Podcast Nedir?

Giderek teknolojinin hakim olduğu dünyamızda her geçen gün yeni bir kavramla karşılaşmamız mümkün. Podcast ülkemizde yeni yeni dilimize yerleşmeye başlayan bir ifade oldu. Peki ülkemizde son zamanlarda popüler olan podcast nedir?

Podcast kavramı

Podcast kavramı tohum, kapsül anlamına gelen pod ve canlı yayın anlamına gelen broadcast kelimelerinden ortaya çıkmış bir kavram. Buradan hareketle podcaste küçük canlı yayın kesitleri gibi bir anlam kazandırılmaya çalışıldığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda iPod ile de aralarında bir bağlantı vardır.

Geçmişte popüler olan radyo, hayatımızdaki dijitalleşme ile birlikte yerini yavaş yavaş podcastlere bırakıyor. Bir kez indirilen yayının istenildiği zaman dinlenebilmesi, erişim imkanlarının fazlalığı, ücretsiz olması, zengin içerik gibi pek çok avantaj radyoyu mazide bırakma konusunda etkili durumda.

Podcast çeşitleri

  • Röportaj Türü Podcast
  • Tek Kişilik Podcast
  • Çok Sunuculu Podcast

Röportaj türü podcast, yayıncının bir veya daha fazla konukla soru-cevap şeklinde gerçekleştirdiği sohbetlerden oluşur. Bu konuk podcastin hitap ettiği yaş grubuna veya diğer öne çıkan özelliklerine göre belirlenir. Tek kişilik podcast türünde yayıncı dilediği bir konseptte kendi sesini kullanarak yayın yapar. Çok sunuculu podcast ise birden fazla yayıncının katılımıyla olur. Bu şekilde dinleyici üzerine konuşulan konuda birden fazla bakış açısına hakim olabilir.

Podcast nasıl dinlenir?

Kavram olarak incelerken pod kelimesinin, iPod ile de ilişkili olduğunu yukarıda belirtmiştik. Bu ilişkinin sebebi podcastin geçmişinin Apple firmasına dayanmasıyla ilgili. Fakat günümüzde bu yayınları dinleyebilmek için Apple cihazınızın bulunmasına gerek yok. Spotify, Castbox gibi birçok mobil uygulama ve web sitesinden kolayca podcast dinleyebilirsiniz. Büyük çoğunluğuna da ücret ödemeden erişme şansınız var.

Podcast yayını nasıl yapılır?

Podcast yayını yapmaya karar verdikten sonra yapılacak ilk şey konseptinizi belirlemek olacaktır. Hangi dinleyici kitlesine, hangi konuyla hitap edeceğini önceden belirlemeniz gerekir. İstikrarlı bir alana yoğunlaşmak elinizdeki dinleyici kitlenizi korumaya yardımcı olur. Farklı konulara değinerek herkese ulaşmaya çalışmanız sabit bir dinleyici sayısına erişiminizi zorlaştırır. En azından birkaç haftalık konuşacağınız konuların önceden belirlenmesi sizin için yararlı olacaktır. Yayından önce planlı bir şekilde hareket etmeli ve konuya hakim olmalısınız.

Yayın türünüzü de belirledikten sonra sıra ekipman hazırlığına gelecek. Yayıncı sayısına göre mikrofon ve software ayarlamalarınızı yapmalısınız. Yayınınızda birden fazla konuşmacı olacaksa daha farklı ekipmanlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Mikrofon seçiminde USB ya da XLM tipi mikrofonlardan kendinize uygun olanı seçebilirsiniz.

Daha sonra bir de ses kayıt yazılımına ihtiyacınız olacak. Bu konuda da karşınıza çıkan birden fazla seçenekten size kullanımı daha kolay gelen yazılımı seçebilirsiniz. Kullanacağınız yazılıma göre kaydınızı başlatabilirsiniz. Yeni başlayacaklar için bu ekipmanlar yeterli olacağı gibi işini hobi amaçlı olmaktan ziyade profesyonel bir noktaya taşımak isteyenler için ekipman sayısı da doğal olarak artacaktır.

Tüm bunların dışında, podcast adınızın ilgi çekici, merak uyandırıcı olması takipçi sayınızda artışa sebep olabilir. Aynı zamanda podcast görselinizin de renkleri uyumlu, gözü yormayan, anlaşılır bir görüntü olmasına dikkat etmelisiniz. Açıklama bölümüne dolambaçlı cümlelerden uzak, sizi en iyi anlatan anahtar kelimelerde kısa ve net bir yazı yazmalısınız. Anahtar kelimeleri doğru kullanmanız aramalarda daha kolay gözükmenizi sağlayacaktır. Yayınlarınızda ayrımcılık ve nefret söylemlerinden kaçının.

Başlangıçta istediğiniz kadar iyi yayınlar yapamasanız da kendi kayıtlarınızı dinleyerek veya güvendiğiniz kişilerden dönütler alarak kendinizi kısa zamanda geliştirebilirsiniz.

Dileriz podcaste dair kafanızdaki soru işaretlerini giderebilmişizdir. Siz de dilediğiniz alanda ilgi alanlarınıza uygun podcast yayınlarını takip ederek veya doğrudan yayınlar yaparak hem kendinize hem de takipçilerinize çok şey katabilirsiniz.

Bir yanıt yazın