Harika bir iş fikriniz var. Bir sonraki adımınız ne olmalı?

Hazırlayan: Alisha Shibli
Profil bilgileri ve fotoğraf: https://radix.press/alishabio

Harika bir iş fikriniz var. Bir sonraki adımınız ne olmalı?


İş fikirleri ilham vericidir ve bir fark yaratabileceğimizi, büyük şeyler yapabileceğimizi bize hissettirirler. Heyecanımız giderek artar ve bir an önce işe başlamak için sabırsızlanmaya başlarız.

Ancak “işe başlamak” tam olarak ne anlama geliyor? Kartvizit bastırmak mı? LinkedIn bilgilerinizi güncellemek mi? Yoksa kendinize bir sermaye ortağı bulmak mı?

Aslında, bunların hiçbiri değil. Evet, bunların hepsini ve hatta daha fazlasını yapmanız gerekebilir ancak hiçbiri ilk adımlarınız değildir. Aşağıda, iş fikrinizi geliştirmek ve sağlam bir başlangıç yapmanızı sağlamak için gerekli olan ilk adımlardan bazılarını paylaşıyoruz.

Adım 1: İş fikrinizin sağlam olduğundan emin olun

Harika iş fikirleri bazen gecenin bir yarısında, bazen duş alırken, bazen de huzurlu bir zamanda aklımıza gelir. Ancak bu harika fikirler için işinizden istifa edip tam zamanlı çalışmaya başlamadan önce, iş fikrinizin sağlam olduğundan ve onun için bir pazar bulunduğundan emin olun.

Rakiplerinizin kim olduğunu ve nasıl çalıştıklarını görmek için çevrimiçi aramalar yapın. Bu fikre yatırım yapmak için gerekli olan zamana ve çabaya değeceğinden emin olun.

Bazen, aklımıza gelen fikirler daha önce başkalarının da aklına gelmiştir. Bu nedenle detaylı bir araştırma yaptığınızdan emin olun – aksi takdirde sadece zamanınızı ve kaynaklarınızı harcamış olursunuz. Eğer araştırmanız sonucunda bu fikrin bir geleceği olduğunu anlamışsanız, tebrikler: Yatırım yapmaya değecek bir fikir bulmuşsunuz demektir.

Adım 2: Fikrinizi zihninizde planlayın

Zihin Planlaması, ayrı ayrı fikirleri gruplayarak ve onları önem derecelerine göre sıralayarak zihninizdeki karmaşaya bir düzen vermenizi sağlar. Bu uygulama, fikirlerinizi bir ağaç şeklinde düşünmeye benzer: Ana fikriniz kökü, diğer fikirleriniz ise dalları oluşturacaktır. Bu dallara her zaman ekleme yapmanız da mümkündür.

Zihin Planlaması tekniğiyle fikrinizi nasıl keşfedebileceğinizi aşağıda görebilirsiniz. 

1. Tüm düşüncelerinizi tek bir yerde toplayın

15 dakika boyunca, iş fikrinizle ilgili aklınıza gelen her şeyi ve her düşünceyi yazın. Bu aşamada yapı hakkında düşünmenize gerek yoktur, tek amacınız aklınızdan geçen her şeyi kâğıda dökmektir. Bu aşamada yapmaya çalıştığınız şey, TÜM düşüncelerinizi herhangi bir kısıtlama olmadan listeleyebilmektir. Yapılması mümkün olan veya olmayan şeylere takılmadan, ne düşünüyorsanız onu yazın.

2. Kaosa bir düzen getirin

Bu adımdan itibaren karmaşaya bir düzen vermeye başlayabilirsiniz. Birbiriyle alakalı tüm fikirleri birlikte gruplayın, genel kategoriler altına yerleştirin ve hiyerarşiler/bağlantılar oluşturun. Eksik kaldığını düşündüğünüz kısımlar için yeni şeyler düşünün, birbirini tekrar eden fikirleri ortadan kaldırın ve gerekliyse değişiklikler yapın. Buradaki amacınız, kafanızdaki karmaşaya bir düzen kazandırmaktır.

