönlendirmesini sürekli olarak yapmak bazı durumlarda sakıncalı olabilmektedir. Aynı URL üzerinden çok fazla yönlendirme yapmak önerilmeyen bir yöntemdir. Eski URL adresinizde bir trafiğe sahip iseniz portfolio sayfasına 301 yönlendirmesi yapmanız SEO görünürlüğünüzde olumsuz bir duruma sebep olmayacaktır. 

301 Yönlendirme Zinciri Nedir?

Bir URL’den sonra gelen sıralı yönlendirme dizisidir. Bir yönlendirme zincirindeki her adım yetkinin bir kısmının kaybolduğu önemlidir. Bir zincir yönlendirmesi var ise en son URL’ye ulaşmak için geçen sürenin çok daha yüksek olacağını belirtmek gerekir.

301 Yönlendirme İptali Nasıl Gerçekleştirilir?

301 yöntemini kullanarak daha önce yaptığınız değişiklikleri (yönlendirdiğiniz sayfa, domain adresleri) yeniden değerlendirmek istiyorsanız öncelikle kalıcı olarak yapılan yönlendirmenin kaynaklarını iptal etmeniz gerekmektedir. Ayrıca yapılan yönlendirmenin iptal edilme olasılığı varsa 301 (kalıcı) olan yönlendirme değil, 302 (geçici) olan yönlendirmenin yapılması önerilmektedir. Yapmış olduğunuz yönlendirmeyi iptal etmek istediğiniz durumlarda, yönlendirmeyi kaldırmanız yeterli olacaktır.

“301 yönlendirme nedir, nasıl yapılır?” üzerine 1 yorum.

  1. Keşke htacces dosyasını kullanarak da nasıl 301 yönlendirme yapıldığını anlatsaydınız.

Bir yanıt yazın