Google News Nedir? Temel Özellikleri Nelerdir?


Hala tüm dünyada dördüncü kuvvet olarak gösterilen Medya (Haber) pek çok açıdan internet kullanıcıları için hem ülkelerini hem de dünyayı anlamak için oldukça önemli. Böylesine önemli bir alandan Google şirketinin mahrum kalması elbette beklenemezdi. Hem bölgesel hem de dünya çapında yayınlanan haberlerin en popüler olanlarını tek bir tıklamayla karşınıza getiren Google News dünya çapında yayınlanan onbinlerce haberi tarayarak size en iyi olanı sunmak için çalışıyor. Peki, Google News nedir? Temel özellikleri nelerdir?

Google News Nedir?

Google News Türkçe ifadesiyle Haberler; Eylül 2002 yılınca Google şirketi tarafından hizmete sunulan ve 4 bin 500 farklı kaynaktan topladığı haberleri kullancılarına sunan özel bir internet gazetesi şeklinde çalışan bir sistem olarak biliniyor. Google News tamamen algoritmik bir sistemle çalışıyor. Söz konusu algoritmalar hangi haberlerin, hangi fotoğrafların ve hangi videoların gösterileceğine karar verir. Aynı zamanda sistem haberlerin hangi sırayla gösterileceğine de algoritma ile gerçekleştirir. 

Peki Algoritma Nasıl Çalışır?

Google News algoritması; dile ve bölgeye göre seçim yapar. Tam kapsamlı bir arama sonucu analizi sonucunda; haber başlıkları ve videolar konusunda bir sıralama oluşturur. Aynı zamanda semantik (anlamsal) olarak da sonuçlar gösterebilir. Örneğin; seçim araması için size “Oy verirken nelere dikkat edilmeli?” Başlıklı bir haberi karşınıza çıkarabilir.  Esasında oluşturulan sistem; sizin daha önce gerçekleştirdiğiniz aramalar üzerinden tahmine ve öngörüye dayanan bir sistemin kullanılmasıyla pratiğe dönüşüyor. 

Sizin Için Kişiselleştirmeler Yapar

Eğer bir Google hesabına sahipseniz ve oturum açmışsanız, yaptığınız tüm geçmiş aramalar ve sıklıkla okuduğunuz haberlerle ilgil spesifik sonuçlar sunabilir. Özellikle sık kullanılanlara aldığını konular, konum bilginiz ve dil seçenekleri de gösterilecek sonuçlar için kişiselleştirmeler yapar. 

Google News Temel Özellikleri Nelerdir?

Google News temelde bulunduğunuz lokasyona göre haberleri öncelikler ve sıralar. Google News ana menüsünde 8 ana kategori yer alır. 

Türkiye (Bulunduğunuz lokasyona göre)

Dünya 

Yerel haberler

İş

Bilim ve teknoloji

Eğlence

Spor

Sağlık

Sıralanan kategorilerle ilgili en popüler sonuçları gösterir. Ayrıca orta bölümde bulunan Başlıklar kısmıyla da tüm kategorilerin en popüler haberlerini sıralar. Google News panelinin sağ bölümünde ise bulunduğunuz lokasyona göre hava durumu verisi ve haberlerde en sık geçen kelimeler özel kelime bulutu olarak yer alır.  Öte yandan hem Android hem de iOS ile uyumlu bir sisteme sahiptir. Mobil uygulamalarıyla cep telefonu kullanıcılarına da adeta bir cep gazetesi gibi hizmet verir. 

Yerel Gelişmelerde Google News’te

Yalnızca dünya ve ülke geneline ilişkin haberler değil, bulunduğunuz şehirle ilgili de en popüler haberleri görmenizi sağlar. Yerel gelişmelerden haberdar olmak için mutlaka oturum açmalı ve lokasyon bilginizle ilgili verinin Google tarafından alınmasına izin vermelisiniz. İfade edilen özelliği Google ayarla bölümünden de aktif hale getirebilirsiniz. 

Sizin Için Seçilen Özel Haberler

Google News’in sol menüsünün ikinci sırasında yer alan sizin için bölümünden; ilgi alanlarına ilişkin seçilen haberleri okuyabilirsiniz. İlgili bölüm, Google hesabınız açıkken yaptığınız tüm aramalar neticesinde algoritmalar tarafından karar verilerek sıralanır.

Favoriler Ile Kayıtlı Haber Ve Konularınızı Takip Edin

Sol menüde 3. sırada yer alan Favoriler sekmesinden daha önceden kaydettiğiniz konu ve haberleri görebilirsiniz.  Aynı zamanda daha önceden yaptığınız kayıtlı aramalarınızı da dilerseni görüntüleyebilirsiniz.

Sıralanan tüm özelliklere bakıldığında Google News’in kişiselleştirilmiş ve spesifik sonuçlarla haber okyanusunda kaybolmanızı önlüyor. Böylelikle haber okumak için uygulamayı açtığınızda tamamen sizi ilgilendiren haberler ile karşılaşmanızı sağlıyor. 

“Google News Nedir? Temel Özellikleri Nelerdir?” üzerine 1 yorum.

  1. Google News Halkı korkutup maskeyi geri getirmek için Covid Pandemisi hakkında yanıltıcı yalan yanlış haberler vermeye başladı,bu hiç de hoş değil.

Bir yanıt yazın