Font Nedir? En Popüler 5 Font

Yazının öyküsü insanın kendini ifade etme çabası için mağaralara çizdiği resimlere kadar uzanır. Font kavramı ise Gutenberg’in matbaayı icadıyla birlikte insanlık tarihide adından söz ettirmeye başlar. Matbaanın icadıyla birlikte üretilen harf kalıpları için özel tasarımlar oluşturulmaya başlanmıştır ve bu karakterler bütününe font ismi verilmiştir. Ancak fontu bu kadar basit biçimde ifade etmek o sanatsal eserlere haksızlık olur. Fontları daha yakından tanımaya ve en popüler 5 fontun hikayesine öğrenmeye ne dersiniz?

Font Nedir?

Matbu baskı ve dijital dünyada kullanılan yazı tipleri font olarak tanımlanır. Türkçe ifadesiyle fontlar, yazı tiplerini ifade etmesinin dışında marka konusunda şirketlerin görünen yüzü anlamına da gelir. Ayrıca tasarımcılar için de hazırlayacakları tüm işlerde font birincil tasarım öğeleri arasında yer alır. Özellikle basılı dönemin oldukça popüler olduğu geleneksel medya çağında font; bir gazetenin, derginin adeta kimliği olarak ifade edilir. Kullanılan fontlar günümüzde de hem dijital dünya da hem de tüm basılı materyallerde kurumsal kimlik oluşturmada önemli unsurlar arasında gösteriliyor.

Font Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Font aslında yazının tarihinden bu yana biliniyor ancak ilk kez Gutenberg’in matbaayı icadıyla daha disiplinli bir hal aldığı söylenebilir. İlk kez 1455 yılında İncil’in basımı için hazırlanan Roman fontu basılı materyallerde kullanılan ilk font olarak değerlendirilir. Roman fontu uzun yıllar basılan kitaplarda kullanılır ancak hem mürekkep hem de baskı materyallerini daha tasarruflu biçimde kullanmak için 1500 yılında İtalya’da yapılan baskılarda yatık bir font olan Italic kullanılmaya başlanır. Yatık fontlar daha fazla yazının kağıda sığmasına yardımcı olur. Sonrasında ise pek çok farklı font basılı eserler için özel olarak tasarımlanır. Ancak font tarihi için en önemli zamanlardan birisi ise bilgisayarların yaşamımıza girmesiyle başlar. 1950 yılından itibaren fontlar dijital dünyaya taşınmaya başlar. Özellikle de 1980’den sonra bilgisayar kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte font dünyasına yepyeni üyeler eklenir.

En Popüler 5 Font

Dünya çapında adından söz ettiren ve pek çok dijital ve basılı materyalde kullanıldığı için karşımıza sık sık çıkan 5 favori fontu yakından tanımaya ne dersiniz?

Helvetica

Helvetica farkında olmasak da pek çok görsel öğede; reklam tabelaları, yönlendirme levhaları, web siteleri, gazeteler, tv filmleri gibi alanlarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Dünyanın en çok kullanılan fontları arasında yer alan Helvetica; 1957 yılında İsviçre Münchenstein’da yer alan tasarım atölyesinde Max Miedinger ve Edüard Hoffman tarafından oluşturuluyor. Tırnaksız bir karakter olan Helvetica özellikle 1984 sonrasında Macintosh tarafından üretilen ürünlerde kullanılmasıyla daha fazla popülerleşiyor.

Arial

Sıklıkla kullandığımız en popüler fontlar arasında yer alan Arial; aslında Helvatica’nın temelleri üzerine kurulmuştur. Bir proje çerçevesinde bir araya gelen 10 font tasarımcısı tarafından 1982 yılında hazırlanan Arial, bugün özellikle Windows cihazların en çok kullanılan fontları arasında yer alır. Ünlü tasarımcılar; Robin Nicholas ve Patricia Saunders’in öncülük ettiği Arial font, tırnaksız karakterler arasında yer alır.  Öte yandan, Arial fontunun bugün Twitter ve Google tarafından da kullanılan en popüler font olduğunu söylemek gerekir.

Times New Roman

Yazı dünyasının en popüler fontları arasında yer alan Times New Roman, font tarihinin de öncüleri arasında sayılabilir. İsmini ünlü İngiliz gazetesi Times’tan alır. Meşhur bir tipografi sanatçısı olan Stanley Morison, Times için özel bir font tasarımlamak için görevlendirilir. 1929 yılında tasarımlanan Times New Roman, sahip olduğu tırnaklı yapısı ve rahat okuma sağlayan biçimiyle özellikle gazeteler tarafından en çok tercih edilen font olur. Bugün bile pek çok ünlü gazete ve internet sitesi Times New Roman ve türevlerini kullanmaya devam ediyor.

Futura

Alman kökenli bir font olan Futura, bugün pek çok farklı yerde karşımıza çıkıyor. Font, 1927 yılında tasarımcı Paul Renner tarafından oluşturuldu. Tırnaksız ve düz bir karakter olan Futura, özellikle tabela gibi pek çok dış görselde kullanılıyor. Öte yandan, ünlü otomobil üreticisi Volkswagen’ın kurumsal kimliğinde önemli bir yere sahip olduğunu da söylemek gerekiyor.

Georgia

Microsoft kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı fontlar arasında yer alan Georgia, 1993 yılında tasarımcılar Matthew Carter ve Tom Rickner tarafından tasarımlandı. Hem okunabilirlik hem de basit bir tasarıma sahip olması nedeniyle Microsoft tarafından sıklıkla kullanıldı. Özellikle fontun oluşturulduğu dönemde internet dünyası için düşük çözünürlüklerde bile iyi okunabilecek bir fonta ihtiyaç duyulması Georgia’nın oluşturulmasına neden olduğu söylenebilir.

Bir yanıt yazın