Adım 3: Bir iş planı yapın

İş fikrinizi uygulamak için onu planlamanız gerekir. Tüm aşamaları, kullanacağınız stratejileri ve olası sorunlarla nasıl başa çıkmayı planladığınızı içeren bir iş planı hazırlamanız şarttır. Bu plan, ayrıca ihtiyaç duyacağınız tüm kaynakları ve onların maliyetlerini nasıl karşılayacağınızı da açıkça içermelidir.

Sarf malzemelerinizi nereden alacaksınız? Pazarlama için ne kadar harcamayı düşünüyorsunuz? Tüm bu soruların cevapları iş planınızda bulunmalıdır. Ancak herhangi bir nedenden dolayı tam ve eksiksiz bir iş planı hazırlamaya hazır değilseniz, tek sayfalık kısa bir liste de hazırlayabilirsiniz. 

Adım 4: Bir alan adı kaydedin

Eğer 1 numaralı adımdaki araştırmanız sonucu iş fikrinizin bir potansiyeli olduğunu görmüşseniz, bir başkası aynı şeyi düşünmeden onu güvence altına almanız gerekir. Her dakika, düzinelerce yeni alan adı kaydedilmektedir ve iyi bir fırsatı kaçırmak istemezsiniz. Bir web sitesi yapmaya hazır olmasanız dahi, alan adını şimdiden satın almaktan zarar gelmez. Alan adını kişisel profilinize veya varsa işletmenizin sosyal profiline yönlendirebilir, web sitenizi yapmaya hazır olduğunuzda ise doğrudan işinizin adresi olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Çoğu girişimci, alan adlarının ne kadar yaratıcı olabileceğinden haberdar değildir. Yaratıcı olmak, alan adına rakamlar eklemek veya harf sıralamalarını değiştirmek anlamına gelmez – bunlar kötü örneklerdir. Yaratıcı olmak, işletmeniz için yeni ve sektörle bağlantılı bir uzantı kullanmak (.TECH, .STORE, .PRESS, .SPACE gibi) veya daha çok yönlü bir uzantı (.SITE, .ONLINE veya .WEBSITE gibi) tercih etmektir. 

Örneğin, www (nokta) yeniisfikrim (nokta) com gibi klasik ve sıradan bir alan adı yerine, www (nokta) yeniisim (nokta) site gibi özgün ve dikkat çekici bir alan adı kullanabilirsiniz. 

Yeni tipte uzantılar içeren alan adları sektörlerle doğrudan alakalı ve akılda kalıcı olduklarından, iş fikrinizin çok daha yenilikçi görünmesini ve dikkat çekmesini sağlayacaktır.

Adım 5: Mali planlamanızı yapın

İlk aşamada ne kadarlık bir bütçeye ihtiyacınız olacağını ve ne kadar borçlanmanız gerekeceğini önceden planlayın. Daha sonra, bu parayı temin edebileceğiniz bir kaynağınız olduğundan emin olun. Eğer işletme kredisi kullanmanız gerekiyorsa, tüm evraklarınızı önceden hazır edin. Bütçenizi harcamaya başladıktan sonra da, gider kalemlerinizi düzenli ve sürekli olarak takip edin. 

Çoğu girişimci, elde ettiği karı yeniden işletmesine yatırır ve bu şekilde yıllar boyunca aşırı şekilde borçlanmadan kaçınarak düzenli bir şekilde büyüyebilir. Eğer bu stratejinin sizin için de faydalı olacağını düşünüyorsanız, kullanmaktan çekinmeyin. Veya size yol gösterecek finansal bir danışmandan yardım alın.

İş sizde bitiyor

Yeni işletmeler, ödüllendirmeye başlamadan önce stres yaşamanıza ve zihinsel olarak zorlanmanıza neden olurlar. Aklınıza gelen fikirden ve hatta kendinizden şüphe duyacağınız anlar olacak. Hatta hayal edebileceğinizden daha sık bir şekilde vazgeçmeye niyetleneceksiniz. Ancak fikrinize sahip çıkar, sürece bağlı kalır ve adım adım ilerlerseniz, yaşadığınız onca stresin karşılığını alacaksınız. En iyi tavsiye, her gün mümkün olduğunca çok yeni bilgi edinmeye çalışmak ve bunu kendi avantajınıza kullanmaktır.

Bir yanıt yazın